Česko má konečně zmocněnkyni pro lidská práva. Bude jí Klára Laurenčíková

Ve středu vláda po čtyřech měsících vybrala zmocněnkyni pro lidská práva. Na návrh koalice Pirátů se Starosty se jí stala odbornice na inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.

Post vládní zmocněnkyně pro lidská práva byl více než čtvrt roku neobsazený. Koncem letošního ledna z něj byla odvolána bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, kterou do funkce uvedla v roce 2019 vláda Andreje Babiše. Od té doby Fialova vláda hledala náhradu. Ve hře byla například i úspěšná právnička Pavla Špondrová, která v minulosti zastupovala Českou republiku v agendě rovnosti žen a mužů na jednáních OSN v New Yorku a dlouhodobě se věnuje problematice genderových nerovností. Špondrovou, stejně jako Laurenčíkovou, navrhovali na tento post Piráti.

Právě inkluze a práva ohrožených dětí jsou témata, kterým se Laurenčíková dlouhodobě věnuje. Pomohla například prosadit zákaz umisťování nejmenších dětí do kojeneckých ústavů.

Ve středu vláda rozhodla, že novou zmocněnkyní pro lidská práva bude speciální pedagožka Klára Laurenčíková, která dosud zastávala post předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte i České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.  Rovněž je členkou Rady vlády pro rovnost žen a mužů. V minulosti kandidovala do dolní komory za Stranu zelených a působí také jako ombudsmanka na pražské FAMU.

Právě inkluze a práva ohrožených dětí jsou témata, kterým se Laurenčíková dlouhodobě věnuje. Pomohla například prosadit zákaz umisťování nejmenších dětí do kojeneckých ústavů. Za svoji práci v oblasti inkluzivního vzdělávání, tedy začleňování dětí se specifickými potřebami do běžné výuky, se stala držitelkou ocenění Výboru dobré vůle Olgy Havlové.

Zmocněnec pro lidská práva má za úkol připravovat podněty, které povedou k výraznému vylepšení dodržování lidských práv, včetně postavení národnostních menšin a integrace romské diaspory. Stará se i o vylepšení života občanů se zdravotním handicapem a podává návrhy, které povedou k co největší rovnosti žen a mužů.

Čtěte dále