Fotoreport: Stávka za klima cílila na ruské fosilní zdroje

Několik desítek lidí se v pátek 6. května ve 13:00 sešlo na Malostranském náměstí v rámci stávky za klima, kterou pořádalo hnutí Fridays for Future.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Protestující i přítomní řečníci a řečnice vyzývali vládu, aby v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu začala urgentně řešit přechod na obnovitelné zdroje. Česká republika je totiž do velké míry závislá na importu ruského zemního plynu, ropy i uhlí. Nestačí ale pouze rychle najít jiné zdroje fosilní energie, kterými bude možné pokrýt hrozící výpadek například v důsledku stupňujícího se tlaku Ruska na Evropu. Podle Fridays for Future bychom měli naše aktuální úsilí o zrušení energetické závislosti na Rusku chápat nejen jako příležitost pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie a odstřihnutí se od ruského vlivu, ale i jako impuls k řešení klimatické krize.

Kromě zmíněné energetické tranzice chce hnutí klást důraz i na efektivitu energetické spotřeby, omezení plýtvání a nacházení úspor energií. Během stávky také kolektiv Nové dohody představil výzvu k energetické soběstačnosti České republiky, která nás má zbavit závislosti na fosilních palivech pocházejících z nedemokratických režimů. Jedním z klíčových témat, která na protestu zaznívala, bylo i zdražování cen energií. Podle slov výzvy kolektivu Nové dohody „již před válkou rostly kvůli stoupajícím cenám plynu účty za energie, statisíce lidí byly ohroženy energetickou chudobou a stále vyšší poplatky za energie odcházely cizím korporacím či jejich majitelům do daňových skrýší. Je zřejmé, že racionálním řešením jsou úspory a obnovitelné zdroje energie, které technický pokrok posledních let učinil nejlevnějšími zdroji vůbec. Strategie na nich založená nám umožňuje zbavit se energetické závislosti na Rusku už do roku 2025.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále