Hráčky amerického fotbalového „nároďáku“ dostanou stejné finanční odměny jako muži

Americké fotbalistky vybojovaly novou kolektivní dohodu a obdrží větší benefity za reprezentaci v národním týmu. Americká federace tak fakticky přiznala diskriminaci na základě pohlaví.

K dohodě mezi ženským týmem a národním fotbalovým svazem ve věci rovného odměňování hráčů a hráček národních mužstev došlo poté, co spor probíhal už i soudní cestou. Dohoda byla součástí nových ujednání po kolektivním vyjednávání s Americkou fotbalovou federací, které byly oznámeny ve středu.

Před třemi lety podaly členky ženského národního fotbalového týmu žalobu proti diskriminaci na základě pohlaví vůči Americkému fotbalovému svazu. Obvinily fotbalovou federaci z vyplácení nižších platů ženám. Pár měsíců na to obhájily titul mistryň světa z roku 2015 a staly se tak už počtvrté fotbalovými šampionkami.

Na poslední ženské mistrovství světa vyčlenila FIFA 30 milionů dolarů, tedy o 12 milionů méně, než kolik v roce 2018 dostala Francie, vítězný tým mužského mistrovství.

Hráčky ženského fotbalu bojovaly za odškodnění a stejné zacházení jako mužský tým, který za sebou má mnohem slabší výsledky. Mužský tým nikdy mistrovství světa nevyhrál, a dokonce se na poslední turnaj ani nekvalifikoval.

Americká fotbalová federace uvedla, že díky nové dohodě jsou Spojené státy první zemí, která dosáhla stejných odměn pro své mužské a ženské týmy. „Tyto dohody nastavují globální standard v mezinárodním fotbale, který se posouvá kupředu,“ řekla prezidentka Americké fotbalové federace Cindy Parlow Coneová.

Nové kolektivní smlouvy, které je ještě třeba ratifikovat, vyrovnávají finanční prémie na mistrovství světa, což žádný jiný národ neudělal. Americké týmy sloučí bonusy z mistrovství světa obdržené od FIFA a rozdělí je rovným dílem, čímž vyrovnají podstatně nerovné podmínky.

„Děkuji ženám, které vedly a nadále vedou boj za rovné odměňování napříč sporty i v každodenním životě. Tato práce sahá daleko do minulosti a bude pokračovat i v budoucnosti,“ tweetovala současná kapitánka amerického národního týmu Becky Sauerbrunnová a dodala, že touto dohodou se nastavuje nový standard i mimo hřiště.

Radost vyjádřila i bývalá první dáma Michelle Obamová: „Jsem hrdá na talentované hráčky ženské fotbalové reprezentace Spojených států, které léta neúnavně pracovaly na obhajobě platu, který si zaslouží.“

„Jsem nesmírně hrdý, že se nám podařilo této dohody dosáhnout. Dalo to hodně práce, ale nakonec jsme to zvládli!“ vyjádřil se k vítězství středopolař národního mužského týmu Tyler Adams na Twitteru.

FIFA udržuje nerovné podmínky

Až dosud američtí muži získávali za své výsledky na mistrovství světa ve fotbale mnohem větší prémie než americké čtyřnásobné fotbalové mistryně světa, a to i v letech, kdy muži nepostoupili ze skupinové fáze turnaje. FIFA vyplácí mužským týmům mnohem vyšší částky s odkazem na skutečnost, že mužský turnaj generuje podstatně vyšší příjmy. FIFA bude i nadále vyplácet federacím více za účast v mužském turnaji, ale podle nových dohod už Americká fotbalová federace nebude předávat turnajové bonusy každému týmu samostatně.

Muži národního týmu si tak v budoucnosti odnesou na prémiích méně peněz, než kolik dostávali dříve, zvláště pokud v turnaji postoupí daleko. Ženám se prémie naopak několikrát zvýší. Odměny za vítězství i za postupy se na mužském a ženském mistrovství radikálně liší. Vítěz letošního mistrovství světa v Kataru obdrží 42 milionů amerických dolarů z celkových 440 milionů dolarů FIFA, které pro účely mistrovství mezinárodní fotbalová asociace vyhradila.

Pokud tým mužů postoupí do osmifinále, získá od FIFA 13 milionů dolarů. Odměna za mužský postup je více než třikrát vyšší než odměna za ženské vítězství v turnaji v roce 2019, kdy národní tým USA získal 4 miliony dolarů. Na poslední ženské mistrovství světa vyčlenila FIFA 30 milionů dolarů, tedy o 12 milionů méně, než kolik v roce 2018 dostala Francie, vítězný tým mužského mistrovství.

„Měli bychom kolektivně tlačit na FIFA, aby vyrovnala pracovní podmínky a finanční odměny na těchto dvou mistrovstvích světa,“ řekla útočnice ženského týmu Margaret Purcová. „Je úžasné, co američtí mužští fotbalisté dokázali; to se cení. Ale měli bychom tlačit na FIFA.“

Dohoda po výhře u soudu

Dohoda přichází tři měsíce poté, co americké ženy dosáhly vyrovnání s Americkou fotbalovou federací ve výši 24 milionů dolarů, čímž ukončily případ diskriminace na základě pohlaví, který americkým sportem v posledních letech rezonoval. Tímto vyrovnáním Americká fotbalová federace přiznala, že nezaplatila ženskému týmu stejnou odměnu. Ženy požadovaly více než 66 milionů dolarů za své platy zpětně. V roce 2020 okresní soudce rozhodl, že souhlasily s jinou mzdovou strukturou než mužský tým a ve skutečnosti celkově vydělaly více peněz než muži. Muži hráli za podmínek kolektivní vyjednávací smlouvy, která vypršela v prosinci 2018. Kolektivní dohoda pro ženský tým skončila letos na jaře. Nové smlouvy platí do roku 2028.

Kromě peněz na mistrovství světa dohody ukončí garantované platy pro hráčky, kterým místo toho budou vypláceny stejné sazby jako mužům za úspěchy, jako je výběr na soupisku a výkon týmu. Týmy si také rovným dílem rozdělí část příjmů z vysílacích práv, partnerů a sponzorství Americké fotbalové federace a získají podíl z příjmů ze vstupenek prodaných na domácích zápasech pořádaných fotbalovou federací. Oba týmy dostanou bonusy za zápasy, které jsou vyprodané.

Čtěte dále