„Jsem ekofašista,“ tvrdí útočník z Buffala, který v sobotu zabil deset lidí a tři zranil

Ve svém manifestu se střelec, podezřelý z útoku v americkém Buffalu, vyznával z touhy „zabít co nejvíce černochů“ a vymezoval se proti uprchlíkům. Ekofašismus se rozmáhá všude po světě.

V sobotu obletěla svět další zpráva o rasisticky motivované masové střelbě. V Buffalu, ve státě New York, vběhl osmnáctiletý útočník do supermarketu Tops v lokalitě obývané převážně afroamerickou komunitou. Deset lidí útok nepřežilo, další tři jsou těžce zraněni. Střelec celou událost streamoval na svých sociálních sítích.

Podezřelý údajně napsal 180stránkový manifest, který zveřejnil na internetu, a v němž se odvolává na svou touhu „zabít co nejvíce černochů“ ve jménu boje proti „teorii velké výměny“, podle níž bělochům hrozí, že kvůli přistěhovalcům ztratí své postavení a tradiční kulturu. Útočník se nechal slyšet, že ho k činu motivovala ochrana životního prostředí. Sám sebe pak nazval „ekofašistou“.

Mnohé studie přitom ukazují, že klimatickou krizi nezpůsobuje migrace, ale naopak klimatická krize je příčinou migračních vln, které budou narůstat se zhoršujícími se klimatickými podmínkami na celé planetě.

Ekofašismus je autoritářská politická ideologie, forma fašismu v kombinaci s radikálním environmentalismem. Na rozdíl od radikálních environmentalistů, kteří bojují proti dolům či elektrárnám, však ekofašisti hledají příčinu klimatických změn v lidech – zejména pak v etnických či jiných menšinách.

„Příliš dlouho jsme nechali levici přetahovat si na svou stranu ekologická hnutí. Levice ovládla veškerou diskusi o ochraně životního prostředí a současně velela pokračujícímu ničení samotného klimatu prostřednictvím masové migrace, přičemž nenabízela žádné skutečné řešení ani jednoho z těchto problémů,“ uvádí podezřelý střelec ve svém manifestu.

Úsvit zeleného rasismu

Za počátek vlny útoků motivovaných „zeleným rasismem“ či „ekofašismem“ můžeme považovat masovou střelbu na Novém Zélandu z roku 2019, při které bylo zavražděno 51 lidí. Tehdy novozélandský útočník mimo jiné uvedl, že „svět přelidňují vetřelci,“ a že zabitím vetřelců zabijeme přelidnění, a tím zachráníme i životní prostředí.

Mnohé studie přitom ukazují, že klimatickou krizi nezpůsobuje migrace, ale naopak klimatická krize je příčinou migračních vln, které budou narůstat se zhoršujícími se klimatickými podmínkami na celé planetě. Migrace jako taková nezpůsobuje nárůst skleníkových plynů. Američané jsou ve skutečnosti mnohem většími znečišťovateli než přistěhovalci. Hlavní příčinou klimatické krize, která je v současnosti stále větší hrozbou, je obrovská spotřeba konzumní populace, nikoliv populace jako taková.

„Je to nesmírně děsivé, ekofašismus byl vždy součástí ,white supremacy‘, dokonce už za Hitlera, ale zdá se mi, že v neonacistických kruzích se stává stále přijatelnější součástí ideologie. Už to není něco, co by se vymykalo,“ uvedla expertka na životní prostředí Betsy Hartmann z Univerzity v Hampshire.

Své obavy ze zhoršující se klimatické krize v důsledku „nečistých přistěhovalců“ vyjádřilo i několik populárních osobností v USA, například moderátor Fox News Tucker Carlson či republikánský generální prokurátor Arizony, který vyzval ke stavbě zdi, která by zabránila nejen příchodu migrantů do USA přes Mexiko, ale i zhoršování klimatických změn.

I čím dál více pravicových politických stran v Evropě se uchyluje k takzvanému „ecoborderingu“ – kdy se omezení migrace vydává za nezbytný krok ke zlepšení životního prostředí a dopady klimatické krize se svalují na uprchlíky ze zemí globálního Jihu, přičemž se ignoruje mnohem větší produkce a hlavně spotřeba bohatých zemí a jejich dopady na zbytek chudšího světa. Vzhledem k dosavadnímu neřešení klimatické krize bude klimatických uprchlíků přibývat. Je nutné jejich situaci brát vážně a neshazovat na ně problémy, jichž jsou obětí. Nikdy totiž nevíme, kdy situace zvážní natolik, že ze svých nadále neobyvatelných domovů budeme muset utéct i my.

Autorka je stážistka Alarmu, členka FFF a studentka SOŠ pro administrativu EU.

Čtěte dále