Příjmová nejistota vede k radikalizaci, říkají autoři konceptu minimální důstojné mzdy

Energetická krize a stoupající ceny zboží se negativně otisknou do každodenní reality většiny českých domácností. I na to upozorňuje nový výpočet minimální důstojné mzdy.

Platforma pro minimální důstojnou mzdu nedávno představila svůj výpočet této mzdy pro rok 2021. Pro Českou republiku se rovnala 31 146 korun hrubého a v Praze by měla dosahovat až 36 717 korun hrubého. Výzkumníci taky nastínili, jak by tato mzda mohla vypadat v roce 2022, kdy se bude stupňovat inflace a budou stoupat ceny energií. Už v tuto chvíli by podle aktuálních dat měla minimální důstojná mzda v Praze překročit hranici 40 tisíc hrubého. O konceptu minimální důstojné mzdy, situaci českých domácností a o stoupajících cenách potravin, zboží a energií jsme si v Kolapsu povídali se zástupci Platformy pro minimální důstojnou mzdu. Do studia Mr. Wombat dorazila antropoložka Lucie Trlifajová z Centra pro společenské otázky – Spot působící také na Sociologickém ústavu Akademie věd ČR, politoložka Kateřina Smejkalová z pražského zastoupení nadace Friedrich-Ebert Stiftung a ekonom Jan Bittner.

Letos jste mimořádně zveřejnili i predikci minimální důstojné mzdy na letošní rok, respektive její odhad po prvním čtvrtletí roku 2022. Proč?

Minimální mzda je zpětně hledící indikátor, díváme se jím na to, co bylo v roce 2021. To je samozřejmě u různých indikátorů trhu práce úplně normální a běžné. Ve chvíli, kdy se pohybujeme v nízké inflaci, je to číslo použitelné i pro současnost. Jakmile se ale inflace splaší tak, jak se to stalo na konci minulého roku, tak už ta částka není tak aktuální. Inflace se začala opravdu dynamicky zvyšovat, což se v tom našem výpočtu zobrazilo jen částečně. Proto jsme spočítali i nějaký odhad toho, jak by ta částka mohla vypadat po zohlednění inflace v prvním čtvrtletí letošního roku. Ten růst je prostě vysoký, protože inflace je dvouciferná a týká se cen bydlení, energií, potravin. V těchto položkách sledujeme deseti- až patnáctiprocentní meziroční změny. Proto jsme přišli s tímto výpočtem, abychom s ním mohli operovat i v aktuálních debatách o výši mezd v Česku.

I na tiskové konferenci jste už říkali, že aktuální inflace se vymyká kontrole. Jaká jsou největší rizika této inflace z perspektivy nízkých mezd?

Ten nejčernější scénář vypadá tak, že vám přijde složenka na energie a vy na to nebudete mít. To je to hlavní riziko. Náklady rostou bez vztahu k vašim příjmům a vytváří tlak zvláště na lidi, kteří jsou pod úrovní minimální důstojné mzdy a jsou nízkopříjmoví. Pro ně je to existenční riziko, které když není řešeno nějakou pomocí, tak si s tou situací prostě nemohou poradit. Poslechněte si nejnovější díl podcastu Kolaps.

Čtěte dále