„Soudit lidi, kteří oblečení nakupují v řetězcích, není cesta,“ říká Jana Patočková

Nový díl feministického podcastu Kvóty s publicistkou a teoretičkou módy Janou Patočkovou se zaměřuje na vztah politiky a módy, na současné trendy v oblékání i na otázku postavení žen v popkultuře.

Jana Patočková je textařka a publicistka, vystudovala teorii módy, věnuje se feminismu i popkultuře. Psala pro Vice, Českou televizi, Radio Wave, Elle, Glanc a další lifestylové tituly. Aktuálně píše pravidelně pro Heroine nebo Seznam Zprávy a její texty najdete také na stránkách deníku Alarm. Kromě toho je spoluautorkou blogu Vývařovna.com nominovaného na cenu Magnesia Litera a spoluautorkou knihy Život je raut. A jako autorka se podílela na realizaci audioshow Ženy, ve které vypráví příběhy osmi zajímavých žen, jež spojuje téma ženské sexuality a tělesnosti.

V podcastu Kvóty vysvětluje Jana Patočková různé společenské i ekonomické aspekty módy, vztahy technologií a oblékání i to, jak se za poslední dekády proměnila diverzita a reprezentace jinakosti v módním průmyslu. Věnujeme se nejnovějším trendům v módním průmyslu i tomu, jak v pozdním kapitalismu dopadají na životy koncových zákazníků, ale také otázkám generačního vymezení se či změnám v přístupu k módě.

V druhé části podcastu dojde na okolnosti vzniku a fungování úspěšného blogu Vývařovna a na závěr Jana Patočková představí svůj nejnovější projekt: audioshow Ženy. V něm se můžete setkat třeba s vyprávěním životních příběhů různých zajímavých žen nedávné minulosti i současnosti a zjistit, co mají společného herečky Lena Dunham, politička a pornoherečka Cicciolina a módní návrhářka Vivienne Westwood.

Čtěte dále