Stížnost Dominika Feriho proti zahájení trestního stíhání byla zamítnuta. Definitivně

Státní zastupitelství zamítlo stížnost Dominika Feriho (dříve TOP 09) proti zahájení trestního stíhání. Bývalý politik byl obviněný ze znásilnění tří žen. Jedné z nich mělo být pod 18 let.

O tom, že ve své stížnosti Feri neuspěl, jako první informoval server Aktuálně.cz. „O stížnosti rozhodovalo Městské státní zastupitelství v Praze, které stížnost zamítlo jako nedůvodnou,“ řekl serveru mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Feri v tomto případě už nemá žádné opravné prostředky a nyní bude probíhat další dokazování. „Proti rozhodnutí o stížnosti obviněného do usnesení o zahájení trestního stíhání není opravný prostředek přípustný,“ řekl Alarmu Cimbala.

Za týden to bude rok od doby, kdy server Alarm a Deník N zveřejnily první text, na jehož základě policie začala případ šetřit.

Zbylých pět případů policie nepravomocně odložila, to znamená, že ženy mohou ještě podat stížnost. „Proti usnesení policejního orgánu o odložení věci je přípustná stížnost, o které by případně rozhodoval státní zástupce. O tomto právu jsou poškození obligatorně poučeni,“ vysvětlil Cimbala. „Poškozené svého práva na podání opravného prostředku využijí,“ sdělila Alarmu advokátka Adéla Hořejší, která ženy zastupuje.

Nátlak na oběti

K detailům se nicméně nyní vyjadřovat nemůže. „Mohu pouze potvrdit, co sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství, tedy že stížnost pana obviněného proti trestnímu stíhání byla zamítnuta, s jednoznačným a kvalitním odůvodněním. Pokud jde o jeho sdělení o odložení v dalších věcech, toto rozhodnutí není pravomocné, příslušné prohlášení je předčasné. Musím apelovat na citlivější způsob informování a zohlednění jeho dopadů na oběti,“ doplnila Hořejší.

Policie se případem Dominika Feriho začala zabývat loni poté, co v květnu Alarm a Deník N přinesly svědectví několika žen. Ty popsaly traumatizující zkušenosti s mladým politikem, který se na nich měl dopustit sexuálního násilí. Krátce po vydání textu Feri rezignoval na svůj poslanecký mandát a později opustil i TOP 09 a uvedl, že se chce proti zveřejněným textům bránit i soudně. K tomu však zatím nedošlo.

Po stíhání poskytl Feri serveru Seznam Zprávy od začátku kauzy zatím nejrozsáhlejší komentář. V něm se přímo zaměřil na několik svědectví, které popsal server Alarm a Deník N, a veřejně je označuje za nepravdivé. Ve svých výstupech exposlanec navíc tvrdí, že se mu svědectví podařilo rozbít.

Proti jeho výrokům se ohradila advokátka poškozených žen. „Považuji to za cílenou snahu pokračovat v útocích na ženy ve zranitelném postavení, a tím je paralyzovat, aby ztratily zbytky síly a nevypovídaly. Může je to oslabit natolik, že takový tlak nevydrží,“ reagovala na to advokátka Hořejší pro Seznam Zprávy.

Za týden to bude rok od doby, kdy server Alarm a Deník N zveřejnily první text, na jehož základě policie začala případ šetřit. Státní zastupitelství odmítá, že by docházelo k průtahům a délku šetření připisuje složitosti případu i velkému množství žen, které se obrátily na policii.

„V předmětné věci je nutné uvést, že se jednalo a jedná o přípravné řízení, které se dotýká více osob a bylo nutné ke každému jednotlivému skutku zajistit dostatečné množství důkazů, tak aby mohlo být ve věci řádně rozhodnuto,“ dodal mluvčí Cimbala.

Čtěte dále