„Přispějte nám na žaloby!“ Aliance pro rodinu spouští crowdfunding

V newsletteru oznámila Aliance pro rodinu, že plánuje několik žalob, na které vybírá peníze od veřejnosti. Ve středu Jan Gregor prohlásil, že chce žalovat Olgu Richterovou. Koho dalšího zatím není jasné.

V posledních týdnech je o Alianci pro rodinu slyšet zejména v souvislosti s ministerstvem práce a sociálních věcí, kterému radí v rámci pracovní skupiny Koncepce rodinné politiky. Právě kvůli tomuto angažmá začala média Alianci věnovat zvýšenou pozornost, což mělo za následek i zkoumání toho, kdo za hnutím vlastně stojí, jak je financované a jaká je jeho spojitost s polským Ordo Iuris. Vyvstala také otázka napojení na Ruskou federaci. Právě Vladimir Putin totiž hojně využívá antigenderový diskurs a konzervativní hodnoty k vymezení se vůči „zkaženému“ a „degenerovanému“ Západu. Zároveň podle rozsáhlého výzkumu The Tip of the Iceberg, který monitoroval mimo jiné finanční toky směřující do extremistických organizací, přišly evropským antigenderovým hnutím mezi lety 2009 až 2018 z Ruska 4,3 miliardy korun. Od roku 2013 také vznikají po celé Evropě konspirační weby varující před „genderovou ideologií“ a „bezpohlavní společností“, ve které se údajně nebude moci dětem říkat „chlapec“ a „dívka“ a tak dále. Přesně tyto narativy u nás šíří mimo jiné právě Aliance pro rodinu v čele s Janou Jochovou, jejíž výroky nejen o LGBTQ+ komunitě se často pohybují za hranicí uvěřitelnosti.

Právě Vladimir Putin totiž hojně využívá antigenderový diskurs a konzervativní hodnoty k vymezení se vůči „zkaženému“ a „degenerovanému“ Západu.

Na konci května předsedkyně Jochová sympatizantům Aliance zaslala e-mail, ve kterém žádá o finanční příspěvek na žaloby. Text začíná smířlivým povzdechem nad pořadem Šťastné pondělí, ve kterém Jindřich Šídlo mluví o manželství pro všechny a lehce karikuje Alianci. To předsedkyně přechází, navazuje však tím, že jiné mediální výstupy jsou přes čáru. Konkrétně ty, které naznačují, že je Aliance „Putinovým agentem“ a že je financovaná zdroji z Ruska. „Připravujeme žaloby na několik subjektů, protože máme čisté svědomí a pravda je na naší straně. Potřebujeme teď vaši pomoc, abychom Alianci zajistili právní zastoupení. To se kompletně vyšplhá až ke sto tisícům korun. Přidejte se k nám svým darem 30 Kč, 300 Kč nebo 3000 Kč a ukažme české veřejnosti, že lhát se nesmí a lež je lží i tehdy, když hraje všemi barvami duhy!“ apeluje na čtenáře Jochová.

Antigenderová hnutí, jak je popisuje například Eva Svatoňová, využívají žaloby mimo jiné jako nástroj, který má finančně oslabit jejich názorové oponenty. Ačkoli se sami často ohánějí svobodou slova, jakmile jsou taková slova mířena proti jejich postojům, je to „neoprávněný zásah do pověsti organizace“. Například protipotratové Hnutí Pro život se soudí s redakcí Alarmu kvůli tomu, že bylo v názorovém komentáři označeno za „protiženské“. Pro menší média či spolky může být takové soudní řízení s protistranou, která má výrazně větší finanční prostředky (dokonce takové, že si může zaplatit obrovskou celostátní billboardovou kampaň) zničující. Právní služby stojí desítky tisíc korun, které se ani v případě výhry u soudu nemusí vždy vrátit. Jakmile za sebou žalovaný subjekt nemá štědré investory, pár takových žalob může být likvidační.

Zatím není jisté, koho přesně chce Aliance pro rodinu žalovat. Jediné jméno, které dosud padlo, je Olga Richterová. Ta 1. června v pořadu CNN Prima News debatovala s místopředsedou Aliance pro rodinu Janem Gregorem. Místopředsedkyně sněmovny poukázala na spojení antigenderových hnutí s Ruskou federací. „Tyto spolky reprezentují Putinův hlas v Evropě. Jsou s ním velmi spjaté, do Evropy z Kremlu přiteklo 4,5 miliardy korun. Není vůbec jasné, kdo vás financuje,“ řekla Richterová. Gregor tvrzení popřel a argumentoval tím, že by byl rád transparentní, jenže zveřejnění seznamu dárců by vedlo k jejich šikaně ze strany nenávistných aktivistů. Na následnou otázku moderátorky, zda bude Aliance žalovat Olgu Richterovou, pokud spojení s Kremlem opravdu není založené na pravdě, Gregor odpověděl: „Budu, velmi rád.“

Autorka je redaktorka Alarmu.

Organizace Hnutí Pro život momentálně vede soudní spor s redakcí Alarmu. Žaluje naši redakci kvůli tomu, že ji komentář zveřejněný na našich stránkách označil za „protiženské“ a „fundamentalistické“ hnutí. Pokud nás chcete v této právní bitvě finančně podpořit, učiňte tak skrze portál Darujme.cz. Jakýkoliv příspěvek bude pro nás v tomto ohledu klíčový a umožní nám dále se právně bránit před podobnými snahami o umlčování veřejné kritiky.

Čtěte dále