Vršící se skandály způsobují STAN čím dál větší problémy. Razie na Hlubučka ovlivní volby na magistrát

Policie včera zasahovala na pražském magistrátu, razie byla zaměřená i na člena rady hlavního města, politika STAN, náměstka Petra Hlubučka. Skautská pověst strany se hroutí.

Zatímco před volbami do Poslanecké sněmovny to vypadalo, že se hnutí STAN pod vedením Víta Rakušana stává etablovanou stranou bez větších skandálů, jediný půlrok od vzniku vlády přinesl Starostům a nezávislým celou řadu problémů. V jejich důsledku se pečlivě budovaná „skautská“ image hroutí. Hnutí, které se stalo jedním z překvapení voleb a suverénně převálcovalo dříve silnějšího koaličního partnera – Piráty, zažívá nelehké časy. Poslední ránou byla včerejší razie Národní centrály proti organizovanému zločinu na pražském magistrátě. V jejím důsledku byl obviněn dnes už jen radní Petr Hlubuček. Ten čelí obvinění z korupce, která se měla dle dostupných informací týkat hospodaření pražského dopravního podniku. Jedná se už o několikátou kauzu hnutí v řádu několika měsíců. Navíc přichází ve chvíli, kdy startují komunální kampaně.

Skandál za skandálem

První rozruch vyvolalo chování Jana Farského, který si během odjezdu na studijní pobyt do USA chtěl ponechat svůj poslanecký mandát – s tím, že by svůj plat posílal na charitu. Po masivní kritice se mandátu nakonec rozhodl vzdát. Kritice neuniklo ani chování nedávno tragicky zesnulého politika Věslava Michalika, který čelil podezření z možného střetu zájmů. Bývalého starostu Dolních Břežan stálo nakonec pozici ministra průmyslu a obchodu a pro pozorovatele bylo – podobně jako v případě Farského – problematické i to, jakým způsobem se Michalik ke kritice stavěl. Podle některých komentátorů se jeho i Farského rétorika v lecčem podobala výmluvám bývalého premiéra Andreje Babiše.

Na řadu podezření, která se kolem Petra Hlubučka vynořovala, však strana doteď nebyla schopná zareagovat. A to se o nich mluvilo delší dobu, stejně jako o tom, že se Hlubuček obklopuje lidmi z korupčního a mafiánského prostředí.

A problémy přineslo také jednání europoslance Stanislava Polčáka. Advokát chtěl inkasovat od pěti východomoravských obcí odměnu 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Po skandálu rezignoval na post místopředsedy strany. A nyní se Starostové a nezávislí musí vyrovnat rovnou s razií na pražském magistrátu. Hlubuček přitom už před časem nedokázal vysvětlit, kde vzal peníze na nákup čtyř luxusních nemovitostí, které si pořídil s partnerem ve Španělsku.

Vědělo se to dlouho

Na řadu podezření, která se kolem Petra Hlubučka vynořovala, však strana doteď nebyla schopná zareagovat. A to se o nich mluvilo delší dobu, stejně jako o tom, že se Hlubuček obklopuje lidmi z korupčního a mafiánského prostředí. Koneckonců: jedním z řady obžalovaných je i podnikatel Michal Redl, známý svými vazbami na samotného Radovana Krejčíře.

Poslední vývoj v hnutí ukazuje, jak křehká je fasáda „slušné“ strany. Pražský primátor Zdeněk Hřib už vyzval Hlubučka k rezignaci. Problémem se zabývali i Hlubučkovi spolustraníci a Hlubuček, mj. starosta pražských Lysolají, nakonec rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Rezignoval také na funkci náměstka primátora a opustil všechny dozorčí rady.

Kromě korupce se mluví o účasti na organizované skupině. Policie zasahovala na více než čtyřiceti místech. Hlubuček je členem hnutí od roku 2016, od roku 2010 pak dělá starostu pražských Lysolají. Byl také předsedou pražské buňky STAN.

Dopadne to i na ostatní

Nejnovější skandál STAN neovlivní pouze toto hnutí, bude mít s největší pravděpodobností dopady i na uskupení Spojené síly pro Prahu, jehož je STAN ještě stále součástí, a také na koaliční partnery na magistrátu – Piráty a Prahu sobě. Podle vyjádření, které poskytl architekt a náměstek primátora Petr Hlaváček, jednička kandidátky STAN do podzimních voleb, si to pražská buňka uvědomuje.
Kauza přichází ve chvíli, kdy se pomalu začíná rozjíždět kampaň do komunálních voleb. Na rozdíl od těch parlamentních do nich hnutí STAN kandiduje samo, nejen bez Pirátů, ale i mimo Společné síly pro Prahu. Důsledkem celostátní politiky se totiž strany opět přeskupily a TOP 09 i KDU-ČSL budou, poměrně pochopitelně, kandidovat pod hlavičkou SPOLU.

Euforický začátek nyní končícího volebního období, kdy se do vedení města dostaly strany s protikorupčním a také progresivním narativem, má tak celkem hořký dojezd. Je logické, že i důsledkem takových skandálů mohou voliči a voličky snadno získat dojem, že jsou všechny politické strany tak nějak stejné. Zkorumpované, nenasytné, hamižné. Vzhledem k tomu, kolik důležitých projektů se za této stávající pražské koalice podařilo zrealizovat, by to bylo zbytečně příkré hodnocení. Je však jasné, že skandál Petra Hlubučka bude pro magistrátní koalici znamenat problémy. Stejně jako pro hnutí STAN.

Největší voličská zklamání totiž přicházejí po velkých voličských očekáváních. To lehčí na politice – vytvoření toho správného dojmu, má hnutí STAN už za sebou, ostatně do role správňáků na české politické scéně se stylizovali sami. A to přesto, že se jedná o značně nehomogenní a rozporuplné hnutí, jak dobře ilustruje třeba postava senátora Zdeňka Hraby, který je známý podporou represivních zákonů vůči chudým i kontroverzními výroky.

To, že STAN není jenom ta „hodná parta skautů“ kolem Farského a Rakušana, navíc jasně ukázaly už zmíněné předchozí skandály. Bez ohledu na to, že Starostové a nezávislí dokázali z kauzy ihned vyvodit důsledky (což je na české politické scéně stále neobvyklé), nyní pravděpodobně sledujeme počátek vleklé krize hnutí. Na jejím konci může klidně přijít naštvanost a další velká voličská deziluze – a také dlouhodobě pošramocená pověst značky.

Autorka je redaktorka Alarmu

OPRAVA: V textu bylo původně uvedeno, že senátor Hraba represivní zákony předkládá, redakčně upraveno na „podporuje“. Za chybu se omlouváme.

Čtěte dále