Americká sněmovna schválila návrh zákona chránícího sňatky stejnopohlavních párů

Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který by měl v USA na federální úrovni chránit stejnopohlavní sňatky. 267 poslanců a poslankyň bylo pro, 157 proti.

Po zrušení zákona Roe vs. Wade, který zajišťoval americkým ženám právo na potrat, se řada politiků a političek začala obávat, kam dál by mohl v oblasti lidských práv nejvyšší americký soud zajít. Spekulovalo se, zda na řadu nepřijde právě zrušení zákona z roku 2015 umožňujícího sňatky a adopce párům osob stejného pohlaví. Podle CNN proto demokratická strana navrhla nový zákon, který by měl chránit sňatky lidí stejného pohlaví na federální úrovni. Tento zákon nyní Sněmovna reprezentantů schválila, není však zcela jisté, zda projde také Senátem.

Zákon by zavedl právní záruky pro sezdané páry, které mají zabránit diskriminaci na základě genderu, rasy, etnického původu nebo národnosti.

Pokud Senát zákon schválí, zrušil by tím zákon o obraně manželství přijatý v roce 1996, který definuje manželství jako svazek mezi jedním mužem a jednou ženou. Nová legislativa by rovněž vyžadovala, aby státy uznávaly stejnopohlavní manželství, pokud by bylo platné ve státě, ve kterém bylo uzavřeno. Zákon by zavedl i další právní záruky pro sezdané páry, které mají zabránit diskriminaci na základě genderu, rasy, etnického původu nebo národnosti. „Tento návrh naprosto jasně stanoví, že každý pár má základní právo a svobodu být ve svazku manželském a také, že je toto manželství respektováno zákonem,“ řekla předsedkyně sněmovny Nancy Pelosi. Pro schválení zákona překvapivě hlasovalo i 47 republikánů, mezi nimi například předsedkyně konference Elise Stefanik a předseda Národního volebního výboru republikánů Tom Emmer.

Clarence Thomas, jeden z pěti soudců stojících za zrušením precedentu Roe vs. Wade ve svém stanovisku mimo jiné prohlásil, že tribunál by měl přehodnotit také své dřívější verdikty, které zaručují možnost stejnopohlavních manželství, ale i přístup k antikoncepci, protože se prý opírají o stejné právní argumenty jako v případě Roe vs. Wade. Obavy demokratů tedy byly na místě. O návrhu zákona o zaručení celostátního přístupu k antikoncepci bude sněmovna hlasovat ve čtvrtek.

Čtěte dále