„Bylo by lepší je zastřelit.“ Starosta Poděbrad je hrdý na svůj rasismus, strana ho na kandidátce nechává

Po kauze Dozimetr otřásá Starosty a nezávislými „veselá“ historka starosty Poděbrad, který se na zastupitelstvu chlubil tím, že je rasista. Na kandidátce zůstane.

Strmý pád. Tak by se dalo nazvat období, které v posledních týdnech zažívají Starostové a nezávislí. Z politických skautů se v důsledku kauzy Dozimetr stal problémový člen celé pětikoalice, tím spíše, že předseda Vít Rakušan se k problému odmítl postavit čelem a nerezignoval na svůj post ministra vnitra. Vznikla tak situace, která by v případě jiné vlády a jiného ministra byla interpretována jako pošlapávání politické kultury, a dost možná by do ulic vehnala i tisíce demonstrantů.

Z toho, že někdo musel původní video zastupitelstva zbavit zvuku, je jasné, že veselou historku rasistického starosty považovaly i odpovědné osoby za potenciálně nebezpečnou.

V případě vlády Petra Fialy jsme se ale museli spokojit s ujištěním, že Rakušan nebude ovlivňovat policejní vyšetřování namířené proti jeho – dnes již bývalému – prominentnímu spolustraníkovi a jeho mafiánskému okolí. To ale podkopává důvěru nejen ve STAN, ale i v celou vládu. Hrozí totiž, že s postupujícím vyšetřováním se bude Rakušan dostávat do stále většího střetu zájmů, který ale nebude možné podrobit prakticky žádné demokratické kontrole. Spoléhat se v takové chvíli na sympatie nebo antipatie nestačí. Rozhoduje transparentní a preventivní přístup. Ministr vnitra se ale od vypuknutí kauzy tváří spíš jako někdo, kdo ve STAN není, nebo je tam nějak omylem.

K podezření z korupce uvnitř strany se nyní přidal další škraloup: Otevřený rasismus poděbradského starosty Jaroslava Červinky, o kterém se veřejnost dozvěděla z uniklé nahrávky zasedání zastupitelstva.

Jsem rasista, no a co?

Zajímavý je už samotný příběh videa. Kdo by totiž inkriminovanou pasáž hledal v materiálech ze zastupitelstva, nenašel by nic. A stejně tak záhadně zmizel segment, kde se svým rasismem Červinka chlubí, z oficiálního povinného záznamu zastupitelstva. Zrovna část o Romech je totiž bez zvuku. Na nepřijatelné názory poděbradského starosty jako první upozornil člen Pirátů Vojtěch Lukavec. A zveřejnil také jediný záznam, který Červinkův hrdý rasistický projev zachytil. Z toho, že někdo musel původní video zastupitelstva zbavit zvuku, je jasné, že veselou historku rasistického starosty považovaly i odpovědné osoby za potenciálně nebezpečnou.

Červinka na červnovém zastupitelstvu totiž mluvil o tom, jak mu před dvaceti lety byla udělena důtka za rasismus. Své vzpomínání začíná slovy, že rozhodně není žádný podporovatel „nepřizpůsobivých“. Důtku dostal za výroky během vyšetřování dopravní nehody v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem.

„Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl Červinka pobaveně a s notnou dávkou hrdosti. Když se záznam dostal na veřejnost, snažil se starosta svá slova mírnit a tvrdil, že došlo k nedorozumění v interpretaci. A také se omluvil. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan jeho slova odsoudil jako „absolutně nepřijatelné“. A podobně se vyjádřili i spolustraníci ze Středočeského kraje. Tím je, zdá se, pro STAN kauza uzavřena. Člověk, který vtipkuje o střílení etnika, tak zůstává na poděbradské kandidátce STANu, nikdo ho neodvolal a nejspíš ani neodvolá.

Ať rozhodnou voliči

Jak vážně se v České republice bere rasistické „vtipkování“ doložil nejlépe Červinkův spolustraník, poslanec Ondřej Lochman. Ten je též starostou – Mnichova Hradiště, zastupitelem a předsedou výboru pro dopravu Středočeského kraje a také místopředsedou buňky strany ve Středočeském kraji. Na pohoršené reakce na sociálních sítích reagoval lapidárně: „Výrok pana Červinky je zcela nepřijatelný. Již se za něj veřejně omluvil. Věřím, že se již podobná věc nebude opakovat. Celou věc tímto považujeme ve Středočeském STAN za uzavřenou. Jeho práci za 4 roky ve městě ať vyhodnotí voliči.“ Že někdo musel manipulovat s nahrávkou, a také smazat tu část zápisu, kde se touhou střílet Romy Červinka chlubí, jako by upadlo v zapomnění, řešit se nic nebude.

Neschopnost jasně se postavit takto otevřenému šíření nenávisti z úst starosty Poděbrad vrhá na STAN další stín pochybností. Těžko si přitom představit, že by podobný přístup volili politici a političky, kdyby se takhle vtipkovalo třeba o střílení Židů. Jenže rasismus proti Romům se u nás bagatelizuje dlouhodobě. A tak není třeba vůči jeho proponentům zavádět jakákoliv opatření – i když jsou členy takzvaně demokratických stran. Omluva prostě stačí, zbytek je na voličích, případ je uzavřen.

Je s podivem, že měl Červinka potřebu chlubit se tím, že je rasista, i po dvaceti dvou letech od daného incidentu. Proč bychom mu měli věřit, že svou omluvu myslí vážně? A proč se STAN tváří, že se vzniklou situací se nedá nic dělat? Měly by to být právě mechanismy uvnitř stran, které jasně vymezí mantinely pro podobné výroky a jejich nositelům dají najevo, že otevřená nenávist a rasismus do vyspělých demokracií prostě nepatří.

STAN bezesporu disponuje i jinými mechanismy, jak se od výroků svého člena distancovat, než je současné pokrčení rameny a vyzdvihování náhlé omluvy. Nehledě na to, že mluvit otevřeně o touze střílet Romy by se dalo klasifikovat jako zločin z nenávisti. Na místě by mělo být stažení starosty Červinky z kandidátky a také apel na to, ať jde s takovými názory reprezentovat jinou stranu. Třeba SPD nebo Vandasovy neonacisty.

To, že jasného gesta není STAN schopný, totiž dokládá, že šokující výroky svého člena na adresu Romů nevnímá jako nijak velký problém. Ve světle strukturálního rasismu a diskriminace, kterému u nás Romové dlouhodobě čelí, je liknavost STANu jen další legitimizací nenávistných názorů vůči romskému etniku jako celku. Bylo by možná lepší myslet si, že názory podobné těm Červinkovým moc politiků nemá, ale to, jak víme, bohužel není pravda. Svůj díl odpovědnosti za normalizaci podobných postojů v české společnosti má bohužel i to, jak často standardní politické strany před lidmi, jako je Červinka, alibisticky zavírají oči a neumí za své členy přijmout adekvátní politickou odpovědnost.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále