Česká cesta k ultrakonzervativní internacionále. O antigenderové ideologii s politoložkou Svatoňovou

České ultrakonzervativní spolky je třeba vnímat v globální perspektivě. Protipotratové i antigenderové iniciativy totiž čile spolupracují na mezinárodní úrovni a ovlivňují veřejnou debatu po celém světě.

Podcast Kolaps se už poněkolikáté zaměřuje na protipotratové, antifeministické a antigenderové organizace u nás i ve světě. Na stránkách Alarmu dlouhodobě upozorňujeme na nebezpečí, které tyto vlivné skupiny pro demokratickou společnost představují. Snažíme se tím také vnitřně pochopit, proč je ve 21. století nutné debatovat o právu na interrupci, proč už dávno není zrovnoprávněno manželství stejnopohlavních párů nebo proč vůbec přemýšlet o tom, jestli je správné a důležité vytvořit lepší podmínky pro život translidí. Hostkou nového dílu podcastu Kolaps byla tentokrát politoložka Eva Svatoňová působící na univerzitě v dánském Århusu a na pražské Karlově univerzitě. Eva Svatoňová se dlouhodobě věnuje tématu antigenderové ideologie a povídali jsme si s ní o protipotratovém aktivismu, ultrakonzervativní internacionále a napojení českých organizací typu Hnutí Pro život a Aliance pro rodinu na partnery z Východu i Západu.

Co si máme představovat pod pojmem antigenderová ideologie?

To, čemu říkáme antigenderové hnutí, je podle mě koalice tří různých ideologických větví, tří různých skupin aktérů. Každá přichází z jiného politického a ideologického pozadí a každá přináší jiný komunikační styl, kterým oslovuje své publikum. Tato různorodost zároveň pomáhá oslovit poměrně široké publikum. Jednou větví je konzervativní křídlo katolické církve, které vychází z papežských textů z konce šedesátých let. Tehdy církev začala vystupovat proti antikoncepci, LGBTQ+ lidem a proti tomu, aby se ženy mohly stát kněžkami. Pak jsou tady ale také neoliberální a antilevicové skupiny. Ty antigenderový diskurs využívají proto, aby delegitimizovaly levicovou politiku. A na závěr se přidává krajní pravice promlouvající k lidem, kteří socio-ekonomicky strádají a mají finanční problémy. Ty jejich reálné a existující problémy tyto organizace překládají do antigenderové rétoriky, ohrožení tradiční rodiny a normativní sexuality.

Měla jste nějakou osobní motivaci, proč se věnovat ve své akademické práci právě tomuto tématu?

Původně jsem chtěla studovat mobilizaci žen v antiislámských hnutích. Měla jsem na mysli fenomén „naštvaných matek“. Mluvilo se tehdy o tom, jak tato hnutí využívají agendu ženských práv a práv LGBT lidí. Ale ve chvíli, kdy jsem se ponořila do dat na internetu a začala mapovat prostor, začalo se vše postupně měnit. Najednou se mnohem více mluvilo o genderové ideologii, o genderistech. I „naštvané matky“ změnily svůj Facebook na „antifeministickou úderku“. Začala jsem mít pocit, že se tady děje něco, co v českém kontextu ještě není popsáno, a chtěla jsem zjistit, jak k této změně vůbec došlo – jak rychle se ten antiislámský diskurs proměnil v antigenderový.

Celý rozhovor s politoložkou Evou Svatoňovou o globálních aspektech protipotratového hnutí si můžete poslechnout zde:

Pokud podcast Kolaps neslyšíte poprvé a posloucháte ho pravidelně, podpořte nás a celý tým Alarmu v aktuální crowdfundingové kampani na portálu Darujme.cz. Všechny díly Kolapsu jsou dostupné zdarma a pro všechny, ale jakýkoli příspěvek na výrobu nových dílů je pro nás klíčový a pomůže nám tento pořad zlepšovat a posouvat dál.

Čtěte dále