Cringefest Karla Janečka: mezi egoismem a zoufalstvím

Karel Janeček začal doslova lítat po České republice v rámci své kandidatury na prezidenta. V kampani kombinuje ezoteriku, fitness a skoky padákem. V soutěži politické marnosti by bezkonkurenčně obsadil první příčku.

Youtuberka Contrapoints popisuje cringe jako „elektrický šok, pocit trestající za trapnost. (Cringe) upevňuje meze společensky přijatelného chování tím, že zraní ego.“ Youtuberka dělí tento pocit do několika kategorií – sebecringe (tomu se dnes věnovat nebudeme), soucitný cringe a opovržlivý cringe. Soucitný cringe vnímáme, když se s druhým dokážeme identifikovat a je nám líto, že se ztrapňuje. Opovržlivý cringe zase tehdy, když identifikace není možná. Jde zejména o situace, kdy ego daného člověka je tak obrovské, že přes něj sám nevidí svou bolestnou trapnost. A právě to je případ Karla Janečka.

Člověka ani moc nepřekvapí, že lidé nebudou jezdit do náhodných kempů po Česku, aby poslouchali miliardářovy rady o tom, že mají sportovat.

Pozornost nejširší veřejnosti začal Janeček přitahovat nejpozději minulý podzim, když odkoupil Českého slavíka. V době konání soutěže vypustil do světa video Bojovník 21, v němž skáče padákem a jako skutečný superhrdina utíká před opresivními složkami státu zachránit masy lidí, které jen koukají do telefonu a poslouchají jakousi mluvící hlavu na obrazovce. Tato hlava nabádá, aby se lidé vzájemně nahlašovali, poruší-li někdo opatření. V rohu obrazovky vidíme návodné číslo 84. Člověk nemusí být geniálním matematikem, aby si spočítal, že ve videu nás Janeček zachraňuje před covidovou diktaturou a ztrátou „zdravého rozumu“. Skepticismem vůči covidovým opatřením a očkování však Janečkovy takzvaně alternativní tendence jen začínají. Dokonce se nezalekne ani mysteriózních představ a píše například o evolučním skoku v kolektivní lidské existenci. Na webu své nadace Science 21 prezidentský kandidát prohlašuje: „Lidská civilizace v současnosti stojí na křižovatce dějin. V roce 2020 můžeme už napřímo pozorovat námi dlouhodobě predikovaný evoluční až revoluční skok v naší kolektivní existenci, který nazýváme Sociální singularita 21 (SonG21). SonG21 dle našeho názoru vyvrcholí s obrovskou akcelerací ve 21. roce 21. století, kdy lidstvo musí obhájit svou existenci v zásadní historické zkoušce jakožto nejspíše jediné alternativě k jinak nevyhnutelné globální destrukci.“ O jaké kolektivní existenci Janeček mluví? A co je ta zásadní historická zkouška? Jistě, čelíme například hrozbě klimatického kolapsu. Doufat však, že Janeček myslí klima, by bylo přinejmenším naivní. V záložce svého webu Kdo je Karel se totiž například chlubí, že během tří dnů v Chorvatsku seskočil osmadvacetkrát padákem – to znamená dvacet osm letů jen pro pobavení českého miliardáře očekávajícího globální destrukci. To by ekologicky uvědomělý člověk těžko udělal.

Ačkoli o sobě Janeček mluví jako o „racionálně založeném člověku“, výskyt čísla 21 v jeho pracovním i osobním životě je minimálně zarážející. Připomeňme si názvy Janečkových projektů: D21, Institute H21, Znesnáze21, Science 21, Participace 21, Decision 21… Toto číslo se však nepromítá jen do Janečkovy práce – sňatek se svou ženou uzavřel 21. 12. 2021. Na dobročinné účely dal podle svých slov 21 procent svého majetku. Samo o sobě by to nevadilo, ale matematik své oblíbené číslo vnáší i do reálně důležitých témat, jako jsou například dětské exekuce. „Více než 1 221 dětí s sebou stále nese tuto zátěž, přičemž jde většinou o částku nižší než 2 112 korun,“ řekl v rozhovoru pro idnes.cz. Fixace na číslo 21 silně podkopává dojem „racionálního matematika“ a spíše připomíná nejhlubší dno ezoteriky.

Národní guru pro lepší část společnosti

Karel Janeček už několikrát ukázal, jak si představuje, že žijí a vypadají normální Češi a Češky. Poprvé to bylo před spuštěním kampaně, kdy se na nás z billboardů „Tohle jsme my“ usmívali dokonalí modelové a modelky, jejichž těla se do sebe místy vpíjela kvůli odbyté práci s grafickými programy. Nejprve nebylo vůbec jasné, o co v reklamě jde. Jakmile se po pár týdnech mezi těla modelů a modelek vloudil i Karel Janeček (ve snaze ukázat, že i on je součástí photoshopové verze české společnosti), bylo jasné, že je zle. Kandidaturu na prezidenta oznámil kdy jindy než 21. ledna tohoto roku.

Když se v rozhovoru na aktuálně.cz Janečka zeptali, zda ví, jak žijí třeba Češi v exekucích, odpověděl: „Mám představu. Nejsem takový, jak si většina lidí myslí. Chápu je, představují si miliardáře, který je schovaný, má svůj svět a nikam nevidí. Já se ale hodně stýkám s lidmi, jsem schopný spát pod širákem nebo ve stanu, skáču padákem. Setkávám se s lidmi z ulice. Nejsem někdo, kdo by žil ve skleníku.“ Padáky má obecně tento miliardář v lásce. V rozhovoru pro Deník N řekl, že rozumí Volodymyru Zelenskému, protože sám zažil „situace na hraně“, třeba právě seskoky padákem. Směšné přirovnání k prezidentu Ukrajiny teď však nechme stranou. Mnohem děsivější je, že si prezidentský kandidát opravdu myslí, že skákání padákem je zábava pro „normální lidi“ v naší zemi. Tedy v zemi, kde už před válkou na Ukrajině a finanční krizí patřilo 40 procent obyvatel k ohrožené a strádající třídě. Absolutní nepochopení české společnosti se projevuje snad v každém dalším příspěvku kampaně. Na facebookových postech se miliardář prochází po laně a apeluje na rovnováhu ducha a těla. Slibuje, že takovou rovnováhu, které dosáhl on, pomůže najít i nám. Neuvědomuje si přitom, že možnost starat se o své tělo je privilegium. Strhané matky samoživitelky nebo zaměstnanci s hluboce podprůměrnými příjmy asi jen těžko najdou čas a zdroje na obstarávání vyváženého jídelníčku, zdravý pohyb, dostatek spánku a meditaci. Miliardář však opravdu věří, že k soudržné společnosti potřebujeme jen správného (fitness) guru. A tím by chtěl být pro celou zemi on. Všichni by sportovali a jedli zdravě, ať už by bydleli na ubytovně, nebo by domov třeba vůbec neměli. Hlavní je přemýšlet pozitivně a rozvíjet kolektivní vědomí.

V dalších příspěvcích „Karel“ stojí ve stojce, boxuje nebo se prohání na jednokolce. Fotografie doprovází texty s hlavními tématy kampaně. První je již zmíněná rovnováha, dále pak, že dá miliardář 121 (!) procent své energie „spravedlivosti” (ať už to znamená cokoli), porazí korupci, oddluží děti v exekuci a konečně zavede úplnou svobodu (chápejme hlavně v kontextu pandemie). Kontaktní kampaň probíhá opět v duchu zdravého životního stylu. Na místa setkání přistane doslova z nebe (ano, skáče na ně padákem), následný program obsahuje mimo jiné výšlap na místní horu nebo hraní Janečkovy matematické hry Mathesso. Ta funguje podobně jako Smarty drink Dominika Haška. Nejenže ji Janeček nosí všude s sebou a mluví o ní pokaždé, když má příležitost mluvit, ale navíc by ji chtěl dokonce prosadit jako součást školních osnov. Během zahájení kampaně rozdával zdarma její cestovní verzi. I ze setkání s portugalským velvyslancem si odnesl především to, že si spolu zahráli „fascinující hru Mathesso“. Hře se zkrátka nevyhnete ani při zběžné návštěvě jeho webového kandidátského profilu. Místy není jasné, zda Janeček vůbec ví, jestli kandiduje na hlavu státu, nebo na maskota matematické olympiády.

Karel Janeček řekl v rozhovoru pro Aktuálně, že má ve volbách větší než padesátiprocentní šanci na úspěch. Zatím to však vypadá, že se tvrdě přepočítal. Jeho kontaktní kampaň plná výletů do přírody zatím moc voličů neláká. Člověka ani moc nepřekvapí, že lidé nebudou jezdit do náhodných kempů po Česku, aby poslouchali miliardářovy rady o tom, že mají sportovat. Nicméně to, že nikdo nepřišel ani na start kampaně v Karlových Varech (manager kampaně Vojtěch Štajf musel situaci trapně komentovat, že za to asi mohou divoké večírky na festivalu), je ostuda. Další tisková konference proběhne v září v metaversu – snad tentokrát někdo přijde.

Vypadá to, že i přes úplné odtržení od reality nejsou Janečkovy úmysly úplně zlé. Spustil například program na oddlužení dětí v exekucích a dlouhodobě provozuje řadu nadací. Čisté úmysly ale na hrad ještě nikoho nedostaly. Rozpaky bude jeho kampaň budit dál. A je na každém, zda bude cítit cringe opovržlivý (vyhrazený egomaniakům), nebo soucitný (vyhrazený citlivým bloudícím duším). Koneckonců soucitný cringe je to nejlepší, v co může miliardář Karel Janeček doufat.

Autorka je členka redakce Alarmu.

Čtěte dále