Pracovní podmínky nejohroženějších lidí ovlivňují situaci všech pracujících, říká právnička Homfray

Pracovní práva, zakázková ekonomika, Uber Files, situace zaměstnanců v současné geopolitické konstelaci, inflace, pravicová vláda, energetická krize a role odborů v tom všem – to byla témata Kolapsu s odborovou právničkou Šárkou Homfray.

V novém vydání podcastu Kolaps jsme si povídali o turbulentních časech, krizích, práci, odměňování pracujících i současné ekonomické situaci. Do studia dorazila stálá autorka Alarmu, publicistka, feministka, ale především právnička Odborového svazu státních orgánů a organizací Šárka Homfray. Evropská unie nyní projednává novou směrnici o platformové práci a deník Guardian pod označením Uber Files zveřejnil investigativní článek o byznysových praktikách jednoho ze světových gigantů platformového kapitalismu. S Šárkou Homfray jsme se bavili právě o nejnovější kauze společnosti Uber, o zakázkové ekonomice v Evropě i v Česku, ale také o vlivu aktuální geopolitické, inflační i energetické krize na českou společnost.

V deníku Guardian minulý týden vyšla dlouhá investigativa odkrývající interní komunikaci společnosti Uber. Článek čtenářům poskytuje detailní vhled do fungování této globální korporace. Kauza je momentálně známá jako Uber Files. Co tě na zjištěních Guardianu překvapilo nebo zaujalo?

Nepřekvapilo mě vlastně nic. Model lobbování mezinárodní korporace a používání obrovských sum peněz pro tyto účely je něco standardního. Nedá se říct, že by Uber v tomto ohledu fungoval jinak než kdokoliv jiný. Zaujalo mě ale cílení Uberu na nejvýše postavené politiky v Evropě. To může být známkou vysokých cílů, nebo naopak nerealistických očekávání toho, co mohou tito politici na konkrétním trhu reálně udělat.

Minimálně jsou ale v těch společnostech lidé, pro které je přístup k takto vysoce postaveným politikům úplně normální… Šlo třeba o francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

To je zrovna docela nepřekvapivé. Spíš bych se divila, kdyby k tomu nedocházelo. Uber byl a je lídrem platformové ekonomiky. V letech 2015 až 2017 využili převládajícího technooptimistického narativu o inovativních a stimulujících firmách, které je potřeba podporovat a vítat. Nebudu tady spekulovat o dalších možných motivacích všech zúčastněných, pro to nemáme dost informací. Ale to, že se jim dveře otevíraly relativně snadno, není překvapivé. Souviselo to s tím, jak se tyto firmy v té době prezentovaly a jak byly vnímané.

 

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na [email protected]

Čtěte dále