Španělsko zdaní banky a energetický sektor. Získanými penězi bude financovat třeba vlakovou dopravu zdarma

Vláda socialisty Sáncheze přichází s jednorázovou daní bankovního a energetického sektoru. Získané peníze bude investovat do veřejné dopravy, školáků a do výstavby státních bytů.

Španělská levicová vláda v čele s premiérem Pedro Sánchezem ze Španělské socialistické dělnické strany (PSOE) uvalí jednorázovou daň na banky a firmy v energetickém sektoru. Příjmy z této daně budou financovat vlakovou dopravu na kratší a střední vzdálenosti, školní stipendia a stavbu nových bytů.

Již v červnu tohoto roku zavedla vláda Pedra Sáncheze opatření, která měla ulevit lidem nejvíc zasaženým rekordní inflací. Byla zavedena padesátiprocentní sleva na jízdenky u národního železničního dopravce Renfe. Stejně tak bylo sníženo DPH na energie z deseti procent na pět. Vláda poskytla také přímý finanční příspěvek ohroženým domácnostem.

V úterý přišla španělská vláda s novým opatřením. Tím je jednorázové zdanění bank a energetického sektoru. Vláda si slibuje, že pomocí těchto daní získá do rozpočtu sedm miliard eur navíc. Tyto prostředky najdou různá uplatnění, která by měla Španělům ulehčit boj s inflací a vzrůstajícími náklady na život. Tím hlavním bude zavedení vlakové dopravy zdarma u státního dopravce Renfe, a to pro cesty na kratší a střední vzdálenosti. Vláda předpokládá, že tímto způsobem zaplatí až 75 milionů cest zdarma.

Další část financí bude využita k výstavbě nových státních domů přímo v Madridu. Premiér Sánchez hovoří až o 12 tisících bytů. Všem studentům pobírajícím stipendium, kteří jsou starší 16 let, vláda přidá jednorázově sto eur. Premiér zároveň v proslovu, ve kterém o nových daních informoval, uvedl, že „bude za ochranu pracujících ve Španělsku bojovat až do roztrhání těla.“ Požádal také velké firmy, které zažívají náhlé zvýšení svých zisků, aby tyto peníze nesměřovaly do navýšení už tak vysokých výplat pro své manažery, ale aby tyto zisky rovnoměrně distribuovaly mezi všechny své zaměstnance.

Čtěte dále