Ve jménu Sarah, Sabiny a Zary. Kandidáti na britského premiéra slibují větší ochranu žen

Vražda třiatřicetileté Sarah Everard v březnu loňského roku vyvolala diskuzi o bezpečnosti žen. Britské političky a politici nyní chystají opatření, díky nimž by se ženy mohly cítit bezpečněji.

Londýnem se 3. března 2021 po deváté večer vrací domů třiatřicetiletá Sarah Everard. Jde z návštěvy u své kamarádky. Cestou ještě stihne zavolat příteli s tím, že už je na cestě. Naposled ji zachytí bezpečnostní kamery, pak už ji nikdo živou neuvidí. Byla unesena a zavražděna. Také Londýn, 17. září: učitelka Sabina Nessa po osmé večer prochází parkem, kde ji násilník udeří tupým předmětem a následně uškrtí. Trojici příběhů uzavírá případ z letošního června. Právnička Zara Aleena se vrací z práce domů. Tam už ale nedojde. Po cestě ji násilník pobodá a ona následkům v nemocnici podlehne.

Možná nástupkyně Borise Johnsona na pozici předsedkyně vlády Liz Truss slibuje, že v případě jejího zvolení se pouliční obtěžování stane trestným činem.

Příběhy Everard, Nessy a Aleeny jsou jen špičkou ledovce a také příčinou toho, proč se britské ženy bojí chodit po setmění samy. Série takto brutálních případů v krátké době už začíná mít dopad i na britskou politiku. Možná nástupkyně Borise Johnsona na pozici předsedkyně vlády Liz Truss slibuje, že v případě jejího zvolení se pouliční obtěžování stane trestným činem. Chce se rovněž více zaměřit na problematiku domácího násilí. „Politici musí dělat pro bezpečnost žen a dívek daleko více,“ prohlásila možná budoucí premiérka v reakci na množství vražd nevinných žen, které se v posledních dvou letech udály.

Součástí plánu má být i takzvaný registr domácího násilí, díky němuž by už nemělo docházet k opakovaným násilnostem. Odsouzení pachatelé by museli policii pod pohrůžkou přísných trestů nahlašovat nově navázané vztahy. Jako domácí násilí by se navíc nyní hodnotil i psychický nátlak v podobě přehnaného kontrolování partnerů. Truss rovněž slibuje rychlejší průběh procesů u případů znásilnění. „Ženy by měly chodit po ulici beze strachu, že se jim něco stane. Pachatelé těchto činů musí očekávat vysoké tresty,“ dodala.

Za navrhovanou vládní strategii si konzervativní politička vysloužila pozitivní reakce i u opozičních labouristů. Jejich poslankyně Stella Creasy označila tento krok za velký obrat v politice Liz Truss, který velmi vítá. Naráží tím na fakt, že Truss v minulosti pro podobné návrhy nehlasovala.

Podobné ambice jako Liz Truss má i další zájemce o funkci premiéra, konzervativec Rishi Sunak. Slíbil, že trestným činem za jeho vládnutí bude i tzv. down-blousing, tedy pořizování snímků ženských prsou bez jejich souhlasu. „Mám dvě dcery a jako jejich otec chci, aby mohly jít večer na procházku beze strachu, že jim někdo ublíží,“ prohlásil konzervativní poslanec. Pokud Liz Truss nebo Rishi Sunak stane v čele vlády Velké Británie, bude se v této problematice jejich postoj lišit od jejich předchůdce Borise Johnsona. Ten totiž v minulosti tvrdil, že zákonů pro bezpečnost žen už existuje dostatek a podobné návrhy situaci jen zhorší.

Čtěte dále