Jak si udělat vesmírnou kampaň do Senátu za veřejné prostředky

V Brně kandidují do Senátu dva kandidáti za koalici Spolu. Oba sedí v čele městských příspěvkovek a oba při jejich vedení sledují svůj politický prospěch.

Že se politici před volbami chlubí, co všechno pro nás udělali, abychom je zvolili znovu, je možná někdy trochu obtěžující a jindy směšné, ale smysl to dává. Proto je lidé volí, aby něco dělali. Předvolební čas je skládáním účtů, do kterých se, pravda, přimíchávají občas účty a výsledky někoho úplně jiného. Jinou kategorií jsou ovšem lidé kandidující z vedení veřejných institucí, do nichž nebyli zvoleni, ale dosazeni. V předvolebním čase se pak snaží prezentovat práci celé instituce jako svou zásluhu a někteří dokáží smazat rozdíl mezi prezentací instituce a sebe samých úplně. V Brně takto proti sobě kandidují do Senátu ředitel Kanceláře architekta města a stávající senátor a ředitel hvězdárny, kterému k dokonalosti chybí už pouze to, aby hvězdárnu pojmenoval po sobě.

Michal Sedláček, užitečný architekt odsunu nádraží

Když před pár lety v Brně vznikla znovu pozice městského architekta, čekalo se od ní mnohé. Vždyť před sto lety se jednalo o zásadní pozici, kterou zastávali lidé jako Jindřich Kumpošt nebo Bohuslav Fuchs, jejichž práce zásadně změnila tvář Brna. Nebo spíš díky jejich práci Brno vůbec nějakou tvář získalo. Jejich podstatnou zásluhou není jen to, co udělali sami o sobě, ale že dokázali do Brna přivést další schopné architekty a dát jim prostor k práci. Ty časy už jsou bohužel pryč.

Jiné instituce ve městě fungují zdárně i bez toho, že bychom věděli, kdo je spravuje.

Před šesti lety do čela Kanceláře architekta města (KAM) usedl architekt Michal Sedláček. Zmíněnou vysoko nastavenou laťku asi přeskočit nemohl, zvlášť ve městě ovládaném politiky, jejichž fantazii rámuje z jedné strany dálnice a z druhé parkoviště. Sedláček se v situaci zorientoval rychle a stal se jejich loajálním sluhou. Soudě dle jeho osobní prezentace měl v posledních letech dvě priority. Tou první je prosazení brněnského evergreenu v podobě odsunu nádraží z centra na periferii. A to bez ohledu na to, že v nové poloze není vyřešena nákladní doprava, napojení veřejné dopravy na zbytek města a nakonec ani průjezdnost vysokorychlostních vlaků, které se v Česku objeví podle optimistických odhadů nejpozději v druhé polovině příštího století. Možná. Dle vizualizace Sedláčkova KAMu pak z odsunuté periferie povede do centra města čtyřproudá silnice. Takový úplně normální návrh evropského progresivního města z poloviny sedmdesátých let minulého století.

Druhou prioritou pak byl sám Sedláček. Jako by hlavním cílem ředitele KAMu bylo naučit obyvatele Brna rozeznávat jeho tvář a pamatovat si jeho jméno. Vedle oficiálních facebookových stránek KAMu si tak Sedláček v únoru 2019 založil facebookovou stránku „Michal Sedláček – hlavní architekt Brna“, která se 24. června 2022, tři měsíce před volbami do Senátu, přejmenovala na současnou „Michal Sedláček – kandidát do Senátu, hlavní architekt Brna“. Na stránce se střídají placené předvolební posty a informace o tom, co zrovna dělá nebo plánuje dělat Kancelář architekta města. Práce desítek lidí kanceláře tak náhle vypadá jako osobní aktivita kandidáta do Senátu.

„Hlavní architekt města“ se v kampani sám přejmenoval na Roberta Redforda (opravdu!) a slibuje v Senátu dělat pro Brno věci, které s prací v Senátu nijak nesouvisí, jako je řešení stavebního zákona a podobně. Ale to už je standard. Ostatně lékaři a primáři běžně slibují, že budou v Senátu řešit zdravotnictví nebo uzdraví republiku. Sedláčkovi se pak pozice ředitele KAMu hodí především k přístupu do médií, která se ho stále ptají na cokoli, co se v Brně staví nebo stavět má, a ředitel/kandidát jim rád odpoví.

Hvězdárna Jiřího Duška

Skutečnou hvězdou využití veřejných prostředků a celé instituce pro osobní politické ambice je však v Brně někdo jiný. Zatímco Sedláček může působit maximálně komicky, když sám o sobě říká, že je Redford, ředitel brněnské hvězdárny a planetária Jiří Dušek zašel mnohem dál a prezentaci hvězdárny uchopil způsobem, jako by byl městským hvězdářem, bez něhož by hvězdy nad městem v noci ani nevyšly. Facebookové posty planetária tak začínají třeba takto: „V zorném poli Jiřího Duška, ředitele Hvězdárny a planetária Brno, velitele stroje na zázraky…“ Jen v loňském roce utratila hvězdárna za propagaci facebookových příspěvků více než půl milionu korun. Skutečný stroj na zázraky. Výsledky permanentní kampaně hvězdárny pak Dušek zúročuje v osobní kampani s heslem „Brno je můj vesmír“.

Hvězdárna je brněnskou příspěvkovou s vlastním rozpočtem a poměrně volnou rukou ohledně toho, co a jak bude dělat. Dušek je v jejím čele od roku 2008. V roce 2016, kdy stál v čele města primátor za hnutí ANO Petr Vokřál, se Dušek dostal za stejné hnutí coby nestraník do Senátu. Hnutí Andreje Babiše už však není v kurzu a navíc je v čele Brna primátorka za ODS, a tak Dušek letos obhajuje svůj senátorský post právě za ODS. Uvidíme, kam bude foukat vítr příště.

Je pravda, že se pod Duškovým vedením hvězdárna otevřela veřejnosti a o její činnost a aktivity je zájem. Hvězdárna tedy funguje – za což je její ředitel placen. Jinou věcí je, zda je opravdu nutné, aby byla prezentace podobného subjektu personifikována natolik, že se z hvězdárny stala Hvězdárna Jiřího Duška, která prezentuje fotky s Duškem, Duškovy texty, knihy nebo s ním točí videa a propaguje je na sociálních sítích. Přitom hvězdárna zde byla dlouho před ním a bude snad i po něm.

Jiné instituce ve městě fungují zdárně i bez toho, že bychom věděli, kdo je spravuje. Sousední koupaliště na Kraví hoře je v obležení lidí, a přitom nikdo z nich netuší, jak se jmenuje ředitel této městské příspěvkové organizace a ani se zde nekonají akce typu večerní koupání s ředitelem plovárny a na facebooku nevycházejí příspěvky na téma oblíbený plavecký styl ředitele. Možná je to tím, že ředitel koupaliště nemá politické ambice. Zato Jiří Dušek na facebooku lidem radí, na co koukat na obloze a zahajuje letní/předvolební akci hvězdárny na Kraváku coby rytíř Jedi. A když v srpnu na týden zavalily Kravák davy tisíců lidí v rámci akce „Rojení planet“, můžeme to číst jako vydařenou akci hvězdárny i jako chytrý předvolební manévr ředitele. Dodejme, že důsledkem je zeleň udupaná do stavu pustiny – ale cesta do Senátu prostě není zadarmo.

Pod Duškovu hvězdnou oblohu se umělci nevejdou

Jiří Dušek ostatně plánuje srovnat se zemí ateliéry umělců v přilehlém areálu, aby tam postavil vyhlídku na sutiny a potěšil své voliče. A stejný Jiří Dušek se postavil plánu – který ovšem nikdo nechtěl – a sice vybudovat na Kraváku nemocnici. Tu prosazoval před rokem nejspíš omylem jeho dnešní protikandidát Sedláček. Dušek tehdy do boje proti nemocnici nasadil celou hvězdárnu a na jejích stránkách prezentoval svá osobní stanoviska. Jako by snad byla jeho.

Dodejme, že Duška podporuje ve volbách do Senátu slavný astronom Jiří Grygar, který od Senátu na návrh Duška dostal vyznamenání. Dušek prostě ví, jak se to dělá. A tak ho v cestě za dalšími šesti lety v Senátu podporují i ředitelé dalších brněnských příspěvkovek, třeba ředitelka knihovny nebo ředitel městského divadla. Velitel „stroje na zázraky“ tohle všechno ovšem může dělat jen proto, že mu kryje záda, a tedy i rozpočet současné vedení města.

Je nakonec jedno, kdo ze zmíněných dvou uspěje, protože jeden kandiduje za TOP 09 a lidovce a druhý za ODS, a tedy oba za koalici Spolu, což je výběr asi jako z kandidátky KSČ před rokem 1989. Nicméně „Redford“ Sedláček je v tomto souboji ten do počtu a pro legraci.

Ostatní kandidáti to už mají těžší, protože nemají k dispozici městské instituce, jejich rozpočty ani snadný přístup do médií pro svou osobní kampaň. Prostě se to tak sešlo, že veřejné instituce využívají pro svůj osobní prospěch zrovna kandidáti pravice.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále