„Jsem zoufalý já, nebo systém?“ Diagnostik kapitalismu Mark Fisher v literárním podcastu TL;DR

V srpnovém vydání literárního podcastu TL;DR jsme probírali především své výpisky z K-punku Marka Fishera, došlo ale i na poletující sníh, který se snášel na finské lágry, nebo na českou poezii.

V první části podcastu jsme se snažili příliš nespoilovat z románu Petry Rautiainen Popel a sníh, což nebylo jednoduché. Napínavé putování na konec druhé světové války a krátce po ní do Finska, kde se eugenika aplikovala na Sámy, a všechny postavy se nějak zapletly s nějakým zlem, aby vše nakonec téměř pohřbilo severské mlčení a tma, k tomu totiž dost svádí. V každém případě tento oceňovaný debut otevírá druhoválečný konflikt z perspektiv, které tu nejsou docela známé, a to aniž by ztratil cokoliv z literární sugestivnosti.

Nejvíce energie jsme ale vydali na diskusi o K-punku: Výběru z textů Marka Fishera, z jehož posmrtně vydané knihy dosud knižně nepublikovaných esejí Karel Veselý sestavil a Ondřej Trhoň a Jan Trnka přeložili výbor těch, které se nějak dotýkají duševního zdraví. Zdraví a kapitalismu samozřejmě. Analýza nemocného společenského systému nakonec posloužila i jako oslí můstek k nové sbírce Jana Těsnohlídka Garum. Každodennost deprese a bezvýchodnosti, které nás přepadávají ve věku zmenšujících se států, kolonizační síly digitalizace a přetrvávajících konstant lidských dějin, jako jsou bída, uprchlictví a nejistota živobytí – ovládly TL;DR jak ve Fisherově analýze, tak v Těsnohlídkově evokaci.

Pokud podcast TL;DR neslyšíte poprvé a posloucháte ho pravidelně, podpořte nás a celý tým Alarmu v pravidelné kampani na portálu Darujme.cz. Všechny díly TL;DR jsou dostupné zdarma a pro všechny, ale jakýkoli příspěvek na výrobu nových dílů je pro nás klíčový a pomůže nám tento pořad zlepšovat a posouvat dál. Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na [email protected]

Čtěte dále