Klimatická krize zhoršuje více než polovinu infekčních onemocnění

Jedním z dopadů měnícího se klimatu na člověka je i šíření virů a jejich mutací. To ostatně víme už dlouho. Nová studie ale ukazuje, že lidstvo se na rozsah probíhajících změn možná nebude schopné adaptovat.

Dopady změny klimatu, jako jsou sucha, vlny veder, povodně nebo zvyšující se teploty mají i vedlejší důsledky: zhoršují infekční onemocnění, která napadají člověka, jako je malárie, hantavirus, cholera nebo antrax. Před několika dny zveřejněná studie v magazínu Nature Climate Change je analýzou dosavadních lékařských zpráv o zjištěných případech onemocnění. Skupina vědců v ní došla k nepříjemnému, nikoli však překvapivému zjištění: celkem 218 z 375 známých lidských infekčních onemocnění – tedy 58 procent – se zřejmě zhoršilo v důsledku jednoho z deseti typů extrémního počasí souvisejícího se změnou klimatu.

Prakticky to znamená, že nemoci jako cholera, malárie, hepatitis a stovky dalších se šíří rychleji, mají vážnější průběh a čím dál více zasahují i oblasti, které s těmito onemocněními ještě nemají zkušenosti. Měnící se klima ovšem nejen zesiluje zdravotní rizika, ale zároveň oslabuje naši schopnost se s nimi vypořádat: poškozuje lidské zdraví, oslabuje naši imunitu nebo omezuje náš přístup ke zdravotní péči.

Pro obyvatele Evropy může být znepokojující právě rozšiřování teritorií, na nichž se daná onemocnění vyskytují. V příštích letech a desetiletích se totiž v Evropě mohou usazovat nejrůznější druhy komárů, které přenášejí doposud exotické nemoci, jako je malárie, západonilská horečka nebo horečka dengue. Ojedinělé případy jsou prozatím monitorovány na jihu Evropy v zemích, jako je Španělsko nebo Řecko, kde dochází k nákazám zmíněnou horečkou dengue nebo bahenní zimnicí, která je smrtelně nebezpečnou infekční nemocí.

Vlastní zkušenosti s vlivem změny klimatu na zhoršování situace infekčních onemocnění má ale i Česká republika, kde se dlouhodobě rozšiřuje lymská borelióza přenášená klíštětem obecným. Kromě šíření do nových teritorií totiž klimatická krize na jedné straně posiluje patogeny, na druhé oslabuje lidský imunitní systém a schopnost se s nemocemi vyrovnávat. Společně s tím, jak se zvyšuje koncentrace CO2 v atmosféře, se totiž snižuje výživová hodnota zemědělských plodin: zásadní problém pro veřejné zdraví na globální úrovni představuje především nedostatek zinku a železa.

Podobně jako v jiných případech, i tady funguje změna klimatu jako multiplikátor hrozeb, což znamená, že vede nejen k rostoucí intenzitě stávajících rizik, ale i vzniku nových. Důležitým závěrem vědecké studie je ale především to, že patogenních onemocnění zhoršených klimatickými riziky je příliš mnoho na to, aby se na ně lidské společnosti a zdravotní systémy dokázaly adaptovat. Na vše se zkrátka adaptovat nelze, a tak naší největší nadějí na zvládnutí zhoršujících se patogenů je úspěšná mitigace změny klimatu, tedy především rychlé snižování emisí skleníkových plynů. V opačném případě nás může čekat tropické klima i s tropickými nemocemi.

Čtěte dále