Místo lidem pomáhá vláda Babišovi na hrad

Měsíc před začátkem topné sezony lidé stále netuší, s čím mohou počítat. Jediný, komu tak vláda skutečně pomáhá, je Andrej Babiš.

Spolu to zvládneme, nikoho v tom nenecháme, opakuje už několik měsíců v souvislosti s energetickou krizí a morbidní inflací premiér Petr Fiala. Reálně však měsíc před začátkem topné sezóny nikdo netuší, jak to letos bude. Fialova slova nemají oporu v realitě, a dokonce se zdá, že se s ní zcela rozcházejí. Pravicovému konzervativnímu premiérovi se tak zatím daří navazovat leda na normalizační předchůdce, kteří sice něco říkali, ale lidé mysleli a jednali opačně.

Zdá se, že se tu celá pravice může přetrhnout, aby usnadnila cestu na hrad Andreji Babišovi, který si může Kalouskovy a Topolánkovy rady klidně vylepit na billboardy coby varování.

Zatímco Fiala opakuje, že máme dost plynu pro všechny, reálně se staly nedostatkovými všechny alternativní druhy vytápění. Kominíci a topenáři kolabují pod množstvím zakázek, krbová a jiná kamna se dodávají s roční čekací lhůtou a ceny palivového dřeva, kdysi nejlevnější možnosti vytápění, se zněkolikanásobily.

Plynu bude dost, protože si ho nikdo nebude moci dovolit

Možná totiž bude dost plynu pro všechny jednoduše proto, že si ho polovina lidí nebude moci dovolit. Zatímco totiž ODS na Facebooku sponzoruje posty o plných zásobnících, mlčí spolu s celou vládou o ceně komodity, která je nejčastějším zdrojem vytápění českých domácností. Stále tedy platí, že si lidé v Praze neumí představit, jaké to je žít někde jinde a bez pražských příjmů.

Vláda schválila tzv. úsporný tarif. Ten však není úsporný a bude – nejspíš – dotovat energie všem, tedy i bohatým. Asi aby ušetřili na ohřívání bazénů a vytápění saun. Nicméně dalo se alespoň říct, že lepší než nic. Jak zjistily před pár dny Hospodářské noviny, tato nedostatečná a plošná podpora všech a vlastně nikoho bude ještě mnohem horší, než se zdálo. Minimálně letos.

Podle Hospodářských novin měla letošní podpora činit pouhých 10 miliard korun z celkových 66 miliard plánované pomoci a měla se týkat jen elektřiny. Mluvčí ministerstva průmyslu následně uvedl, že to byla pouze jedna z variant, a později ministr průmyslu Síkela uklidňoval, že se to bude týkat i plynu a nebude to 10 miliard, ale čtvrtina navržené částky, tedy zhruba 16 miliard korun. Jak to však bude doopravdy, říct nedokázal, stejně jako nikdo neví, proč to bude letos tak málo. A neví to ani vláda, která o tom má rozhodnout snad do konce srpna. Je otázka, jestli to stihne dřív, než skončí zima a začne další léto.

Z malé a plošné pomoci se pomalu stává parodie pomoci. Jak ukazují hromadící se haldy dřeva na českém venkově, lidé nic jiného asi ani nečekali.

Otázkou je, zda takovou masivní pomoc pro svou prezidentskou kampaň očekával Andrej Babiš. Tomu pravice pomohla na vrchol už před deseti lety, když uprostřed ekonomické krize Nečasova vláda místo pomoci nabízela dobré rady a přísnost na ty nejchudší.

Vláda zahřeje dobrou radou a slušností

O dekádu později se současná vláda poučila pouze rétoricky, kdy už chudým otevřeně nenadává a povětšinou jim ani netvrdí, že si za všechno můžou sami. Byť jí to sem tam někdy ještě ujede. S reálnou pomocí to však vypadá velmi podobně – zatím se opírá především o vzletná slova a dobré rady.

Ze záhrobí ostatně s radami přispěchali také politici předbabišovské éry v podobně Miroslava Kalouska, bývalého ministra financí, a Miroslava Topolánka, kdysi premiéra a předsedy ODS, který dnes působí coby vzteklý klaun v Křetínského PR agentuře Info.cz. Oba muži přišli vládě poradit, že by měla vyhodit úředníky, snížit důchody nebo zpoplatnit část zdravotní péče. Jejich nenávist k lidem s věkem nikam nemizí a je zjevně zcela integrální součástí jejich životů, hodnot i politiky.

Zdá se, že se tu celá pravice může přetrhnout, aby usnadnila cestu na hrad Andreji Babišovi, který si může Kalouskovy a Topolánkovy rady klidně vylepit na billboardy coby varování. V tuto chvíli rekordně nízká důvěra v kabinet Petra Fialy také znamená, že vláda nebude moci žádného prezidentského kandidáta ani otevřeně podpořit, aniž by ho tím rovnou nepotopila. První účtování však přijde dříve. Už za měsíc jsou tu komunální volby a především volby do Senátu.

Pokud koalice Spolu před necelým rokem vyhrála, protože dokázala veřejnost přesvědčit, že není Andrej Babiš, nyní může se stejnou strategií zvítězit on. Stačí mu celý podzim ukazovat na vládu a opakovat, že není Fiala a že když na to přišlo, on na lidech rozhodně nešetřil. Je smutné, že tady nakonec bude za lidumila bezohledný oligarcha rozkrádající evropské dotace. V první prezidentské volbě mimochodem ve své vítězství zúročil ekonomickou krizi a nepopulární pravicovou vládu Miloš Zeman.

To však jsou nebo budou jen důsledky něčeho horšího. Tím je reálná situace lidí, jejichž životní úroveň klesá a úzkost z budoucnosti roste. Ohlášená podpora ve výši 66 miliard je tak nakonec jen provokací, kdy vláda lidem vzkazuje, že peníze sice má, ale nikomu je nedá. Nebo neřekne kdy, komu a kolik. Vláda tím hazarduje s životy lidí a se směřováním země v příštích letech. Úplně zbytečně. Stačilo by si konečně připustit, že lidé potřebují k životu dostupné teplo, bydlení, jídlo a elementární jistotu, co bude zítra. Není to zas tak složité a pravice na nejen Západě, ale i na Východě, už to dávno pochopila.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále