Největší dodavatelé energií v Británii volají po zmražení cen energií na příští dva roky

Britští dodavatelé usilují o vytvoření státem dotovaného fondu, díky němuž by došlo k zastropování cen energií pro běžné uživatele na následující dva roky.

Energetické společnosti Scottish Power a Eon navrhly britské vládě zřízení takzvaného Fondu pro krytí tarifního deficitu (Tariff deficit fund), z nějž by se měly financovat ceny dodávek energií pro britské uživatele. Tento plán nyní podle všeho podporují i další energetické společnosti jako Centrica, vlastnící British Gas, nebo Octopus Energy. Tento systém by podle nich fungoval tak, že by komerční banky ukládaly peníze do státem podporovaného fondu, díky němuž by dodavatelé energií mohli garantovat fixní výši uživatelských tarifů na aktuálním cenovém stropu 1971 liber (asi 57 tisíc korun) po dobu následujících dvou let. Náklady na tuto operaci by se splácely v příštích deseti až patnácti letech formou dodatečných příplatků k běžným účtům nebo prostřednictvím nových forem zdanění.

Podle nejvyšších představitelů britského průmyslu musí konzervativní vláda uvést nová opatření a podpůrné balíčky v platnost co nejrychleji.

Výkonný ředitel společnosti Centrica údajně podporu pro tento plán vyjádřil na společném jednání šéfů energetických společností a špiček kabinetu dosluhujícího předsedy vlády Borise Johnsona. Už nyní existuje opatření ministra financí Rishiho Sunaka, díky němuž by každá domácnost měla získat na své náklady na energie přibližně 400 liber (tedy více než 11 tisíc korun). Bossové energetických firem na zmíněném jednání prý usilovali o zdvojnásobení této podpory, vyzývali ale také k použití státních či soukromých financí k zmražení cen energií na pevně stanovené hranici. Podle všeho se totiž obávají, že neregulované prostředí těžce poškodí britské domácnosti, ale také samotný energetický sektor, který by přišel o velké peníze. Celá řada domácností totiž nebude schopná nově stanovené ceny energií splácet.

Také výkonný ředitel společnosti Octopus Greg Jackson vznik fondu podpořil a dodal, že je potřeba „jednat urychleně“. „Kvůli válce na Ukrajině musí Spojené království za plyn zaplatit 51 miliard liber navíc [téměř jeden a půl bilionu korun – pozn. red.],“ tvrdí Jackson. „Potřebujeme urychleně konat, abychom lidem pomohli překonat letošní zimu. Můžeme zdvojnásobit už existující vládní pomoc, zastropovat ceny energií nebo vytvořit Fond pro krytí tarifního deficitu. Stejně tak ale potřebujeme koordinovaně usilovat o minimalizování tohoto problému pro následující rok, ať už formou větší efektivity při spotřebě energií, skrze využití obnovitelných zdrojů, skladování plynu nebo reformou energetického trhu.“

Ministr financí Rishi Sunak svůj aktuální podpůrný balíček financuje skrze takzvanou windfall tax, tedy sektorovou daň uvalenou na britské ropné a plynárenské společnosti operující v Severním moři. Tato daň má zčásti financovat aktuální podpůrný balíček ve výši 15 miliard liber (437 miliard korun), který má pomoci britským domácnostem s náklady na energie pro letošní zimu. Lídr opozičních labouristů Keir Starmer tento týden navrhl svou vlastní, ambicióznější variantu této sektorové daně, která by měla pomoci financovat opoziční podpůrný balíček v celkové výši 29 miliard liber (tedy přibližně 845 miliard korun). Tento balíček by britským domácnostem podle jeho slov umožnil neplatit za energie během této zimy „ani penny navíc“.

Podle nejvyšších představitelů britského průmyslu musí konzervativní vláda uvést nová opatření a podpůrné balíčky v platnost co nejrychleji, aby se odrazily v cenách energií, které začnou platit od tohoto podzimu. Energetický regulační úřad má totiž 26. srpna oznámit výši cenového stropu, který bude zaveden 1. října. Momentálně se spekuluje, že by se mělo jednat o 3582 liber, tedy asi 104 tisíc korun. Je jasné, že takový nárůst cen bude pro řadu britských domácností naprosto katastrofální.

Čtěte dále