Oscaři se po padesáti letech omluvili apačské aktivistce Sacheen Littlefeather

Aktivistka za práva původních amerických obyvatel se po půlstoletí dočkala oficiální omluvy od Akademie udělující nejprestižnější filmové ceny světa.

V roce 1973 se Marie Louise Cruz, známá pod přízviskem Sacheen Littlefeather, rozhodla během předávání Oscarů upozornit na to, jak filmový průmysl zachází s původními obyvateli Ameriky, a zároveň chtěla společně s hercem Marlonem Brandem podpořit okupační stávku původních obyvatel ve městě Wounded Knee. Čelila za to urážkám, za něž se jí po padesáti letech Akademie filmového umění a věd omluvila. V pondělí zveřejnila na svých stránkách dopis, v němž se jménem svého bývalého prezidenta Davida Rubina omlouvá za urážky a emocionální zátěž, kterou si musela Littlefeather prožít. Rubin zároveň vyzdvihuje odvahu, s níž aktivistka ten večer přišla na pódium. „Odvaha, kterou jste prokázala, zůstala příliš dlouho nedoceněna. Za to se vám hluboce omlouváme a zároveň vám vyjadřujeme upřímný obdiv.“

Na omluvu aktivistka reagovala s humorem: „My Indiáni jsme velmi trpěliví lidé. Čekala jsem pouze padesát let.“

A co se vlastně tehdy stalo? V roce 1973 získal herec Marlon Brando Oscara za hlavní roli ve filmu Kmotr, ale odmítl ocenění převzít a místo sebe poslal na pódium aktivistku za práva původních obyvatel Ameriky Sacheen Littlefeather. Důvodem, proč Brando nechtěl Oscara převzít, byl jeho nesouhlas se způsobem, jakým hollywoodské filmy zobrazují původní americké obyvatele. Stejně tak se mělo jednat o podporu protestujícím z městečka Wounded Knee v Jižní Dakotě, kteří mimo jiné upozorňovali na to, že se americká vláda stále nedohodla na formě odškodnění původních obyvatel Ameriky.

Zlaté sošky se však Marie Louise Cruz během slavnostního předávání ani nedotkla. „Dobrý večer. Jmenuji se Sacheen Littlefeather, jsem z kmene Apačů a dnes večer tu zastupuji Marlona Branda. Z časových důvodů vám tu nemůžu přečíst celý jeho projev, ale ráda se o něj podělím později. Toto ocenění nemůže přijmout. Důvodem je dnešní zacházení s americkými Indiány ze strany filmového průmyslu,“ začala aktivistka svůj proslov, který byl následně přerušen bučením, ale i potleskem, ze strany publika.

Až po letech se Sacheen Littlefeather svěřila, že hned v zákulisí se jí ujali členové ochranky. Jeden z nejznámějších westernových herců John Wayne byl prý projevem tak pobouřený, že chtěl aktivistku sám stáhnout z pódia, a muselo ho zadržet šest bodyguardů. Při jejím odchodu navíc někteří diváci v sále použili gesto zvané „tomahawk chop“, které je považováno za ponižující vůči původním obyvatelům. Média se následně snažila proslov snížit tvrzením, že Littlefeather je Brandova milenka, ve skutečnosti není Apačka a pouze se chce zviditelnit pro svou hereckou kariéru.

Omluvy se Littlefeather dočkala až po padesáti letech. Rubin v dopise rovněž navazuje na slova, která onen večer roku 1973 padla, a slibuje, že Akademie se zaslouží o respektující prostředí, a to i ve vztahu k původním obyvatelům, jejichž hlasy by měly být více slyšet. Tato slova potvrzuje i pozvání Sacheen Littlefeather na zářijovou akci pořádanou Muzeem filmové akademie, kde by měla promluvit o zobrazení původních obyvatel na filmovém plátně. Na omluvu aktivistka reagovala s humorem: „My Indiáni jsme velmi trpěliví lidé. Čekala jsem pouze padesát let.“

Čtěte dále