Školní rada v Uvalde po třech měsících od masové střelby odvolala šéfa místní policie

Šéf školního policejního okrsku v Uvalde Pete Arredondo byl jednohlasně odvolán kvůli nezvládnuté reakci na masovou střelbu v texaské škole na konci letošního května.

Ve středu 24. srpna se rada školního okrsku v texaském Uvalde jednohlasně usnesla, že by šéf policie zodpovědný za bezpečnost na místních školách Pete Arredondo měl odejít z funkce. Arredondo byl velícím důstojníkem, když 24. května letošního roku na tamní školu zaútočil pachatel, který zabil 19 dětí a dvě učitelky a 18 dalších osob zranil. Teprve poté se ho podařilo policistům zastřelit.

Všechny manuály k zásahu v případech masové střelby ukládají policii, aby pachatele zneškodnila co nejdříve.

Postup policie se stal předmětem vášnivé kritiky a celonárodní americké debaty (detailně jsme se kauze věnovali v podcastu Redneck). Od počátku útoku do zneškodnění pachatele totiž uběhla přibližně hodina a čtvrt, a to přesto, že všechny manuály k zásahu v případech masové střelby ukládají policii, aby pachatele zneškodnila co nejdříve. Kromě toho policisté ostře zasahovali proti rodičům, kteří se shromažďovali před školou a byli rozčílení, že policie nedělá dostatek pro záchranu jejich dětí – několik rodičů skončilo dokonce v poutech. Jedna matka proti vůli policistů vnikla do školy a sama z ní vyvedla své syny.

Otálení měl mít na svědomí mimo jiné právě Arredondo. Ten údajně k situaci přistupoval nikoliv jako k aktivní masové střelbě, ale jako k případu zabarikádovaného střelce. Pozdější vyšetřování však ukázalo, že dveře do učebny, kde střelec zabíjel, pravděpodobně nebyly vůbec zamčeny. Záznamy rozhovorů policistů ze zásahu také ukazují, že policisté věděli, že v učebně jsou stále živí lidé, a z místnosti se stále ozývala střelba.

Pete Arredondo v době masové střelby začínal působit v městské radě Uvalde. Na toto místo byl zvolen několik týdnů před tragédii a z postu odstoupil po ostré kritice ze strany pozůstalých rodičů na začátku července. Stále však zůstával ve funkci policejního ředitele. Arredondo nicméně nebyl jediným zástupcem zákona, který byl v souvislosti se zásahem kritizován. Za postup při vyšetřování a necitlivé, zavádějící či vyloženě lživé výroky byl kritizován také šéf texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Steven McCraw, generální prokurátor Ken Paxton i guvernér Greg Abbott.

Čtěte dále