Skupina Palestine Action protestuje proti zbrojní firmě. Britský parlament kvůli ní projednává nový zákon

Skupina aktivistů s názvem Palestine Action donutila izraelskou zbrojařskou firmu Elbit Systems zavřít nebo přesunout už dvě pobočky ve Velké Británii.

V červnu roku 2020 spustila tato skupina první přímou akci zacílenou na centrálu firmy vyrábějící zbraně a sledovací technologie Elbit Systems v Londýně. Její členové vtrhli do budovy a pomocí hasicího přístroje s barvou postříkali interiér červenou barvou připomínající krev. Aktivisté, kteří si říkají Palestine Action, byli zadrženi, ale video z happeningu se stalo virálním. A pak to šlo ráz na ráz. Co měsíc nebo dva obsazovaly skupinky lidí v červených overalech továrny a kanceláře Elbit Systems. Lezly přes ploty, rozbíjely okna, sprejovaly budovy na červeno a vloupávaly se dovnitř. Až se jim podařilo donutit jednu pobočku Elbit Systems k uzavření a centrálu k přestěhování.

„Musí to být ponižující, když se považujete za světového lídra v bezpečnostních a sledovacích technologiích, ale vaše vlastní centrála byla několikrát napadena skupinou zoufalých občanů vyzbrojených ničím jiným než červenou barvou a kreativitou k nenásilnému odporu,“ píše novinářka serveru Middle East Monitor, Yvonne Ridley. Z Londýna se centrála přestěhovala do Bristolu teď v červnu a pobočku v Oldhamu zavřeli v lednu. Přestože čelí někteří z aktivistů obvinění z trestného činu poškozování cizí věci, tvrdí, že nepřestanou, dokud nebudou všechny „továrny na smrt“ společnosti Elbit uzavřeny. V současné době jich v Británii funguje osm. Do přímých akcí iniciativy už se zapojily desítky lidí. Do Británie jezdí iniciativu podpořit i lidé ze zahraničí.

V roce 2014 například izraelský dron zastřelil čtyři chlapce ve věku deseti a jedenácti let, kteří na pláži v Gaze hráli fotbal.

Nedávno byla například během přímé akce Palestine Action zatčena dvojce izraelských aktivistů Stavit Sinai a Ronnie Barkan. 15. květen je pro Palestince dnem, kdy si připomínají nakbu (arabsky doslova katastrofa, termín je používán pro následky války o izraelskou nezávislost a s ní související dislokací 800 tisíc palestinských uprchlíků ze země). Izraelci ten den slaví založení státu. Na toto výročí se zmíněná dvojice spolu se skupinou dalších protestujících vloupala do nově přesunuté centrály Elbit Systems v Bristolu.

Během poslední větší eskalace v Gaze v květnu 2021 čtyři aktivisté vylezli na střechu továrny na drony spadající pod Elbit Systems v Leicesteru. Reakce na různá výročí nebo aktuální události přidává protestním kampaním na účinku. Aktivisté přímou akcí tentokrát připomněli i požár Grenfell Tower, který pravděpodobně zavinila právě firma Arconic prodejem vadných součástek k topení, což vedlo ke smrti 72 lidí uhořením. Cílem přímé akce se na toto výročí stala firma Arconic, protože izraelské armádě dodává součástky do stíhacích letounů. Tyto dvě souvislosti aktivisté ve své přímé akci připomněli. Právě v těchto dnech aktivisté okupují střechu The Good Packing Company sídlící v Tamworthu, která zbraně pro izraelskou firmu, podle vlastního prohlášení, balí a připravuje na export. Přímou akcí, zastavením provozu továrny, reagují na eskalaci násilí v pásmu Gazy. Izraelská armáda začala území bombardovat 5. srpna a od té doby zemřelo podle serveru Al Jazeera už 44 lidí.

 

Vojenská technika otestovaná v boji

Elbit je izraelská firma vyrábějící obranné technologie, které se „podílí na široké škále programů v oblasti vnitřní bezpečnosti a komerčních programů po celém světě,“ jak hrdě píšou na svých webových stránkách. Jejich výrobky jsou označovány jako „battle-tested“, tedy otestovány v boji. Tento „kolek kvality“ znamená, že zbraně byly použity mimo jiné proti civilistům na palestinských územích v obléhaném pásmu Gazy a na jiných místech okupované Palestiny.

V roce 2014 například izraelský dron zastřelil čtyři chlapce ve věku deseti a jedenácti let, kteří na pláži v Gaze hráli fotbal. Podle zprávy serveru The Intercept nenesl za tuto vraždu nikdo z izraelské armády zodpovědnost. Všechny důkazy přitom nasvědčují tomu, že už v době útoku bylo jasné, že dron útočí nejen na civilisty, ale ještě k tomu děti. Podobné drony jsou z 80 procent vyráběné v britských pobočkách Elbit Systems. Zmíněný incident není výjimečný, během ofenzivy Izraele na Gazu v roce 2014 bylo prostřednictvím dronů zabito 2 200 Palestinců a z toho 500 byly děti. Izraelské drony firmy Elbit si v obrovské zakázce v srpnu minulého roku zakoupila bezpečnostní agentura Frontex chránící evropské hranice. Ta drony používá na monitoring příchodu migrantů na evropské území.

 

Přímá akce sklízí ovoce

Mluvčí hnutí Huda Ammori v rozhovoru pro Newsclick vysvětluje, proč se rozhodli pro organizování přímých akcí: „Byli jsme znechuceni a unaveni žadoněním a apelováním na britské politiky, kteří v této otázce nijak nekonali. Čekali jsme a žádali je tak dlouho. Ale vždycky když došlo k násilí v Gaze nebo v Palestině, Británie ani jiné státy nezavedly žádné sankce, naopak se vztahy s izraelským apartheidem stále prohlubují.“

Server Electronic Intifada popisuje, že se v britském parlamentu aktuálně projednává zákon poskytující speciální ochranu továrnám, kde se vyrábí jakékoli součástky do vzdušné vojenské techniky. Přímé akce proti nim by byly proto mnohem přísněji trestány. Elbit se označuje za „zavedeného dodavatele britských ozbrojených sil“ a nedávno firma získala zakázku na dodávku sledovacích dronů pro britskou armádu. Server Electronic Intifada proto snahu uvést daný zákon v platnost vnímá jako přímou podporu britské vlády firmě Elbit Systems.

Ačkoli bylo za vloupání do závodů společnosti Elbit v Británii zatčeno mnoho lidí, téměř všichni byli u soudu osvobozeni. Společnost Elbit projevila neochotu vznést obvinění proti protestujícím – dost možná proto, že se obává, že u soudu budou předloženy důkazy o použití jejích zbraní při útocích na Palestince. Nový návrh zákona by mohl chránit společnost Elbit a další výrobce zbraní před kontrolou. Soudy by například mohly „vyloučit veřejnost z řízení“, pokud by to bylo považováno za „nezbytné v zájmu národní bezpečnosti.“ Kdyby zákon prošel, aktivistům by se podmínky protestu nepochybně ztížily. Zároveň je ale fakt, že se britský parlament zabývá zákonem, který má izraelskou firmu ochraňovat, důkazem efektivity jejich kampaně.

Autorka je studentkou globální sociologie.

Čtěte dále