Startuje Prague Pride. Proč je letos důležitější než kdy dříve?

V pondělí začal týden hrdosti, kdy Praha hostí řadu lidskoprávních akcí spojených s právy LGBTQ lidí. Festival letos v souvislosti nedávných diskusích o stejnopohlavním manželství získává nový rozměr.

Gayové a lesby v Česku nezažívají nejlepší rok. Přestože jsou na tom s právy stále podstatně lépe než třeba v Polsku, Maďarsku nebo Slovensku, vidina rovných sňatků je v nedohlednu. A co hůř, skupina 54 poslanců napříč vládními i opozičními stranami předložila návrh, který by měl ústavně zakotvit manželství jako svazek muže a ženy.

Ústavní návrh, který nikomu nepomůže, ale rozdělí občany na dvě kategorie. Předkladatelé z řad koalice SPOLU, ANO a SPD tak dávají queer lidem v České republice vzkaz, že stále nejsou bráni jako plnohodnotní občané, kteří si zaslouží stejná práva, přestože pro ně platí stejné povinnosti.

Minimálně v Evropě ale platí, že v západních zemích (s výjimkou Itálie) se již stejnopohlavní páry dávno můžou brát. A to včetně katolického Španělska nebo konzervativního Spojeného království.

A co hůř. Pro dosažení cíle v podobě zákazu manželství pro stejnopohlavní páry se poslanci nebojí ohýbat pravdu. Podle zjištění Deníku N se důvodová zpráva opírá o překroucené vědecké studie, které vyznívají přesně opačně, než tvrdí předkladatelé v důvodové zprávě. Některé pasáže jsou navíc vyňaty z dokumentu spolku Aliance pro rodinu, který dlouhodobě lobbuje proti právům LGBTQ lidí. Členové spolku navíc, rovněž podle zjištění Deníku N, působí na ministerstvech spravedlnosti i práce a sociálních věcí.

Kdy bude ten „správný“ čas?

Vedle přímých odpůrců stejnopohlavního manželství navíc zaznívá od řady poslanců i názor, že na schvalování manželství pro všechny teď není čas a jsou na práci důležitější věci. Tahle mantra zaznívá už řadu let a skoro to vypadá, že covidová pandemie či válka na Ukrajině slouží jako výmluva proč se nevěnovat lidským právům. Duhové rodiny a registrovaní partneři tak už v léta žijí v nejistotě. Kdyby se totiž jednomu z partnerů něco stalo, zbytek rodiny pak nemá nárok na vdovský či sirotčí důchod. Pokud se navíc něco stane s právním rodičem dětí vychovávaných v duhové rodině, druhý rodič nemá automaticky možnost kontaktu s nimi či si je adoptovat, přestože je vychovává od narození.

Mantru o tom, že manželství pro všechny je „zbytečné“ a není čas se zatěžovat „kulturními válkami“, prohlašuje šéf nejsilnějšího klubu ODS Marek Benda, který jako jeden z předkladatelů paradoxně našel spoustu času na návrh o ústavním zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Pojem kulturní válka si tak Benda asi vykládá stejně volně jako studie použité v důvodové zprávě.

Nutno ještě dodat, že nejlepší rok za sebou nemají ani transgender lidé. Koncem března, ironicky na Trans Day of Visibility, Ústavní soud zamítl možnost podstoupit úřední změnu pohlaví i bez nutnosti sterilizace. Česko se tak stává jednou z posledních zemí na světě, která tento zbytečný zásah do těla stále vyžaduje. Pokud trans lidé navíc před tranzicí žili v manželství, musí se nechat rozvést, i když v budoucnu plánují ve vztahu setrvat.

Safespace

Koalice SPOLU v loňské volební kampani měla jako heslo nekonečněkrát omílaný slogan „Patříme na Západ“. Minimálně v Evropě ale platí, že v západních zemích (s výjimkou Itálie) se již stejnopohlavní páry dávno můžou brát. A to včetně katolického Španělska nebo konzervativního Spojeného království. A co víc, představitelé těchto států, jako jsou třeba premiérky Finska a Švédska nebo třeba rakouský prezident Van der Bellen, často začátkem týdne hrdosti vyšlou LGBTQ lidem v zemi vzkaz o tom, že se nikdo nemusí bát ukázat svou pravou identitu a nikdo na jejím základě není diskriminován. Nezřídka se průvodu dokonce sami zúčastní.

Prague Pride je často mylně mediálně prezentován jako pouhý průvod barevných vlajek a extravagantně oblečených lidí. To je ale jen menší část programu. Festival trvá týden a nabízí spoustu přednášek, akcí a výstav. Ukazuje, že LGBTQ lidé většinově nejsou nevídané exempláře ani nic exotického. Nikdo, kdo by měl být postaven do druhé kategorie. Prague Pride jim na jeden týden v roce zajistí bezpečný prostor, kde se nemusí bát dát najevo svoji identitu. Což je po týdnu, kdy se v médiích přetřásalo, zda si vůbec zaslouží mít stejná práva, docela osvěžující.

Autorka je spolupracovnice redakce.

Čtěte dále