Brněnská plichta. Někdo trochu vyhrál, jiný prohrál a dohromady se nestalo nic

Brno je jedno z mála měst, kde ODS dokázala porazit ANO. Primátorku Vaňkovou tak čekají další čtyři roky. Otázkou je, jak moc bude chtít potrestat lidovce.

Volby v Brně dopadly tak, že si skoro každý si může buď trochu gratulovat, nebo naopak poplakat, včetně Brna samotného. Zatímco Praha nechala vyhrát ODS v čele s popleteným gynekologem, v Brně zvítězila stávající primátorka Markéta Vaňková spolu s Robertem Kerndlem, přičemž oběma lze alespoň věřit, že by dokázali najít Brno na mapě.

Na druhé místo se v Brně probojovalo hnutí ANO vedené René Černým – navzdory kauze Stoka spojené právě s tímto městem a tímto hnutím. Babiš zde dokonce musel rozpustit stranickou buňku a postavit ji znovu na zelené louce. Druhé místo tak obsadila skupina bezvýrazných postav, které byly ochotné za ANO kandidovat po Stoce a osmi letech Babiše u vlády. Pětině voličů to přišlo uvěřitelné. Nicméně jako protest proti celostátní vládě to lze pochopit, zvlášť při účasti 42 procent, z níž vyplývá, že je většině lidí jedno, kde žijí a co se tam děje. Brno je pro většinu obyvatel prostě jen náhodným shlukem budov a silnic.

Třetí místo je největší prohra, protože ať už to lidovci komentují jakkoli, chtěli více. HLAdík na Brňanky a Brňany HLEděl z každého nároží a volební hesla se křečovitě snažila využít právě tři první písmena jeho příjmení. Bylo to příjemné asi jako zánět zubu. Něco podobně příjemného teď čeká lidovce, kteří se budou muset vlichotit zpět do koalice s ODS.

Brno, nejlepší adresa pro lidi bez fantazie

V předvolebních měsících animozita mezi Hladíkem a Vaňkovou setrvale rostla a ODS nyní může lidovce slušně vydusit. Právě ambice lidovců stály za tím, že v Brně nekandidovali lidovci a ODS spolu. Ve výsledku na tom ovšem všichni vydělali, protože součet ODS a lidovců činí 42 procent a celkem 26 zastupitelů z 55. Lze pochybovat, že by se podobnému číslu mohli v případě společné kandidatury byť jen přiblížit.

Možnosti zde jsou, ale zúročit lokální úspěchy v boji o magistrát se zatím Zeleným nedaří.

ODS, která kandidovala spolu s neviditelnou TOP 09, však může sestavit pohodlnou koalici s hnutím ANO, se kterým by se jistě velmi snadno dohodla na rozdělení vlivu, dozorčích rad městských firem i peněz. Je to lákavá vidina, za kterou se skrývají dva „drobné“ problémy. Prvním je symbolická rovina, v níž by se ODS v domovském městě premiéra Fialy spojila s Babišovým ANO, a to v situaci, kdy to udělat nemusí, protože variant vládnutí je zde více. Druhým problémem jsou voliči, na které se po volbách obvykle zapomíná. Jenomže voliči ODS by si za čtyři roky mohli vzpomenout, jak je jejich strana podrazila, když se spojila s nenáviděným Babišem. Což neznamená, že tato koalice nevznikne.

Ať už ale složí Vaňková koalici s kýmkoli, je jasné, že město nečeká žádná revoluce, a tak bude pokračovat prohlubování pozice Brna coby největšího českého maloměsta. ODS ve volbách naslibovala tolik megalomanských projektů, že je vzhledem k reálné ekonomické situaci nejasné, co bude doopravdy stavět a dělat, pokud vůbec něco. Jisté je, že lidé budou dál zbytečně umírat pod koly aut, která jsou skutečným vítězem voleb.

Na magistrát pronikli také posílení SPD, kteří zde budou stejně jako poslední čtyři roky sedět a nedělat nic. V podstatě tak navazují na práci KSČM v uplynulých třiceti letech. Neúspěchem je výsledek Pirátů, kteří měli větší ambice než získaných 7 procent, nicméně to odpovídá jejich zmatenému počínání v uplynulých čtyřech letech, kdy se lidé jako Koláčný a Fišer stali synonymem neschopnosti. Neúspěchem je také poslední místo koalice Žít Brno a Zelených s podporou Idealistů, kteří získali 6 procent. Je to víc než minule, ale to je asi tak všechno, co se k tomu dá říct. Nabízet v každých volbách tytéž tváře možná není nejlepší cesta k úspěchu. Za cokoli jsou naopak rádi sociální demokraté, kteří se udrželi na magistrátu poté, co kandidovali raději pod jiným názvem.

Další čtyři roky úpadku

Pod čarou zůstalo hnutí Fakt Brno, které zamořilo brněnský veřejný prostor nákladnou kampaní. Hnutí, které se snažilo mást voliče zeleností a liberálností, bylo ve skutečnosti účelovým projektem postaveným na iniciativě Brno autem a financovaným penězi libertariánů a fanoušků automobilismu ze Svobodných. Největší brněnská část Brno-střed unikla této fikci o dvě desetiny procenta a jedná se nejspíš o nejdražší prohru v brněnské politice. Nicméně ubrala pár procent stranám jako Zelení nebo Piráti, takže zbytečné to nebylo… Bude zajímavé sledovat, jakou trafikou odmění leadera Davida Pokorného profitující ODS. V tuto chvíli sedí Pokorný v dozorčích radách městských firem Teplárny Brno a Technologický park, kam ho dosadila právě ODS.

V největší části Brno-střed vyhrála ODS vedená neviditelným starostou Vojtěchem Menclem (bezmála 28 procent). Druhé místo obsadila koalice Zelených, Pirátů a Žít Brno s 21 procenty. Lze čekat, že se opět spojí ODS a třetí ANO, jimž společné hlasy stačí na pohodlnou vládu a spravování největší městské části skrze zametání chodníků, slavnosti piva a demolici budov a veřejného prostoru. Tentokrát nebudou potřebovat ani lidovce.

Optimismus je jinde

Zatímco magistrát a Brno-střed evokují nudu a ospalost, v jiných městských částech klíčí naděje. V Židenicích vyhrál se svým hnutím dosavadní agilní a populární místostarosta Petr Kunc, který porazil hnutí ANO. Za pozornost pak stojí úspěch hnutí PRO Maloměřice a Obřany vedené dirigentem Danem Kalouskem, které vzniklo teprve v létě a se ziskem 45 procent smetlo zde vládnoucí lidovce vedené nepopulární a neschopnou Klárou Liptákovou. Ta spolu s lidovci nepochopila, že chtít lidem vyvlastnit zahrady kvůli protipovodňovým opatřením v zájmu developera, který chce v záplavovém území stavět, není úplně nejlepší nápad.

Svou pozici potvrdila populární zelená starostka Nového Lískovce Jana Drápalová, která zde k zisku 41 procent přivedla hnutí Tři oříšky pro Lískovec. Podobně přesvědčivé vítězství předvedla zelená starostka Jundrova Ivana Fajnorová, a to s bezmála 44 procenty. V Komíně zase voliči ocenili zelenou starostku Miladu Blatnou (43 procent). Zelené starostky dokáží městské části úspěšně spravovat a opakovaně drtivě vítězit. Možnosti zde tedy jsou, ale zúročit lokální úspěchy v boji o magistrát se zatím Zeleným nedaří.

Do druhého kola senátních voleb postoupili herci a klauni

V Brně se také konají dvoje senátní volby. V jednom z obvodů se střetne v druhém kole ředitel hvězdárny Jiří Dušek podporovaný ODS s bývalým primátorem Petrem Vokřálem za ANO, z něhož Vokřál sice „na protest“ vystoupil, ale stále za něj kandiduje. To jej spojuje s Duškem, který se stal senátorem před šesti lety právě za Babišovo hnutí. Letos Dušek vyhrál v prvním kole jen o pár procent, což lze považovat za neúspěch vzhledem k tomu, že pro svou kampaň zneužívá Hvězdárnu a planetárium, v jejímž čele stojí, a podporují ho ředitelé dalších městských příspěvkovek. Nicméně podobně zneužívala veřejné peníze pro svou kampaň ODS i na celoměstské úrovni.

Jiným způsobem bizarní jsou senátní volby v jiné části Brna, kde do druhého kola postupuje z prvního místa herec Tomáš Töpfer. Ten nemá s touto městskou částí a Brnem jako takovým společného prakticky nic. Je to prostě jen herec z Četnických humoresek, který před padesáti lety v Brně studoval a který má rád ODS. Proti němu bude stát další z řady lékařů, tentokrát za hnutí ANO. Senát by už měl opravdu otevřít vlastní polikliniku a minimálně ochotnické divadlo.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále