Deset rad bohatým, jak ušetřit a nebýt za hejly

Chudým radí každý, ale jsou to bohatí, kdo vůbec netuší, jak spořit. Výsledkem je, že je každý oškube. Přinášíme elementární základy finanční gramotnosti.

Na plynu a energiích se snažíme naučit, že úspory jsou náš společný problém. Musíme se všichni trochu uskromnit, abychom s tím, co máme, tuto zimu vyšli. Většinu lidí k úsporám motivují peníze, protože jich nemají nazbyt. Ale co ti, kdo nevědí, co s penězi?

Podobně jako s plynem a elektřinou se to přitom má s energiemi obecně. Čím víc jich spotřebujeme, tím víc naše planeta kolabuje. A nejbohatších část společnosti má na svědomí většinu emisí oxidu uhličitého. Jsem ale optimista, takže si myslím, že to vy, bohatí, děláte pouze z neznalosti – podobně jako chudí nevědí, že mají nosit svetr, když je jim zima. Prostě nevíte, jak šetřit. Nikdo vám to nikdy neřekl. Není to vaše chyba. Je to selhání společnosti a státu, který má špatně nastaveny daně.

Jak ušetřit?

  1. Nekupujte si auta. Choďte pěšky a jezděte na kole.
  2. Když už musíte mít auto, stačí jedno a malé. Vydrží dlouho. Nenechte se nachytat od prodejců, že potřebujete auta obrovská, drahá a pořád nová. Je to podvod!
  3. Nejsme v pravěku, v autě nemusíte mít obložení ze vzácných dřevin ani kůže mrtvých zvířat.
  4. Nikam nelítejte. Když už musíte, nekupujte si svá letadla. Leťte s ostatními. Pokud nevíte, jak na to, nechte si poradit. Není to ostuda. Ostuda je lítat soukromým letadlem.
  5. Pozor, existují vlaky. Jezdí skoro kamkoli prakticky zadarmo. Místo vlastní jachty zkuste parník na brněnské přehradě.
  6. Bydlení: dům nemusí mít 30 místností. Je to neekonomické a neekologické. Stačí 3+kk. Je to ostatně luxus, jaký si běžná česká rodina nemůže dovolit ani na okraji Chomutova. I byt v paneláku je dnes pouze pro bohaté.
  7. Jídlo: za jídlem nelítáme ani si nevozíme žraloky přes půl planety. Jezte lokálně, místo žraloka si dejte kapra, místo lanýžů brambory. Na Youtube najdete manuály, jak si uvařit špagety nebo namazat chleba máslem. Je to tak snadné, že to zvládne i průměrný uhlobaron!
  8. Nepotřebujete vlastní fitness centra ani bazény. V civilizovaném světě můžete chodit do těch, které už existují. Určitě dostanete VIP kartu, ať máte radost.
  9. K rekreaci nepotřebujete vlastní zámek ve Francii. Stačí chata na kraji lesa nebo spacák a karimatka. Budete na vzduchu a hlavně – ušetříte!
  10. Nepotřebujete ani vlastní hory a ski areály. Máme je zde pro všechny. Na kopec vás vyveze lanovka. Pozor na vrtulníky! Jsou zbytečné a nebezpečné.

Pokud si nevíte rady, napište nám. Nesoudíme, pomáháme.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále