„Na týrání manželky a dětí není nic odvážného.“ Metalový Neurosis a toxické chování zpěváka Kellyho

Slavný americký metalový zpěvák Scott Kelly se přiznal k systematickému násilnému chování vůči své ženě a dětem. Jeho spoluhráči z kapely Neurosis však přiznání považují jen za další manipulaci.

Když loni na podzim vyšla deska Hushed & Grim od americké metalové skupiny Mastodon, někteří fanoušci byli překvapení, že na ní nehostuje vokalista Scott Kelly z vlivné kapely Neurosis. Kelly nahrál vokály vždy pro jednu píseň na téměř každé album svých přátel z Mastodon, proto byla jeho absence nečekaná. Teď vyšlo najevo, že kultovní postava a metalový průkopník se v uplynulých letech odstřihl téměř od všech známých kvůli vlastnímu manipulativnímu chování a fyzickému i psychickému násilí vůči své rodině. K tomu všemu se přiznal minulý týden ve facebookovém příspěvku.

Zpěvákovo oznámení vyvolalo zprvu pozitivní ohlasy, a není se čemu divit – přiznává se k vlastním chybám, paranoii z odhalení svého odsouzeníhodného chování, která vedla k dalšímu zneužívání dětí a manželky, k jejímu stalkingu a obtěžování. „Mám vážné problémy, které řeším, a oddělil jsem se od všech, kteří jsou spojeni s mým veřejným životem, abych se mohl soustředit na své vlastní toxické sračky. (…) Schovával jsem se za pozornost a neopodstatněný respekt a obdiv. Využíval jsem svého společenského postavení k přímé i nepřímé manipulaci s vámi všemi a k tomu, abych skryl zneužívání své rodiny. Ze svého podvodu a domnělé kontroly všech zúčastněných jsem měl uspokojení,“ stojí v Kellyho vyjádření s tím, že stoprocentně a natrvalo ukončuje svou kariéru profesionálního muzikanta.

Během uplynulých tří let se ho kapela snažila kontaktovat s cílem zjistit, jak na tom zpěvák je a jestli se jeho chování vůči rodině zlepšilo. Neúspěšně.

Prvotní pozitivní odezva není překvapivá – kdo by nechtěl podpořit napraveného hříšníka, který obětuje své postavení a kariéru, aby odčinil svá selhání? Jak málo (omluva, přiznání určitého omylu) stačí, aby se rozkřáplý obraz oblíbeného člověka zase rychle zacelil, bylo možné pozorovat i na dvou českých kauzách sexuálního obtěžování, případech politika Dominika Ferihonovináře Jiřího Hoška.

Ven z tunelového vidění

Jenže tady příběh Kellyho přiznání nekončí. Zlom je pěkně vidět v komentářích pod původním příspěvkem. První hodiny po zveřejnění vyjadřovali fanoušci zpěvákovi podporu. Jenže jeho domovská skupina Neurosis se po dvou dnech, 29. srpna, od původního zpěvákova příspěvku rozhodla k celé věci také vyjádřit. A tady se dojem litujícího otce a manžela začíná bortit, stejně jako se začaly objevovat odsuzující komentáře pod Kellyho příspěvkem.

Ve vyjádření Neurosis uvádějí Kellyho nalezenou sebereflexi na pravou míru. Jeho přiznání považují především za další manipulativní nástroj, jak ovládat veřejnou debatu o sobě samém. Zpěváka kapela vyhodila už v roce 2019 poté, co zjistila, jak se vůči své rodině chová. Spoluhráčům se už dříve svěřil, že si hledá odbornou pomoc kvůli svým verbálním útokům na manželku, a kapela se o jeho problémech nijak nešířila, aby chránila soukromí Kellyho rodiny. Jenže domácí násilí zřejmě dále pokračovalo a rostlo, což vyústilo až v Kellyho vyhazov.

Během uplynulých tří let se ho kapela snažila kontaktovat s cílem zjistit, jak na tom zpěvák je a jestli se jeho chování vůči rodině zlepšilo. Neúspěšně. Podle Neurosis se Scott Kelly izoloval téměř od všech a následně jen zveřejnil své vyjádření. „Nedovolte Scottovi, aby z toho dělal něco o sobě, jde o zneužívání, kterému byla vystavena jeho rodina. Obvykle bychom otevřenost a upřímnost veřejnosti ohledně duševních nemocí považovali za odvážné a dokonce produktivní. V tomto případě tomu tak ale podle nás není. Na systematickém týrání manželky a dětí není nic odvážného. Není nic odvážného na tom, když se přiznáte ke špatnému chování, když jste neudělali nic pro to, abyste své chování změnili,“ píše na svém facebookovém profilu kapela.

Od té doby obě strany mlčí. Ve vyjádření Neurosis se objevuje i zmínka o tom, že Scott Kelly svým chováním pošlapal odkaz kapely, kterou spoluzakládal. V tom má kapela samozřejmě pravdu – přirozeně tíhneme k předpokladu, že tvůrci, jejichž dílo nás oslovuje, jsou zároveň i lidé s minimem chyb. Proto může návrat k deskám Neurosis, jejichž pravděpodobně posledním albem už zůstane Fires Within Fires z roku 2016, zanechávat zvláštní pachuť. Každopádně pokud by současné Kellyho přiznání vedlo k rozpadu Neurosis, byl by to ironický konec kapely, kterou její protagonisté vnímali až spirituálně a jako životní poslání. Velkých cílů lze jen těžko dosáhnout v tunelovém vidění, které je podle posledních zpráv Kellymu vlastní.

Autor je publicista.

Čtěte dále