Občanský příjem, zvýhodněná cena energií i nižší odvody pro nejchudší. Německo se připravuje na zimu

Německá vláda představila třetí fázi plánu pomoci v časech inflace a energetické krize. Pomůže lidem s bydlením, zlevní jízdné ve vlacích a MHD a zaměří se také na situaci nízkopříjmových a nezaměstnaných.

O víkendu ohlásila německá trojkoalice sociálních demokratů, zelených a liberálů třetí balíček pomoci domácnostem se zdražujícími se energiemi, pohonnými hmotami a všeobecnou inflací. Kancléř Olaf Scholz ho v neděli po dlouhém nočním jednání vlády uvedl slovy: „Naši zemi čekají těžké časy. Nikoho v tom nenecháme samotného, tuhle zimu zvládneme.“

První dvě vlny opatření ze začátku roku obsahovaly mimo jiné jednorázové příspěvky ve výši 300 euro každému pracujícímu, 200 euro příjemcům dávek a 100 euro na dítě. Byla též dočasně snížena daň z pohonných hmot a od června do srpna zaveden lístek na regionální vlaky a MHD, které bylo za devět euro měsíčně možné využívat bez omezení po celém Německu.

Vláda ale také oznámila, že bude co nejrychleji implementovat shodu, která se rýsuje na globální úrovni ohledně jednotného základu výpočtu korporátních daní.

Nový balíček v odhadované celkové hodnotě 65 miliard eur na to nyní v mnohém navazuje. S jednorázovým přispěním na zvýšené životní náklady myslí s 300 eury na původně opomenuté důchodce, o sto euro méně dostanou studující. Velmi úspěšné zlevnění jízdného by mělo po vzrušených letních politických diskusích nakonec brzy v o něco dražší verzi ─ v debatě je rozpětí mezi 49 a 69 eury měsíčně ─ pokračovat. Spolková vláda na něj každopádně vyčlenila jeden a půl miliardy eur a příspěvek ve stejné výši očekává od jednotlivých spolkových zemí. Mobilitu má v době drahých pohonných hmot usnadnit také zvýšení příspěvku na kilometr cesty do práce, kterou je u sousedů běžné si odepisovat z daní.

Občanský příjem 500 eur měsíčně

Domácnostem má dále ulevit i zvýhodněná cena elektřiny, za kterou dostanou objem ve výši „základní spotřeby“. Budou upravena také pravidla pro vyplácení dávek na podporu bydlení způsobem, aby na ně místo stávajících asi 650 tisíc německých domácností měly nárok až 2 miliony z nich. Na období od září do prosince tohoto roku všechny takové domácnosti dostanou další bonusy. V případě jednočlenné domácnosti jednorázově 450 euro, dvoučlenné 540 euro a za každou další osobu 100 euro. Měly by tak dokázat pokrýt zvýšené náklady na energie do té doby, než bude od ledna 2023 pozměněná situace zohledněna už v samotném výpočtu dávky. Vyplácení by mělo probíhat co nejméně byrokraticky, aby se peníze k lidem dostaly co nejrychleji. Zároveň budou přijata opatření, aby se ti, kteří přes využití veškeré pomoci nebudou schopni splácet nájem nebo poplatky, nemuseli vystěhovat či jim nebyly odpojeny energie.

Od začátku roku 2023 se počítá též s dalšími změnami v systému dávek. Příspěvek na dítě, což je u našich německých sousedů plošná dávka, na kterou mají nárok rodiče všech dětí nezávisle na příjmu, se zvýší nad rámec zákonné valorizace o 18 euro měsíčně. Rodina se dvěma dětmi si díky tomu přijde ročně na bezmála o 400 euro navíc. Od ledna se počítá také s reformou podpory v nezaměstnanosti. Nechvalně známý systém Hartz IV by měl být nahrazen tzv. bürgergeld, tedy „občanským příjmem“, na tom byla shoda už dříve. Nyní vláda oznámila, že s tím půjde ruku v ruce i skokové zvýšení této dávky o 50 euro na 500 euro měsíčně. Bydlení lidí bez práce přitom pokrývá ještě další zvláštní dávka.

Balíček obsahuje mnoho dalších dílčích opatření, kupříkladu snížení odvodů pro nízkopříjmové zaměstnance a další změny v systému daně z příjmu tak, aby se vyrovnaly negativní účinky inflace. Plánuje se také odpuštění daně pro jednorázové příspěvky, kterými by zaměstnavatelé kompenzovali inflaci svým zaměstnancům; snížená DPH za plyn na sedm procent nebo zvýšení kompenzací za home office až do výše 600 euro ročně.

Zvládne Německo zimu?

Vedle domácností je myšleno také na podniky. Těch se kromě výše zmíněných odvodových úlev týká například prodloužení režimu kurzarbeit, pokud by bylo potřeba dočasně přerušit provoz. Pomoc se zvýšenými cenami energií je naplánována také pro asi devět tisíc energeticky nejnáročnějších podniků v celkové výši 1,7 miliard euro.

Opatření budou financována zejména z nové daně, které začali němečtí politici říkat „daň z náhodných zisků“, která se týká zejména energetického sektoru. Ještě donedávna se o ní hovořilo jako o dani ze zisků „přebytečných“. Vláda ale také oznámila, že bude co nejrychleji implementovat shodu, která se rýsuje na globální úrovni ohledně jednotného základu výpočtu korporátních daní. Některé z nich bude potřeba v Německu zvýšit.

Na řadu detailů ohlášeného balíčku si ještě budeme muset počkat. Nejvíc jich zbývá vyřešit u zlevněné jízdenky na veřejnou dopravu a nově zaváděné daně. Zajímavé též bude sledovat, zda se ostatní přislíbenou pomoc podaří k lidem dostat tak rychle a nebyrokraticky, jak vláda slíbila. Celkově pak bude samozřejmě napínavé sledovat, zda vše zmíněné bude stačit k tomu, aby Německo nadcházející zimou nakonec prošlo bez větších problémů, jak kancléř Scholz slibuje.

Autorka je politoložka.

Čtěte dále