Pro Marka Fishera byl důležitý politický rozměr duševního zdraví, říkají Karel Veselý a Ondřej Trhoň

O kapitalistickém realismu, depresích, neoliberalismu a novém českém překladu knihy intelektuála a teoretika Marka Fishera s Ondřejem Trhoněm a Karlem Veselým.

Hudební publicista Karel Veselý a redaktor Revue Prostor Ondřej Trhoň se spojili s ateliérem Text Forma Funkce na Ostravské univerzitě a společně připravili k vydání výběr z textů britského filozofa a publicisty Marka Fishera. V češtině dodnes vyšla jen Fisherova asi nejslavnější kniha Kapitalistický realismus, v níž zformuloval to, proč je dnes tak obtížné představit si jakýkoliv jiný společenský řád překračující mantinely kapitalismu a neoliberalismu. V aktuální publikaci K-punk: Výběr z textů chtěli Karel Veselý a Ondřej Trhoň ukázat také další vrstvy myšlení tohoto důležitého a vlivného intelektuála, který svůj život předčasně ukončil v lednu roku 2017. Velkou část tohoto výboru tvoří také úvahy o vztahu kapitalismu a psychického zdraví a o tom, jak se postupně rozpadají všechny formy naší kolektivity a co konkrétně to pro nás a naši společnost znamená.

To původní britské knižní vydání textů v souboru K-punku mělo podstatně víc stran než váš aktuální výběr. Podle čeho jste texty vybírali?

Byla to samozřejmě dost otázka rozpočtu a financí. Ta kniha se musela vejít do nějakého skromnějšího počtu stran. Museli jsme tedy vybrat ty nejzajímavější texty. Zároveň nám přišlo nosné v tom najít nějakou linku a tou linkou je nakonec hlavně Fisherovo přemýšlení o duševním zdraví. To je u Marka Fishera velmi důležité. Zajímá ho celý společenský rozměr psychických problémů. V těchto textech otevírá témata, kterým se před ním nikdo moc nevěnoval. Jediný v podstatě kulturní text v tom výběru je článek o Jamesi Blakeovi, jinak to jsou většinou všechno politické texty, přestože Mark Fisher psal o kultuře poměrně hodně.

Je pravda, že to nás taky zarazilo. Jak to, že ty politické texty převažují?

To spektrum témat, kterým se Fisher věnuje, je hodně široké. Jeho kulturní texty navíc často neobstojí jako samostatné články, jsou hodně zapuštěné do dobového kontextu. V tom výboru najdeme především eseje a pak osobněji laděné texty. Do této doby se mnoho textů Marka Fishera v češtině neobjevilo a my se to pokoušíme změnit. Vyšla tady kniha Kapitalistický realismus, která je ale dlouhodobě nedostupná a nedá se koupit. Otázka je, co dalšího z jeho knih a textů překládat. Máme rádi i jeho knihy o hororech The Weird and the Eerie nebo hauntologickou knihu Ghosts of My Life, ale to jsou velmi specifické tituly pro obeznámené čtenáře a čtenářky. A ty texty vybrané v našem aktuálním výboru z článků Marka Fishera jsou podle nás srozumitelné všem a je dobré, že se konečně objevily v češtině.

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na [email protected]

Čtěte dále