„Rusové neplánovali invazi na Ukrajinu jako válku, ale jako policejní operaci,“ říká analytik Bahenský

O nečekaném a významném průlomu Ukrajinců v Charkovské oblasti, ale i o tom, jak konzumujeme válečné zprávy jsme si v podcastu Kolaps povídali s bezpečnostním analytikem Vojtěchem Bahenským.

Nejnovější díl podcastu Kolaps v mnohém navazuje na předchozí vydání analyzující ruskou invazi na Ukrajinu a její aktuální, ale i dlouhodobější kontext. Ukrajinské síly zaznamenaly v minulých týdnech významné vojenské úspěchy v takzvané Charkovské oblasti a někteří experti mluví přímo o zkolabování místní ruské fronty. O tom, jak významná to může být změna, jsme se bavili s bezpečnostním analytikem Vojtěchem Bahenským, který momentálně působí na pražské Fakultě sociálních věd, kde je součástí Peace Research Center Prague. Hned druhý den po natáčení tohoto dílu vyhlásil Vladimir Putin částečnou mobilizaci. V závěru tohoto dílu Kolapsu tedy najdete ještě krátkou pasáž věnovanou právě této novince, kterou jsme zpětně dotáčeli.

Předvídal byste před čtyřmi měsíci, že se situace na bojišti bude vyvíjet tímto směrem a že budeme pozorovat takto zásadní postup ukrajinských vojsk? 

Zhruba po prvním měsíci ruské invaze bylo víceméně jasné, že Rusko celou Ukrajinu nedobude. Už to nebylo na stole. Ty ruské ztráty na začátku války byly hrozně velké. Napáchalo to velké škody i na morálce. Válka nebyla připravená. V momentě, kdy na Ukrajinu začaly proudit zbraně a munice, Ukrajina mobilizovala a navyšovala počty vojáků, tak ruské vojenské vítězství už nebylo na stole. Ukrajincům se při ruských útocích podařilo výrazně opotřebit ruské síly. Často hledáme nějaký zlomový bod války, rozhodující zbraň, ale reálně je to vždy spíše nějaký proces. Pokud každý den zabijete padesát ruských vojáků a ztratíte deset vlastních, Rusové po nějaké době nebudou mít dostatek vojáků, aby je nasadili na frontu. Pokud k tomu navíc každý den vycvičíte sto nových vojáků, jste každým dnem v lepší a lepší pozici. A jednoho dne si řeknete „tak teď by to asi už šlo,“ a uděláte ten průlom.

A takhle to podle vás probíhalo? 

Ta čísla jsou samozřejmě ilustrativní, ale principiálně se to dělo. Připočtěme k tomu dodávky sofistikovaných zbraní ze Západu. Pozice Ukrajiny se prostě v posledních měsících postupně zlepšovala. Celou dobu platilo, že pokud k tomu bude Rusko přistupovat jako ke speciální operaci – a ne jako k válce, a pokud to Ukrajina bude považovat za válku, bylo jasné, že se bude ukrajinská pozice s časem zlepšovat. A že se ta ruská bude zhoršovat, protože nebude schopná nahrazovat své síly. V neprospěch Ukrajiny stále ještě hraje ekonomická situace. Můžeme se těšit na to, že ruská ekonomika se zhroutí, ale mnohem radikálnější ekonomické dopady to bude mít na Ukrajinu. Je to ukrajinské území, na kterém se válčí. V tomto ohledu nehraje délka konfliktu v její prospěch. Kdyby neexistovala západní podpora, tak Ukrajina v té válce už dávno není.

 

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na [email protected]

Čtěte dále