Skotská vláda vyhlásila zmrazení nájmů do konce zimy. Chce tak pomoci lidem v době energetické krize

Skotská premiérka Nicola Sturgeon vyhlásila zmrazení nájmů do konce března 2023. Součástí legislativy je také moratorium v případě vystěhování. Chce tak ulevit lidem v nájmech od zvyšujících se výdajů v době krize.

Skotská vláda bojuje s vlastním rozpočtem a v obavě, že nebude mít během nadcházející zimy dostatek financí na pomoc lidem s placením účtů za energie, přistoupila k jinému řešení. Současná skotská premiérka Nicola Sturgeon ve středu představila vládní program na následující rok, v němž se zaměřila především na zvyšující se ceny a vyhlásila zmrazení nájmů do konce března následujícího roku. Stejně tak uvalila moratorium (tedy odklad) na vystěhovávání nájemníků, kteří nezvládají platit zvyšující se nájmy a stoupající ceny energií. „Skotská vláda nemá prostředky, aby zastavila prudký růst vašich účtů za energie. Ale můžeme alespoň zajistit, že se nezvednou vaše nájmy,“ řekla ve svém projevu Sturgeon.

Tato krizová legislativa se bude týkat jak soukromého, tak veřejného sektoru. Cílem má být ochrana lidí před ztrátou bydlení během zimy. V plánu je také zamrazit ceny jízdného po celém Skotsku. Od listopadu se také mají zvýšit příspěvky na dítě na 25 liber (přibližně 700 korun) týdně.

Legislativa je výsledkem dlouhodobého boje skotského hnutí za práva nájemnic a nájemníků. „Zmrazení nájmů a moratorium jsou ze strany skotské vlády obrovským krokem správným směrem,“ říká k tomu mluvčí skotských nájemnických odborů Living Rent Meg Bishop. „Přestože tento krok velmi vítáme, víme, že nájmy jsou již nyní příliš vysoké. Během posledních deseti let se ve skotských městech zvýšily až o 60 procent. Zmrazení nájmů je skvělou reakcí na tuto krizi, ale bude potřeba zajistit jeho trvání do té doby, než skotská vláda nepřijde s vhodným prostředkem, jak kontrolovat nájmy a snížit nájemné,“ dodává k tomu Meg Bishop.

V následujícím roce by měla být přijata nová legislativa, která by měla zlepšit dostupnost bydlení, zvýšit práva nájemnic a nájemníků a zavést regulaci krátkodobých pronájmů. Plánuje se také další podpora domácnostem, které chtějí zavádět úsporná opatření.

Sturgeon zároveň vyzvala novou premiérku Spojeného království Liz Truss a ostatní ministry k urychlenému projednání dalších opatření na úrovni celého království jako během pandemie covid-19 s cílem posílit „záchrannou síť pro ty, kteří mají potíže platit své účty.“

Výkonný ředitel Skotské asociace vlastníků nemovitostí (Scottish Association of Landlords) John Blackwood k tomu řekl: „Od chvíle, kdy se ráno začaly šířit fámy o tomto ohlášení, jsem byl zaplaven zprávami, že vlastníci nemovitostí budou stahovat své prázdné nemovitosti z trhu. A já jim to nevyčítám.“ Asociace se navíc vyjádřila v tom smyslu, že skotská vláda „útočí na vlastníky nemovitostí z politických důvodů.“

Čtěte dále