Fotoreport: Důležitá jsou čísla. Demonstrace odborů přinesla zklamání

Jen několik tisícovek lidí se sešlo na odborářské demonstraci na Václavském náměstí.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

I když hned několik řečníků poděkovalo za hojnou účast a za to, kolik se jich tu dnes sešlo, ve skutečnosti nízká účast musela být pro všechny zklamáním. Ještě den před odborářskou demonstrací zástupci odborů v médiích spekulovali o 70 tisíci lidech, nakonec se jich sešlo jen několik tisíc. Bez ohledu na obsah demonstrace a projevů pronesených na pódiu byla účast klíčovým signálem, který demonstrace vyslala.

Dvě dezinformátorské demonstrace v září měly, rovněž na Václavském náměstí, zhruba 70 a 20tisícovou účast. Odbory tedy nedokázaly oslovit srovnatelné množství lidí jako ultrapravicoví dezinformátoři, kteří se hned týden po druhém protestu začali hádat o peníze.

Josef Středula hned na začátek citoval Václava Havla, čímž spíše než cokoliv jiného připomněl svoji prezidentskou kandidaturu. Jinak střídající se řečníci ve svých projevech zdůrazňovali to, co v posledních dnech trápí všechny. Vláda tváří v tvář krizi nekoná, nebo koná málo. Mezi lidmi se šíří obrovská nejistota a není žádná záruka, že stát smysluplně ochrání aspoň elementárně důstojný život. „Každý, kdo poctivě pracuje, má právo na důstojný život,“ zformulovala motto odborářů na začátku moderátorka demonstrace.

Rozpaky u někoho vyvolal projev předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy, který v roce 2020 kandidoval za Trikoloru do senátu a na svém blogu varuje před přílišnou pomocí Ukrajincům na českém území. Jeho pacifistický projev v mnoha ohledech připomínal rétoriku neutrality odmítající pomoc Ukrajině ve válce s Ruskem.

Další řečníci z jednotlivých odborových centrál zdůrazňovali obecné jevy jako zdražování a vznášeli požadavky specifické k jejich oborům. Na pódiu se objevily i Anna Kárníková z Hnutí Duha a Klára Bělíčková z Fridays for Future, které vyzvaly k investicím do úsporných ekologických technologií a ke společnému boji proti energetické chudobě. Svůj projev zakončily skandováním „Energie lidem!“

V davu se sešla poměrně pestrá skladba lidí, odbory vysokoškolských pracovníků, KOVáci, strany KSČM i Budoucnost. Oproti demonstracím proruských dezinformátorů, které měly v podstatě stejné hlavní téma, bylo na akci několikanásobně méně lidí. Pokud se nemá hlavním mluvčím nespokojenosti v Česku stát dezinformační scéna, odbory se musí příště zmobilizovat lépe. „Zima může tu krizi ještě rozjet. (…) Určitě to není poslední slovo odborářů,“ glosoval demonstraci na Facebooku bývalý poslanec KSČM, který se rovněž zúčastnil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále