Fotogalerie z Václaváku: Dezinfo pomatenci nemají plán ani vůdce, jen nechtějí „ředit národ“

Už třetí demonstrace spolku Česká republika na prvním místě předvedla směs antivaxerských dezinformací, protiukrajinské xenofobie a ztráty smyslu pro realitu.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

„Kdo chce, aby Česká televize mohla natáčet reportáž tady na pódiu, ať zařve: Ano!“ Z davu se ozve slabé: „Anó!“ „A kdo nechce, aby tady přímo na pódiu natáčela Česká televize svou reportáž, ať zařve: Ne!“ Z davu se ozývá silné: „Nééé!“ Řečník pokračuje „Česká televize tady nic natáčet nebude,“ a dav zajásá. „A vybrali jste si správně. U nás totiž žádná Česká televize není. Žádná česká televize!“ Opět jásot. Důraz na slovo „česká“ všichni pochopili.

Pár slovních spojení funguje jako evergreeny, kterými si na těchto akcích publikum vždycky získáte: ruští švábové, dva svetry, lživá média, protektorát EU, národní suverenita a další národní a české věci.

Již třetí demonstrace na Václavském náměstí v Praze, organizovaná uskupením Česká republika na prvním místě, nezopakovala úspěch té první ze 3. září, kdy podle policejního odhadu přišlo okolo 70 tisíc lidí. Tentokrát, stejně jako před měsícem, tedy 28. září, přišlo okolo 20 tisíc lidí, policejní odhad mluví o nižších jednotkách desítek tisíc. A to dav v průběhu tříhodinové akce ještě postupně prořídnul.

Asi nejvýznamnějším mluvčím akce, tentokrát pojmenované Nenásilná revoluce, byl bývalý premiér Jiří Paroubek. Ten při svém obsáhlém projevu kritizujícím především vládní nečinnost během energetické krize zjistil, že vtip se dvěma svetry už tolik nefunguje. Rovnou davu tedy předhodil to, co chce slyšet především. „Je tu plný Václavák, budou tvrdit, že je vás tu míň, ale je vás tu 70 tisíc nebo víc,“ hřímal Paroubek. Přitom všem, kdo byli na první demonstraci, muselo být jasné, že to jednoduše není pravda. Václavák plný nebyl, lidí na akcích České republiky na prvním místě spíše ubývá, přesto všichni nadšením buráceli. Opájení se vlastní důležitostí a nepravdivé informace jsou ale pro tyto demonstrace typické.

Pocit vlastní důležitosti přitom podivně nekoresponduje s tím, že hnutí prakticky nemá vůbec žádný plán. Všichni živě reagují na jakoukoliv zmínku o jejich negativním nálepkování „proruských švábů“, ze strany politického establishmentu. V projevech už pokládají vládu, sestavují novou a opakují si, že z nich mají všichni strach.

Organizační jádro hnutí se točí kolem antivaxerského hnutí, které vyprodukovalo vlastní celebrity a politické aktivisty. Tomu odpovídá i míra paranoie a pomatenosti. Na demonstraci proti válce a za levné energie znějí dlouhé projevy proti vakcínám. K mikrofonu se dostane i Lubomír Volný.

Organizátoři dávají vůbec hodně prostoru politikům a političkám z různých ultrapravicových stran a pidistran, kam asi definitivně můžeme zařadit i neostalinistickou a už neparlamentní KSČM. Kandidáti na prezidenta generál Blaško a komunista Josef Skála pak fyzický prostor i čas u mikrofonu využívají především k propagaci své kandidatury a sběru podpisů.

Už před měsícem organizátoři plánovali vyhlásit nějakou formu občanské neposlušnosti, ale nic se nestalo. Zcela mimo jakýkoliv zavedený ústavní postup dumali (a dumají) o své vládě odborníků, kterou pro ně měl zařídit prezident Miloš Zeman. Ten je na hradě nepřijal, tak se ho jeli zeptat na besedu s občany do Děčína, kde jim řekl, že sám Fialovu vládu nemusí, ale že není diktátor a nemá pravomoc ji odvolat.

Přes vyhrocený slovník a řeči o „ředění národa“ ukrajinskými uprchlíky, tak hnutí nemá žádný plán a nemá ani žádnou výraznou vůdčí osobnost. Jakousi náhradní variantou je pak revoluce, o které mluvil například Josef Skála. Ale nikomu není jasné, jak by tento, spíš fašistický puč než revoluce, měl vypadat.

Po fiasku odborářské demonstrace zůstává dezinformační ultrapravice nejslyšitelnějším hlasem z ulice proti Fialově vládě. Zatím dokáže oslavovat akorát sama sebe a předvádí, co to je dezinformační pestrost přímo na pódiu.

Mezi lidmi na náměstí a občas i na pódiu, přes všechen informační šum a naprosté nesmysly například o vakcínách, stále ale probleskoval strach ze zimy, vysokých cen energií a inflace. Zatím k vývoji dokážou vytvořit jen nenávistnou a hloupou kulisu. Na tuhou zimu nejspíš organizátoři politicky spoléhají. Co by si z radikalizací, která po zimě může nastat, počali, se dá odhadnout těžko. Zatím dokázali šířit bludy o covidu, v duchu nacistických tradic varovat před ředěním národa a šířit nenávist k ukrajinským uprchlíkům, z nichž jde většinou o ženy a děti.

Že vláda během krize kašle na lidi a místo toho dává směšné rady, je pravda. Chodit s vlajkou skandovat na demonstrace, kde se bojuje proti ředění lidí, zpívá hymnu Ortel a slovo dostává agresivní pomatenec a obchodník s chudobou Volný, ale může jen sráč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále