„Jsme naštvaní a chceme to dát najevo!“ Lidé vyjadřují podporu queer komunitě

Tragédie v Bratislavě, kde byli ve středu zavražděni dva mladí lidé, otřásla i Českem. Lidé se sdružují, aby vyjádřili soustrast, podpořili queer komunitu a sdíleli své obavy.

Už od čtvrtečního rána se lidé v Praze scházejí před slovenskou ambasádou, aby zde zapálili svíčku a uctili památku Juraje a Matúše, kteří byli ve středu 12. října večer zavražděni v bratislavském queer baru Tepláreň. Na místě je kromě hořících svíček a květin i duhová vlajka symbolizující, že šlo o zločin z nenávisti namířený proti LGBTQ+ osobám.

V projevech došlo i na spojitost mezi sílící ultrakonzervativní politikou a útoky na queer lidi.

Obdobná akce se ve čtvrtek konala i v Brně před slovenským konzulátem. „V reakci na zdrcující události včerejší noci se spojily queer a feministické kolektivy Brna ve snaze vyjádřit soustrast a solidaritu nejen rodinám a přátelům obětí, ale také celé LGBTQAI+ komunitě na Slovensku. Odmítáme přijmout násilí vůči queer lidem v tichu a pohodě, jsme naštvaní a chceme to dát najevo!“ stojí v pozvánce na setkání, jež spolupořádají brněnské kolektivy Sdruženy, Plusko a další.

Na akci dorazilo několik stovek lidí, kteří uctili památku zavražděných. Zazněla také slova o ztrátě bezpečného prostoru. Klub Tepláreň, který byl terčem vražedného útoku, patřil k jednomu z mála safespace míst v Bratislavě. Nyní však queer komunita o pocit bezpečí přišla. V projevech došlo i na spojitost mezi sílící ultrakonzervativní politikou a útoky na queer lidi.

Lidé se scházejí i v Bratislavě přímo na místě, kde k tragédii došlo. Nechyběla ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se svou podporou LGBTQ+ lidem netajila ani během prezidentské kampaně v roce 2019. „Promiňte. Vy se nemáte cítit ohroženi. To nejste vy, kdo sem nepatří. To nenávist a netolerance na Slovensko nepatří,“ napsala v příspěvku, kde utěšuje majitele klubu Tepláreň.

Pietní akce se koná i dnes, v pátek 14. října, v Praze. Od 17:15 se před slovenskou ambasádou sejdou všichni, jež smrt Matúše a Juraje zasáhla, chtějí uctít jejich památku a podpořit queer komunitu.

Čtěte dále