Můj drahý fašoune

Zveřejňujeme dopis spisovatele Vratislava Maňáka napsaný v návaznosti na útok na bratislavský klub Tepláreň.

Můj drahý fašoune,
co je to za svět, kde už se nepíšou milostný dopisy? Co bez nich po lásce zbude? Chci zkusit teď jeden takový, a tak ti posílám pozdravy z Tel Avivu, z Orlanda, z Osla i z Bratislavy, zkrátka odevšad, kde jsme se potkali – k mojí i tvojí škodě.

Nebudu se tě ptát, jak se máš. Ta hlaveň, co za tebe mluvila na Slovensku, když jsi poslal k zemi dva mladý kluky, říká sama, že dost mizerně. Říká mi, že máš vztek a že se asi bojíš, když si potřebuješ dokazovat chlapáctví tím, že sáhneš po kvéru a na jiných vyzkoušíš, jak budou povolní. A tohle tvoje kinky je už trochu moc. Buzny totiž obvykle vědí, co to znamená dominance, a, zlato, poslechni, takhle se to nedělá.

Nadešel podzim a venku se smráká

Můj drahý fašoune, nezlob se na mě, že ti tykám. Říkám ty každýmu, kdo ke mně patří, jsme si tím tak nějak naroveň, a ty bys mi přece neřekl jinak. Navíc i já mám vztek a už ztrácím chuť zkoušet tě pochopit; být empatický a trpělivý a vést s tebou další blabla dialog o hodnotách, dělat zkrátka všechno to, co se sluší, protože s nábojnicemi a beze slov už se dost dobře domluvit nedá.

Co tě možná leká daleko nejvíc, nejsou polibky, který ti tady posílám, a není to rainbow flag. Leká tě člověk.

Mám vztek na tebe, bratříčku fašoune. Čím dál tím hůř snáším, žes ještě nepřestal věřit na bubáky. Že je vidíš v každým, kdo není tvůj dvojník, a že se snadno polekáš, ale než abys přišel blíž, radši zalezeš do skříně a tam začneš plánovat odplatu. Uráží mě, že tohle cizí stvoření vidíš i ve mně a že mě máš za zákeřnou zvěř a podřadný druh… tak nějak preventivně.

Na Zámecké ulici začala lovecká sezona

Miláčku fašoune, v noci ses mě rozhodl vystrašit a potrestat projektilem a já, je to k zbláznění, tě teď nemůžu dostat z hlavy. Máš mě za škodnou na odstřel (dokonce se tím čas od času i rád pochlubíš), ale stejně ani v nejmenším nepochybuješ, že budu vědět, co tvoje výstrahy znamenají. Že jim budu rozumět a že se tě dokážu bát. Povím ti, teprve tahle tvoje jistota mi připadá docela hot.

Fašoune, lásko moje! Budeš se ošívat, ale i když nás zkoušíš rozdělit kulkou, my dva jsme spolu nerozlučně spjatí. Kdybys totiž v hloubi duše nevěřil, že jsme ve skutečnosti, tam někde v úplných základech, stejní a stejně lidští, nemohl bys přece čekat, že mě vystrašíš. Nikdy by sis nemohl myslet, že poznám tvůj vztek a pochopím tvoje varování.

Co tě možná leká daleko nejvíc, nejsou polibky, který ti tady posílám, a není to rainbow flag. Leká tě člověk. Děsí tě, že i přes všechny rozdíly patříme jeden k druhému. A tak mě poniž, zmrzač mě, zabij mě – a všechno, co uděláš, uděláš i sobě. Protože ty jsi i já. Ty jsi i my.

V Bratislavě padla tma.
Dávej na sebe pozor, miláčku.

Líbá
Tvá lovná zvěř

Autor je spisovatel.

Čtěte dále