„Sexualizovanému násilí se podcasty i seriály začínají věnovat celosvětově. Nejsme zas tak pozadu,“ říká Táňa Zabloudilová

S autorkou série Hranice násilí jsme hovořily o příbězích přeživších, české debatě o sexuálním násilí i odrazech této problematiky v globální popkultuře.

Každé úterý od začátku září byl na webu Radia Wave ke slyšení podcast Hranice násilí zprostředkovávající autentické výpovědi žen, které zažily znásilnění. Do širšího kontextu tuto problematiku zasazuje více než tucet oslovených odbornic. Autorkou podcastu je kulturní publicistka a dramaturgyně Táňa Zabloudilová, redaktorka Alarmu.

O sérii řekla: „Od začátku jsem chtěla dát dohromady podcast, který by nabízel takový poslech, protože jsem v češtině nic podobného, co by pomáhalo chápat tohle téma v souvislostech, nenašla.“ V sérii kromě žen, jež zažily znásilnění, vystupují například právničky nebo terapeutky, ale i aktivistky z organizace Konsent, které se pomocí obětem sexualizovaného násilí zabývají. Podcast má silný obrazový doprovod, jehož autorkou je Nikola Logosová, a také hudební, o který se postarala Monika Omerzu.

Proč se Zabloudilová soustředila na příběhy sexuálního násilí ve vztazích? Jakým způsobem vybírala vhodné respondentky a jakou roli plní v podcastu přizvané odbornice? Jak pracovala se zranitelnými lidmi, kteří nenaplňují stereotypní představy o obětech sexuálního násilí?

Podle Zabloudilové málo posloucháme příběhy přeživších. „Často máme větší tendenci věřit pachateli, oběti naopak viktimizujeme a podezíráme,“ vysvětluje Zabloudilová, která zároveň působí jako dramaturgyně festivalu Serial Killer. Dostalo se tak i na seriály a na to, jak zpracovává téma sexualizovaného násilí popkultura. Jak se s touto náročnou problematikou vyrovnává současná produkce v zahraničí? A čím nás může inspirovat?

V nových Kvotách se také věnujeme tomu, nakolik se debata o tomto typu násilí v posledních letech posunula a co české společnosti chybí k tomu, aby lépe a citlivěji zpracovávala příběhy přeživších. Jak přitom vnímat skutečnost, že případů sexualizovaného násilí přibývá? I o tom jsou dnešní Kvóty.

Čtěte dále