Tentokrát jsme šťastnou rukou sáhli po Benu Lernerovi a Annie Ernaux, čerstvé nobelistce

S podzimem nás před nachlazením svetry nezachránily. Naštěstí jsme ale měli co číst, a tak chřipkově lehce opožděný podcast TL;DR je o to výživnější. Ledacos se také událo kolem sjezdu spisovatelů.

Asociace spisovatelů v září uspořádala spisovatelský sjezd. A tak se diskutovalo, pronášely projevy i slamovalo. Nejmocnější reakci rozhněvaných literátů si vysloužila Alžběta Stančáková za text Bejt žencká a psát. Dotčení ješitové si tak v úvodu nového dílu podcastu TL;DR vysloužili trochu toho angažovaného posměchu.

Ale nebyl to jediný případ, kdy tak nějak vyplulo na povrch, že s tou genderovou ideologií to v Česku není zas tak horké – letmo jsme se ještě vrátili k literárně teoretickému deficitu tvůrců seriálu Pozadí událostí, ale příklad nejčerstvější přinesl Deník N, když v titulku textu spekulujícím o vítězi Nobelovy ceny za literaturu označil Chimamandu Ngozi Adichie za „exotickou ženu“ (Salman Rushdie se do titulku vešel jménem). Zkrátka v Česku politika a ideologie do literatury nepatří a proto, aby vás někdo jmenoval v titulku, nestačí být globální literární hvězdou z 200 milionové Nigérie, ale musíte být chlap. Vítězkyní Nobelovy ceny se nakonec nestal nikdo jiný než Annie Ernaux, jejíž knihu Roky jsme samozřejmě nezaklapli, ale dlouze a nadšeně o ní hovoříme v TL;DR.

Kromě Roků se věnuje zářijový TL;DR také Topecké škole Bena Lernera – což je autor, který získá Nobelovu cenu možná někdy v budoucnosti, což by bylo dobré, protože by to třeba k jeho četbě přimělo více Čechů a Češek, kteří by pak nahlédli do krize mužství (jazyka, kultury a soutěživé post-industriální civilizace) také s někým jiným než sexistickým a těžce nikotinizovaným Michelem Houellebecqem, což je kromě Milana Kundery další Francouz, který Nobelovku letos nezískal.

Čtěte dále