V Senátu posílí křídlo dezinformátorů a stoupenců konzervativní ideologie

Po volbách do Senátu převládla radost z porážky Nagyové a Babišových kandidátů vůbec. Jenomže do Senátu pronikly nově i opakovaně postavy, které se sice ohánějí selským rozumem, ale rozum nemají spíš žádný.

Že v senátních volbách prohrála v Jihlavě kandidátka Andreje Babiše je potěšující, tím ale dobré zprávy končí. Do Senátu se nově dostalo několik postav, které kdyby své názory místo v médiích a v kostýmcích nebo oblecích pronášely pouze v internetových diskusích, dočkaly by se nálepky „dezolátů“. K nim budou v Senátu patřit lidé jako Daniela Kovářová, Jana Zwyrtek Hamplová nebo Jan Pirk. Vypomáhat jim ale budou mnozí další. Z pojistky demokracie se postupně stává spíše pojistka konzervativní ideologie.

Pražského herce poslali do Senátu brněnští voliči, které zmátlo, že hrál četníka v seriálu z Brna.

Daniela Kovářová zamořuje veřejný prostor pravidelně po mnoho let. Založila si pro tento účel spolek s důvěryhodným názvem Unie rodinných advokátů a stala se rovnou jeho prezidentkou. Spolek, tvořený několika desítkami lidí, si přímo do svých stanov vepsal ochranu tradiční rodiny. Tím se má na mysli ochrana útlaku a tradičních stereotypů posledních několika dekád.

Kovářová rodinu brání tak, že ostatním ženám radí, co mají dělat, respektive nedělat. Během kauzy Feri například vypotila úvahy typu: „My ženy musíme přemýšlet, kam jdeme, co děláme, jaké signály posíláme a když máme moc, musíme ji umět i zastavit. To, že muže vybudíme k tomu, že něco takového udělá, je přece stejný jazyk, jako když naše muže doma vyprovokujeme tak, že dají ženě facku.“

Myšlení Kovářové od této doby atrofuje vytyčeným směrem. Zatímco v předchozích letech obviňovala feminismus a emancipaci z rozvratu rodin a všeobecného neštěstí, nyní se snaží zorientovat i v novějších trendech, kdy se pokouší nově pochycené výrazy nacpat do starých vět.

V rámci předvolebního youtuberství se tak třeba vyznala, že je binární: „Je mi dobře v normálním světě lidí, samečků a samiček. Nechci sem svět bezpohlavní, nebinární, vykleštěný. Nechci cizí modernismus.“ A od identity přešla volně rovnou ke klimatu: „My nechceme bojovat s podnebím za cenu zchudnutí. My nechceme, aby nám Greta poroučela, kolik smíme spotřebovat elektřiny, plynu nebo benzinu. My nechceme energetickou drahotu, ani nařízené vegetariánství.“

Dále doporučuje být normální a nenechat si nic vnucovat. To je od paní, která poslední léta vnucuje ženám smíření se s útlakem, bezprávím a násilím, vskutku pozoruhodná rada. Kovářové normální svět se plynule překrývá s aktuální renesancí nové mutace fašismu. Což bude velká vzpruha pro Senát.

V některých tématech ji možná bude vypomáhat nový senátor a herec Tomáš Töpfer. Pražského herce poslali do Senátu brněnští voliči, které zmátlo, že hrál četníka v seriálu z Brna. Töpfer každopádně zazářil také v souvislosti s obtěžováním, když před čtyřmi lety prohlásil, že „když se třeba blíží v divadle premiéra a mám pocit ohrožení, toho, že mně jde o život, tak mám tendenci osahávat mladé kolegyně. Což není vůbec nic špatného, to je ten pud sebezáchovy. Jabloňový efekt. My nemáme v divadle MeToo, my máme hnutí WhyNotMe.“ To se bude Kovářové líbit.

Normální noční můra Jany Zwyrtek Hamplové

K normálnímu světu Kovářové, který vypadá spíše jako noční můra, bude mít bezpochyby co říct jiná právnička, Jana Zwyrtek Hamplová. Ta svým voličům po těsném vítězství poděkovala s tím, že je to hlas pro normálnost. Její doménou jsou již čisté dezinformace a teorie spiknutí různého druhu.

Před volbami na sebe upozornila vystoupením na demonstraci mezi řečníky, kteří adorovali Rusko a Vladimira Putina. Téma rozmazala i po volbách, kdy pro Rozhlas uvedla, že by chtěla mír a státníci by se měli s Putinem domluvit. Třeba jako Viktor Orbán, který se stará o své občany. Ukrajině by podle ní bylo nejlepší zbraně neposílat, aby se tím konflikt nepodporoval, Ukrajinci k nám utíkají před Zelenským a mnozí sem přichází jen kvůli lékařské péči.

Zatímco Kovářová sleduje jakousi svou bizarní agendu, Hamplovou zmítá průvan ve dveřích. Více na sebe upozornila už během epidemie, kdy šířila dezinformace okolo covidu, za každým opatřením viděla ohrožení Ústavy a za největší nebezpečí považovala očkování.

V rozhovoru pro Rozhlas uvedla: „Já prostě toužím po normálním životě, kde platí selský rozum, že jedna a jedna jsou dvě.“ Tuto touhu jí lze věřit. Z jejích výroku totiž vyplývá, že žije ve světě, kde jedna a jedna jsou pokaždé něco úplně jiného, přičemž výsledkem ani není číslo.

Kolaps populárního chirurga

Zatímco Hamplová je komická figura, která může zmást leda někoho, koho by popletla i pípající mikrovlnka, jinak se to má s populárním kardiologem a profesorem Janem Pirkem. Jeho váženost zkolabovala v průběhu epidemie, kdy jako několik dalších lékařů měl neodbytnou potřebu bez znalosti věci komentovat covid, epidemiologická opatření nebo očkování. Pro veřejnost to byl lékař a vážený profesor, jehož slova mají váhu. Nebo by ji mít měla.

Touto vahou podpíral na počátku epidemie tvrzení o tom, že je covid jen taková chřipka. Na jaře 2020 v médiích tvrdil, že jsme zbytečně vystrašili miliony seniorů. To jsme měli desítky tisíc mrtvých teprve před sebou. Mnohoznačně se vyjadřoval k vakcínám s tím, že nebyly dostatečně testovány.

Zatímco Hamplová je oběť dezinformací, lidé jako Pirk jim dodávají váhu – například když dezinformační servery s potěšením šířily rady a názory věhlasného profesora a kardiologa. Vznikal a vzniká tak informační chaos, za nějž nese – nejen – Pirk svým jednáním odpovědnost.

Před druhým kolem senátních voleb předsedkyně TOP 09 a také Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Twitteru varovala před tím, aby Senát neovládl Andrej Babiš. Zárukou měla být volba právě Pirka, který za TOP 09 kandidoval. Proti němu však nestál žádný Babišův kandidát, ale starostka Prahy 10 a kandidátka STAN Renata Chmelová.

Když Pekarová napsala, že Pirk bude v Senátu bojovat za lepší zdravotní péči nás všech, tak to byla spíše výhružka, protože Pirk v rámci covidu šířil v nejlepším případě leda zmatek, v tom horším přispěl svým dílem k našim rekordním počtům mrtvých.

Zmatení a pomatení

Dezinformační klub v Senátu by mohl doplnit také znovuzvolený senátor a ředitel brněnského planetária Jiří Dušek, který ke kampani využíval veřejné prostředky hvězdárny. Původně senátor za ANO, nyní za ODS a další subjekty, není třeba schopen odpovědět na otázku, zda by měla Česká republika podporovat dodávkami zbraní Ukrajinu.

Názor má ale bohužel na Green Deal, který považuje za nesmysl. V tom by si mohl rozumět s dalším senátorem z ODS s podobně obskurním přístupem ke klimatu, kterým je znovuzvolený Tomáš JirsaODS. Ten mimo jiné tvrdí, že „podíl klimatologů a dalších vědců na současném evropském zeleném šílenství za záchranu klimatu je klíčový a nezpochybnitelný. (…) Vědci si také odhlasovali hokejkový graf a určili oxid uhličitý a posledních dvě stě let civilizace jako původce všeho zla. Jejich závěry převzal levicově liberální Brusel a politici přetavili vědecký názor klimatologů v uhlíkově neutrální bájné zítřky budoucích generací a obří evropské dluhy.“ A podobných úvah senátora Jirsy najdeme bezpočet.

Nové i staré pomatené figury nijak nezpochybňují důležitost Senátu jako takového. Jsou odrazem stavu české politiky a také nezájmu veřejnosti o Senát, kdy 80 procent voličů tyto volby ignoruje. Vítězství je pak otázkou náhody. Letos vyhrávali dezinformátoři a dezoláti různého druhu, byť povětšinou ve společenských šatech a s kultivovaným jazykem. Jisté je, že posílili obránci konzervativní ideologie a Hamplová je z nich ten nejmenší problém.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále