„Občas mi přijde, že když kluci řeknou – to je super, že jako holka rapuješ – není to úplně real,“ říká Arleta

Nejnovější díl podcastu Kvóty přináší rozhovor s jednou z nastupujících hvězd české rapové scény, Arletou. Jak se prosadit v „macho“ prostředí? Jaká byla Arletina cesta k rapu?

Arleta patří k největším vycházejícím hvězdám současné české rapové scény. Upozornila na sebe už v roce 2020 experimentálním debutem Ability to Damage Plant, kterou vydala mezi lockdowny. Tato deska obsahuje klimatický apel a Arleta se na ní nebojí rapovat o úzkostech a depresích. Dlouhodobě spolupracuje se slovenskými „punkovými“ rapery Edovým synem nebo interpretem Fvck Kvltem a v minulosti byla nominovaná jak na cenu Vinyla, tak na cenu Apollo. Slyšet můžete tuto pražskou rapperku i na featu s Hugem Toxxem na jeho desce Mumie, kde vystupuje v tracku Kód.

Před časem vydala Arleta nové EP s názvem Sex. V rozhovoru, který byl pořízen živě při každoroční akci studia Mr. Wombat v pražské Arše, vysvětluje svou cestu k rapu, mluví o postavení žen na české rapové scéně i tématech, která chce coby mladá interpretka zvedat. Kromě témat spojených se sexismem ji zajímá i hra na různé polohy, rapování o problémech, které trápí ji i její generaci, a hledání přístupného jazyka. V rozhovoru se vyjadřuje také ke společnosti i tomu, jak může rap ovlivňovat společnost, a naopak společnost rap.
V druhé části Kvót přemýšlí i o vlastní odpovědnosti za tvorbu, otevřenosti vůči médiím i poslednímu vývoji na poli českého rapu.

Čtěte dále