Zranitelní jsou i lidé v chudobě, nejen ti s handicapem, říkají experti k energetickému zákonu

Česko podle expertních organizací implementuje evropské zákony na ochranu domácností v energetické krizi pozdě. V definici zranitelného zákazníka nejsou zahrnuti ekonomicky ohrožení.

Čeští poslanci měli za úkol definovat v rámci energetického zákona tzv. zranitelného zákazníka a posléze přijít s řešením, jak tuto ohroženou skupinu ochránit. Ministerstvo průmyslu a obchodu ho definuje jako člověka se zdravotním handicapem. Ekologické a sociální organizace z iniciativy Energie lidem ale namítají, že zákon zapomíná na rodiče samoživitele, seniory a seniorky nebo chudé rodiny s dětmi.

Zranitelné domácnosti mohly být chráněny už před loňským růstem cen energií.

„Je to pozdě a špatně. Zrovna v době, kdy na velkou část lidí negativně dopadají vysoké ceny energií, je tato definice absolutně nedostačující. Pokud je pro současnou vládu pomoc lidem a řešení energetické chudoby skutečně prioritou, pak nemá na co čekat. Času už jsme ztratili dost,“ říká Petr Doubravský z platformy pro sociálně-ekonomickou transformaci Re-set.

Zavést do českého právního řádu definici zranitelného zákazníka a jeho ochranu poslancům ukládá směrnice Evropské unie. Česko má ale zpoždění. Členské státy tak totiž měly učinit nejpozději do konce června minulého roku. „Pokud by to ČR udělala, mohly být zranitelné domácnosti chráněny už před loňským růstem cen energií,“ píše se ve společné tiskové zprávě ekologických a sociálních organizací.

Jiné evropské země mnohá opatření učinily už loni. Belgie například zavedla sociální tarif, v rámci kterého platí sociálně slabé skupiny za energie nižší částky. Ve Francii byla už loni v zimě zavedena přímá finanční podpora pro 5,8 milionu Francouzů. V Estonsku zavedli kompenzace růstu cen elektřiny, plynu a tepla pro domácnosti, které mají příjem pod úrovní mediánu.

Čtěte dále