Může v nájmu vzniknout pocit domova? Vznikla platforma pro nájemníky a důvěryhodné pronajímatele

Akademie věd spouští platformu Nájem plus. Jejím cílem je ukázat, že v Česku existují pronajímatelé nabízející dlouhodobé, bezpečné a kvalitní bydlení v nájmu.

Trend vlastnického bydlení v Česku pokračuje, přestože na hypotéku už mají potíž dosáhnout i lidé s dobrými příjmy. Nájemní bydlení však zájemce odrazuje nejen vysokými nájmy, ale i prekérní pozicí, ve které je mnoho českých nájemníků. Pronajímatelé s nimi běžně uzavírají smlouvy pouze na jeden rok, někteří se neštítí nájemníků zbavit bez udání důvodu. V mediích se nicméně snáze ujímá narativ o nespolehlivých nájemnících, kteří působí pronajímatelům potíže. I to pak brání snahám rozvíjet debatu o právech lidí bydlících v nájmu.

Dnes ukládají smlouvy nájemníkům často i v rámci jedné budovy naprosto odlišné povinnosti a vybavují je jinými právy.

Podle Sociologického ústavu Akademie věd si u nás lidé s vlastnickým bydlením spojují hodnoty, jako je svoboda a jistota, zatímco s bydlením v nájmu si asociují nejistotu a pokládají ho za vyhazování peněz z okna. V rámci programu AV21, který má zajišťovat, aby výsledky špičkových českých výzkumů měly dopady v praxi, spustil ústav platformu Nájem plus, která by měla pomáhat zlepšovat pověst českého nájemního bydlení. Výzkumníci v čele Martinem Luxem, který je předním českým odborníkem na bydlení, vycházejí z toho, že příliš velký podíl vlastnického bydlení přispívá k prohlubování současné bytové krize.

Nájemníci, kteří si na platformě budou chtít najít byt, se mohou registrovat prostřednictvím dotazníku a volitelně budou mít možnost o sobě poskytnout i další údaje ve formě dokumentů, které bude možné připojit. Pronajímatelé, které si nájemníci budou moci přes Nájem plus najít, budou muset dodržovat etický kodex, v němž se zaváží mimo jiné k uzavírání smluv odpovídajících zákonu a to minimálně na pět let a také k tomu, že umožní nájemníkům přihlášení k trvalému bydlení. Slíbí také, že nikdy nevyužijí skutečnosti, že potřebují byt pro sebe nebo svého příbuzného. „Chceme najít co nejvíce pronajímatelů, kteří se nechtějí spokojit s tím, že nájemní bydlení je nechtěnou zastávkou na cestě k vlastnickému,“ komentuje to Martin Lux, podle kterého bude platforma zejména pro střední a malé pronajímatele vítanou možností, jak se zviditelnit a udělat si dobré jméno. „Přizváni byli i velcí pronajímatelé, nicméně zatím chtěli pro sebe status pozorovatele s tím, že se k platformě připojí případně později. Podle mě je šance, že i například Heimstaden bude svoje byty na platformě inzerovat,“ myslí si Lux.

„Dnes ukládají smlouvy nájemníkům často i v rámci jedné budovy naprosto odlišné povinnosti a vybavují je jinými právy,“ dodává David Fogad z Fondu českého bydlení, který je prvním pronajímatelem využívajícím platformy. Podle Fogada tedy pomůže, když se díky této iniciativě aspoň částečně sjednotí podmínky nájemníků. „Podle mého je vždycky lepší, když jdou aktéři na trhu cestou dobrovolnosti,“ komentuje Martin Lux, proč se čeští výzkumníci rozhodli spustit právě tento projekt. „Pro zlepšení prostředí je to účinnější. Dá se očekávat, že za chvíli je k adekvátnímu chování donutí stát prostřednictvím regulace. Ale to už budou ke změně chování donuceni.“

Čtěte dále