Tancovat v bezpečí. Na klubové scéně se vedou debaty o udržitelnosti i pravidlech chování

Podcast Soundsystém se v září zapojil do Sympozia o digitálním umění během festivalu Lunchmeat. Jiří Špičák a Karel Veselý vedli debatu o lokální klubové scéně.

V jakém stavu je pražská klubová kultura po covidové pandemii a před očekávanými dopady energetické a ekonomické krize? Má vedení města dostatečné povědomí o klubové scéně? Jaké možnosti podpory aktuálně nabízí? A jak se liší spolupráce města a klubů v rámci Evropy? To jsou jen některá z témat, na něž narazila pětice diskutujících v debatě na téma lokální hudební infrastruktury, kterou si můžete nyní poslechnout v podcastu Soundsystém.

Nejdříve to vypadalo na pochmurnou hodinku pesimistických diagnóz i vyhlídek, ale host Michal Brenner otevřel debatu optimisticky. „Praha je na tom velmi dobře, co se týče podpory oficiálních míst, ať už jde o stát nebo městské části. Město s touto scénou udržuje dialog,“ tvrdí ředitel Českého centra ve Stockholmu a manažer projektu Shape Plus. Zatímco ve Stockholmu gentrifikace vytlačuje kluby mimo město, u nás pořád fungují kluby jako Ankali, Meetfactory nebo Fuchs 2, které svým relativně dobrým umístěním výrazně spoluutváří ráz kulturní nabídky města.

Brenner také připomněl, že Praha donedávna měla i institut nočního starosty, jehož úkolem bylo zprostředkovávat komunikaci mezi vedením města a provozovateli klubů. Noční starosta bohužel skončil během pandemie a momentálně to na obnovení této pozice nevypadá. V Berlíně jsou už o něco dál. „Existuje zde organizace Club Coalition, která sdružuje kreativní kluby, hájí jejich zájmy, jedná s politiky nebo zprostředkovává diskuze mezi developery a scénou,“ prozrazuje publicistka Tereza Patočková, která se těmito tématy zabývala ve své bakalářské práci. Upozorňuje také na převládající nepochopení, kterému kluby a jejich zástupci musí čelit v komunikaci s oficiálními městskými orgány.

„Provozovatel klubu se dnes potkává s takovým množstvím problémů, že na ně často nezná sám odpověď, a město by mohlo být nápomocné například při vyškolování personálu proti sexuálnímu obtěžování nebo při prosazování tzv. harm reduction programů,“ dodává Jonáš Verešpej, který v debatě zastupoval komunitu kolem vršovického klubu Ankali. Angažuje se ale také v Gravity Network – vznikající instituci propojující středoevropské kluby. Společný postup klubů považuje za zásadní předpoklad, aby se prostředí klubové kultury dále kultivovalo a aby komunikace s městem byla smysluplná.

Debata probíhající v předsálí Veletržního paláce se dotkla i tématu ekologické udržitelnosti klubového života nebo posilování diverzity umělců. Došlo samozřejmě i na předpovědi toho, jak se bude klubová kultura měnit do budoucna. Jsou vyhlídky spíše nadějné, anebo je na místě pesimismus? Poslechněte si nový díl podcastu Soundsystém, který se tentokrát natáčel na Sympoziu o digitálním umění v rámci festivalu Lunchmeat.

Čtěte dále