„Zeman potřeboval mobilizovat nižší statisíce nevoličů. Babiš potřebuje skoro milion nerozhodnutých,“ říká Michal Sirový

S profesionálním volebním sázkařem Michalem Sirovým jsme mluvili o aktuálním vývoji prezidentské kampaně, stagnaci Petra Pavla, úspěchu Danuše Nerudové i predikcích pro druhé kolo volby.

Poslední výzkum agentury Median ukázal náskok Danuše Nerudové, co se voličských preferencí týká. Překvapilo vás to?

Růst podpory Danuše Nerudové mezi říjnem a listopadem mě nepřekvapil. Velikost toho růstu ale ano. Vystoupat z 15 procent na 28 během jednoho měsíce je nepochybně skvělý výkon Nerudové a její kampaně. Dříve ji limitovala malá známost. Tento handicap postupně odbourává a strhává k sobě voliče, kteří byli prozatím neukotvení.

Nicméně asi není dobré hodnotit situaci jen podle jednoho průzkumu. Ve velmi podobné době byl prováděn nejen průzkum od Medianu, ale i průzkumy od společností Kantaru a Data Collect a také od Ipsosu. V nich získala Danuše Nerudová 23,5 a 25 procent a vždy se umístila s drobnou ztrátou až na třetím místě. Viditelný růst Nerudové ale potvrzují všechny zmíněné průzkumy. Zároveň říkají, že hlavní favorité na postup do druhého kola Babiš, Pavel a Nerudová byli na konci listopadu ve voličské podpoře prakticky vyrovnaní.

Dá se tento vývoj podle vás označit za trend?

Magické slovo spojené s průzkumy: trend! Změna voličské podpory Nerudové od přelomu září a října do listopadu je velká. Nerudová vyrostla z asi deseti procent podpory k 23 až 28 procentům. To nepochybně můžeme nazvat rostoucím trendem.

Nerudová byla prozatím relativně ignorována dezinformační scénou – nestane se teď jejím hlavním terčem?

Problém nastává ve chvíli, kdy se ptáme, jestli ten trend bude pokračovat. Na to totiž neexistuje jednoduchá odpověď. Z minulých změn voličské podpory lze těžko odvozovat, jestli se podobná změna odehraje i v budoucnu. Nenarazila třeba Nerudová na podobný strop jako Petr Pavel? Nezískala už všechny snadné hlasy od voličů Fischera a Hilšera a nebude teď muset soupeřit o další voliče s těžkou váhou Petrem Pavlem? Má ještě rezervoár lidí, kteří ji neznají, a bude tak získávat hlasy relativně snadno jako doposud? Když se stala možná i hlavní favoritkou prezidentské volby, nezačnou se jejím možným kauzám více věnovat média? Prozatím byla relativně ignorována dezinformační scénou – nestane se teď jejím hlavním terčem? Nezačne k sobě přitahovat i další voliče, když ji uvidí na prvním místě v průzkumech? Odpovědi na tyto otázky rozhodnou o tom, zda bude rostoucí trend u Nerudové pokračovat, zda se zastaví, nebo zda se dokonce otočí. Ani jedna ze tří možných variant se dnes nedá vyloučit.

Na druhou stranu, je třeba říct, že Nerudová ještě určitě není tak známá jako Petr Pavel nebo Andrej Babiš a rezervoár potenciálních voličů, kteří ji ještě dnes neznají, pravděpodobně není vyčerpán. Je ale otázkou, zda tento pro Nerudovou pozitivní fakt nakonec převáží potenciálně negativní proměnné.

Naopak pokles podpory zaznamenal Petr Pavel. Máte pro to nějaké vysvětlení? Co se v jeho kampani kazí?

Petr Pavel v průzkumech mírně klesá či stagnuje. Je to způsobeno i tím, že se v posledních týdnech bránil různým útokům v souvislosti se svým členstvím v KSČ. A sám se tomuto tématu podle mě až přehnaně věnuje. Komu jeho členství v KSČ vadí, toho už těžko přesvědčí, a zároveň si ubírá čas a prostor na to získávat voliče, kterým jeho členství v KSČ nevadí. Pokles Pavlových preferencí byl způsoben i růstem Danuše Nerudové, se kterou bojuje o podobné voliče. Nerudová v tomto souboji v posledních týdnech vyhrávala i díky tomu, že zatímco Pavel rozebírá své členství KSČ, Nerudová žádný veřejně viditelný škraloup nemá. Problémy na Mendelově univerzitě často nedokážou uchopit ani novináři a pro běžné voliče je podobná kauza nepochopitelná už úplně.

Z trojice favorizovaných kandidátů a kandidátky je na tom nyní nejhůře Andrej Babiš, bývalý premiér. O čem to svědčí?

Andrej Babiš zatím drtivě prohrává v potenciálním druhém kole jak s Pavlem, tak s Nerudovou. Svědčí to o jeho neoblíbenosti ve společnosti. Roky strávil tím, že obhospodařoval svých 30 procent voličů pro sněmovní volby, ale v rámci toho si znesvářil zbytek, respektive jeho podstatnou část. A právě ten zbytek je potřeba u prezidentských voleb. Babiš se tak teď musí snažit během měsíců přebudovat svůj veřejný obraz, na kterém pracoval deset let a který mu roky vyhovoval. A je otázkou, jak moc se mu ta změna daří. Z dosavadních průzkumů zatím vidíme, že mu to prostě a jednoduše nejde.

Na koho byste si nyní vsadil, co se účasti v druhém kole týká?

Největším favoritem na postup do druhého kola je nepochybně Andrej Babiš. Na tom se shodnu i s bookmakery sázkových kanceláří. Muselo by se stát mnoho událostí, aby Babiš nakonec nepostoupil.

Na druhou stranu, je to představitelné v případě, že odstoupí Pavel Fischer, Marek Hilšer a uvidíme vzestup podpory pro Josefa Středulu a Jaroslava Baštu. Odstoupením Fischera a Hilšera by se přelilo několik procentních bodů k Pavlovi a Nerudové. Růst Středuly a Bašty by proběhl velmi pravděpodobně na úkor Andreje Babiše. Musela by se tedy udát taková „dokonalá bouře“, aby se Babiš do druhého kola nedostal. Nedá se to vyloučit, ale je to velmi nepravděpodobné.

Druhý postupující, to už je složitější. Podle třech posledních průzkumů jsou na tom Pavel i Nerudová podobně, byť momentum je nepochybně na straně Nerudové. Oba čerpají z podobných voličských skupin, zejména voličů vládních stran. A ti jsou i měsíc před prvním kolem značně neukotvení. Stačí pár drobných chyb v kampani nebo v předvolebních debatách a klíčová část voličů může přejít k druhému kandidátovi. I proto je souboj o druhé postupové místo velmi otevřený. Objektivně je ale teď větším favoritem na postup spíš Danuše Nerudová než Petr Pavel.

Nikdo z dalších kandidátů nemá reálnou šanci na postup. I proto, že nemají velké kampaně, dostatek peněz a do posledních týdnů před prvním kolem jdou se ztrátou asi dvaceti procentních bodů na vedoucí favority.

Opakovaně kritizuje přístup některých komentátorů, kteří Danuši Nerudovou označují za výrazně slabší kandidátku proti Babišovi, než by byl v případném druhém kole Petr Pavel. Co podle vás stojí za takovou úvahou? A proč ji považujete za nesprávnou?

Úvaha některých novinářů a politologů, že by Nerudová byla proti Babišovi ve druhém kole slabší než Pavel, podle mě úplně mylná není. Babiš by mohl finálový duel rámovat jako souboj město versus vesnice, kavárna versus hospoda. Vadí mi ale komentáře, které popisují Nerudovou jako výrazně slabší. Pokud by to platilo, viděli bychom to už dnes v datech. Nic takového ale aktuální průzkumy neříkají, Pavel i Nerudová porážejí Babiše v hypotetickém druhém kole o dvacet procentních bodů. Nerudová možná neoslovuje ve druhém kole tolik voličů „z vesnice“ jako Pavel, ale evidentně je schopná si to vynahradit v jiných voličských skupinách, které zase neoslovuje Pavel. Jinak by nemohla být v průzkumech proti Babišovi stejně silná jako Pavel. A i kdyby byla výše zmíněná úvaha pravdivá, stejně podle mě neposouvá výsledek druhého kola tak výrazně, jak naznačují zmíněné komentáře.

Mohou stávající čísla nějak ovlivnit pozdní fáze kampaně, které ještě pořádně nezačaly a kdy budou hrát roli také velké televizní debaty, duely a ostřejší boj kandidátů a kandidátek o postup do druhého kola?

Aktuální průzkumy nepochybně ovlivní pozdní fázi kampaně. Pod větším drobnohledem médií i voličů bude Danuše Nerudová, která ještě před měsícem nebyla počítána mezi největší favority. To se nejnovějšími průzkumy změnilo.

Na druhou stranu je třeba říct, že průzkumy výrazně změní hlavně náboj ve veřejné debatě, ale už ne nutně plány jednotlivých týmů v kampani. Ty totiž mají velmi pravděpodobně k dispozici vlastní a výrazně podrobnější čísla, než jaká můžeme vidět v médiích. Vyrovnaná situace mezi první trojicí a zejména mezi Pavlem a Nerudovou ale nepochybně nahrává vyhrocené kampani už před prvním kolem.

Ačkoliv prezidentské volby patří mezi ty s nejvyšší účastí, pořád tu je část voličů, kteří jsou nerozhodnutí, nebo k volbám ani nepřijdou. Jakou mohou sehrát roli?

Nerozhodnutých lidí je ještě hodně. Z posledního průzkumu od Medianu víme, že jistotu účasti i volby uvádí necelá polovina dotazovaných. Zároveň je třeba zdůraznit, že mnoho voličů začne řešit prezidentské volby až na začátku ledna. Dnes nerozhodnutí voliči tak můžou určit, kdo z dvojice Nerudová – Pavel postoupí do druhého kola.

V potenciálních duelech druhého kola mezi Babišem a jeho vyzyvatelem či vyzyvatelkou je podle Medianu nerozhodnutých asi milion voličů. Babiš by ale potřeboval získat skoro všechny, aby souboj s Nerudovou či Pavlem dokázal aspoň vyrovnat.

Skupina tradičních nevoličů je pro volební výsledek logicky vcelku nezajímavá, protože ti nechodí volit. Jistou výjimku jsme mohli vidět v roce 2018, kdy v druhém kole přišlo asi půl milionů lidí, kteří nevolili v kole prvním. Miloš Zeman získal asi dvě třetiny jejich hlasů a i díky tomu obhájil svůj mandát. O podobnou věc se musí pokusit i Andrej Babiš. Zároveň však platí, že Zeman potřeboval mobilizovat jen nižší statisíce nevoličů. Babiš potřebuje pro svůj volební úspěch přesvědčit skoro milion nerozhodnutých a k tomu navíc přidat pár nevoličů. A to je opravdu extrémně těžký úkol, na hranici možností i takového politika, jakým je Andrej Babiš.

Čtěte dále