Poslední debata trojice favoritů především nudila

Jediná předvolební debata prezidentských kandidátů, které se zúčastnil Andrej Babiš, žádný obrat nepřinesla.

Ve čtvrtek 12. ledna se spolu ve studiu poprvé potkali Nerudová, Pavel i Babiš – ale nejzajímavější byl na celé debatě nejspíš slabý výkon moderátora Novy Reye Korantenga, který na kolegy a kolegyně z Primy, České televize nebo z Blesku nestačil.

Na začátku debaty nicméně nešetřil Andreje Babiše, od kterého chtěl slyšet, zda nese odpovědnost za tisíce mrtvých během covidu nebo rekordně dlouho zavřené školy. Babiš, který své emoce celé dvě hodiny úspěšně krotil, odpovídal věcně tak, jak by nemohl vůbec za nic, což známe z mnoha jiných debat.

Danuše Nerudová následně proplula dotazy na své působení ve funkci rektorky, na čemž pravidelně kolabuje, a Petr Pavel zopakoval již nacvičené odpovědi na svou minulost před rokem 1989. V rámci po většinu času nudné a unavené debaty to byla nejčastěji Nerudová, která působila, že nespí a přestřelky s Babišem ji baví, zatímco Pavel se v odpovědích točil v kruhu a celkově působil nepřítomným dojmem.

Babiš a úroky

Pokud tohle měla být přípravka na to, co kdo na koho má do dalšího kola, pak si Babiš s Pavlem neví rady. Zkoušel ho shodit tím, že se stal generálem v NATO, protože to prolobboval Zeman a Babišův ministr zahraničí, ale popravdě to jako téma nezaujme a nefunguje. Nerudovou pak Babiš spíše ignoroval.

Babiš dělá to, co vždycky: chlubí se, naříká, plácá páté přes deváté, ale v klíčových věcech je z trojice nejpřesvědčivější a nejúdernější.

Nejvzrušenější část debaty přinesla přestřelka okolo inflace a České národní banky, kde Babiš útočil na vysoké úroky, které prodražují lidem hypotéky, zatímco Nerudová úspěšně kontrovala, že Babiš lobbuje za nízké úroky pro své zadlužené firmy, v čemž mu pomáhá nový guvernér ČNB, Babišův ekonomický poradce Aleš Michl. Nerudová připomněla, že nízké úroky pomáhají Babišovi, zatímco nezkrocená inflace obírá o peníze občany. Babiš se tomu smál, ale to bylo tak všechno, co k tomu mohl říct. Své si přisadil i Pavel, který se na chvíli probral.

Nakonec si Babiš vzpomněl, že v eurozóně mají přece nižší inflaci, protože mají nízké úroky. Nějak mu uniklo, že se v eurozóně taky platí eurem nebo že se jedná o státy především západní Evropy. Ale o věcnou přesnost Babišovi nešlo nikdy.

Všude byl, všechno viděl

Babiš jinak příliš nepřekvapil: všude byl, každého zná, všechno by vyřešil, lidem peníze přidával, platy zvyšoval, daně snižoval, z Unie dovezl desítky miliard a na Hradě by uspořádal mírovou konferenci a vyřešil válku na Ukrajině. Po určité době začal být tento jeho samolibý kolovrátek únavný. Nerudová i Pavel se snažili rovněž účastnit mistrovství v chlubení a byly to určitě nejtrapnější chvíle celé debaty.

Co Babišovi jde, a jeho protikandidátům vůbec, jsou útoky na vládu a její politiku, která „nepomáhá lidem“. Zde je Babiš na domácím hřišti a s tím si Nerudová a zvláště Pavel vůbec nevědí rady. Pavel už v předchozích debatách nebyl schopen říct na adresu vlády nic kritického a stejně tak nedokáže nic říct k jakýmkoli sociálním tématům – jako by o všem slyšel poprvé v životě. Nerudová na to má své odpovědi, které ji můžete a nemusíte věřit, ale aspoň je má.

Když všichni tři dostali minutu na zodpovězení otázky, jaká témata by nastolovali, aby lidé zvládali krizi, spustil Babiš z fleku o energiích a znárodnění ČEZu a Nerudová nasázela sociální tarif, inflaci nebo bydlení. Pavel se obecně vyjádřil k inflaci a pak ke snižování státního dluhu a zajištění energie na příští zimu, jako by vůbec nepochopil otázku. Své vystoupení pak zakončil před časovým limitem požadavkem na modernizaci armády. Má celkem kliku, že Babiš do debat nechodil, ale to se teď změní.

Petr Pavel – kterého moderátor po celou dobu oslovoval „pane generále“ – je možná schopný oslovovat voliče Babiše a Zemana, ale pouze tehdy, když nic neříká, o čemž svědčí i jeho ostré výpady vůči odcházejícímu prezidentovi. Na druhou stranu se mu skutečně daří zachovávat řád a klid, možná by se ale občas mohl něčím i zneklidnit.

Nerudová působí vyrovnaně, když nemusí řešit akademické tituly, a v přímých střetech s Babišem ožívala. V debatě jeden na jednoho by ho nejspíš dokázala potýrat. Její slabou stránkou je rychlé sklouzávání k frázím, když dostane otázky, které jí nejsou blízké, a kolaps v případě vysvětlování svého působení na univerzitě.

Babiš dělá to, co vždycky: chlubí se, naříká, plácá páté přes deváté, ale v klíčových věcech, což je v tuto chvíli ekonomická situace a opozice vůči vládě, je z trojice nejpřesvědčivější a nejúdernější. Příští dva týdny budou jízda a Pavel nic jistého v kapse nemá.

Celkově byla čtvrteční debata setkáním tří vyhořelých postav, které už toho všeho mají dost. Že by přesvědčili a zenergizovali nějaké voliče, je těžko představitelné.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále