Sociální služby hlásí obavy. Problémy na MPSV ohrožují až 300 tisíc klientů

Sociální služby s celostátním zaměřením se dostávají do finančních problémů způsobených průtahy na MPSV. Jejich zástupci teď ministerstvu nabízí spolupráci a řešení.

Řada organizací se v otevřeném dopise obrací na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) s tím, že jsou znepokojeny ohledně situace, která nastala v rámci financování sociálních služeb působících celostátně. Kvůli zpoždění dotačního řízení a interním problémům ministerstva je nyní ohroženo až 220 organizací, které se starají o 300 tisíc klientů. Podle tiskové zprávy poskytovatelé už od začátku roku s ministerstvem práce a sociálních věcí intenzivně jednají, zatím ale bez výsledku.

„Tak, jak byl letošní harmonogram představen, je aktuální nastavení pro zajištění provozu služeb ohrožující či likvidační. Pokud organizace nedostanou finanční podporu včas, nebude možné poskytovat služby minimálně 203 574 lidem a u 1 781 zkušených kvalifikovaných zaměstnanců hrozí odchod ze sektoru sociálních služeb i sekundární zatížení sociálního systému jejich náhlou ztrátou zaměstnání. V přepočtu se jedná o 1 208 úvazků,“ uvádí zástupci organizací v dopise pro Jurečku s tím, že celková čísla budou pravděpodobně mnohem vyšší a škody tedy mnohem rozsáhlejší.

Znepokojující situace v oblasti financování se týká sociálních služeb zařazených do programu B, tedy těch, co působí celostátně. Mezi nimi například Elpida, In IUSTITIA nebo Linka bezpečí. Signatáři vedle výzvy ke zlepšení přichází i s vlastními návrhy, které by napomohly jejich fungování. Mezi ně patří třeba požadavek, aby dotační řízení bylo vypsáno v obvyklém dotačním kalendáři a umožňovalo poskytovatelům dostatečné finanční zázemí pro péči o klienty. Další požadavek je na včasné vyplacení prostředků, aby organizace mohly pokrýt i lednové náklady, což dosud nebylo možné. Seznam požadavků doplňují nabídkou spolupráce, aby v budoucnosti podmínky splňovaly účely dotačních programů.

Čtěte dále