Dominik Feri stane v úterý před soudem. Co vše tomu předcházelo?

Reportéři deníku Alarm se vydali na úplný začátek politické kariéry Dominika Feriho, kterého nyní čeká soud. Objevili dosud nepublikované příběhy, které ilustrují jeho vztah k ženám i spolupracovníkům.

V úterý 14. 2. proběhne první soudní líčení s exposlancem TOP 09 Dominikem Ferim. Ten je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Po více než roce a půl tak Feri, na jehož chování poprvé koncem května 2021 upozornil deník Alarm ve spolupráci s Deníkem N, stane před soudem. Dle obžaloby hrozí bývalé hvězdě TOP 09 až deset let vězení.

Na Dominika Feriho vsázela nejen jeho domovská TOP 09, v parlamentních volbách v roce 2021 se měl stát hlavní tváří kampaně pro mladé celé koalice Spolu. Na pódiu s vítězi voleb ale nakonec nestál. Policie ho v té době už několik měsíců vyšetřovala kvůli podezření ze sexuálního násilí, kterého se měl dopustit na několika ženách. Feri se stáhl do ústraní. Vzdal se svého poslaneckého mandátu a odešel ze strany, která mu pomohla k moci. Od té doby neposkytl žádný větší rozhovor a na otázky médií odpovídat většinou odmítá.

Reportéři deníku Alarm se s blížícím datem soudu vrátili na úplný začátek, aby popsali Feriho vzestup a konec v politice. Při pátrání zjistili, jak mladý politik zneužíval své slávy a prostorů poslanecké sněmovny ke svému prospěchu a stále častěji překračoval hranice v kontaktu se studenty i svými podřízenými.

Ta strana, která dávala smysl

Na volebním videu TOP 09 z roku 2014 je tehdejšímu nestraníkovi Dominiku Ferimu teprve čerstvých osmnáct let. V obleku se prochází městem, hraje na klavír a rozhlíží se po krajině Krušných hor. K politickému angažmá ho oslovil tehdejší teplický radní za TOP 09 Petr Měsíc. „Chtěl jsem, aby v čele kandidátky byli i mladí lidé. Dlouhodobě jsem si všímal jednoho šikovného a kreativního studenta, který organizoval akce ve veřejném prostoru, vytvořil facebookovou stránku se starými fotkami Teplic. Byl jím Dominik,“ vzpomíná Měsíc. Na jeho nabídku tehdy Feri reagoval tak, že se chce ještě rozmyslet a jít se podívat i do ODS. Nakonec si však, dle výpovědi Petra Měsíce, pro svou politickou kariéru vybral právě TOP 09.

Feri tehdy kandidoval ze třetího místa a původně ani do zastupitelstva Teplic zvolen nebyl. Rozhodla vlastně náhoda: zvoleni byli ze strany dva lidé, ale právě jednička kandidátky Petr Měsíc nakonec mandát nepřijal. Nechtělo se mu do menšinové koalice. Nahradil ho tehdy osmnáctiletý Feri, který se záhy stal nejmladším radním v Česku.

V té době byl studentem místního gymnázia a v Teplicích vešel do většího povědomí různými kulturními aktivitami. V létě roku 2012 založil stránku „Teplitz-Schönau“, na které se nacházely hlavně historické fotografie města. Stránce narostly počty fanoušků na tisíce a začalo se o ní mluvit i za hranicemi okresu.

Cesta vzhůru

Feri začal být po republice známý zhruba od roku 2013, a to díky tomu, že jako student projevil obrovskou aktivitu. Stejně jako Měsíc si novináři všimli jeho aktivit na sociálních sítích. Napsala o něm severočeská Mladá fronta Dnes a článek kvůli stejnému vydavatelství záhy přebral i celorepublikový iDnes.cz, který patří mezi nejnavštěvovanější zpravodajské stránky u nás.

Feri do médií opakovaně deklaroval, že historickou facebookovou stránku založil hlavně pro obyvatele Teplic, aby mohli lépe poznat svou historii. Už tehdy jako šestnáctiletý otevřeně říkal, že by se v budoucnu rád viděl na radnici. Svou práci spojil také s místním klubem Božák, kde spolupořádal různé kulturní večery, a časem se stal i tváří teplických pian na ulici. Pozornost na sebe strhával mimo jiné i tím, že vždy chodil – na svůj věk – velmi netradičně oblečený. Rád nosil kvalitní obleky, saka, vestičky, kravaty i motýlky a nechával se fotit s kapesními hodinkami.
„Chápu, že je pro některé lidi těžké investovat víc peněz do oblečení. Ale když jdu do města, měl bych mít aspoň slušné tričko, čisté džíny, a ne jít tak, jak jsem se zvednul od televize, v pantoflích a teplákách, byť značkových. On je to obecně problém českého severu, pak vypadáme jako města buranů. Stačí přijet do Drážďan a je vidět ten obrovský rozdíl v oblečení. Teplice jako město lázeňské s bohatou historií by si zasloužily, aby jeho obyvatelé nechodili jako trhani,“ uvedl tehdy v rozhovoru pro iDnes.

Ačkoliv je na půdě škol zakázáno šířit politický vliv, našel si skulinu. Své přednášky zarámoval jako osvětu pro mladé lidi, jako způsob, jak je motivovat čistě jen k tomu, aby se o politiku a politické dění zajímali.

Do TOP 09 vstoupil Dominik Feri v roce 2015. Strana za sebou měla kritizované angažmá ve vládě Petra Nečase (ODS) a její předseda Karel Schwarzenberg prohrál prezidentské volby s Milošem Zemanem. V tomto roce také skončil předsednický mandát Karlu Schwarzenbergovi, se kterým Dominik Feri začal spolupracovat a dělal mu poradce. Po odchodu Schwarzenberga otěže předsednictví přebral Miroslav Kalousek.

Když v Česku v listopadu téhož roku startoval časopis Newsweek, který byl postaven na slavné značce a licenci americké týdeníkové legendy, v prvním čísle byla na obálce Feriho fotka. Pod titulkem United Colours of Česko byla Feriho citace. „Jsem normální Čech. Čemu se divíte?“ Jedním z důvodů, proč ho tehdy ambiciózní časopis při svém startu zvolil jako důležitou osobnost, byla tehdejší atmosféra v zemi. „Vrcholila uprchlická krize, Česko se začalo divně uzavírat. A Feri k tomu uměl nabídnout zajímavou reflexi,“ říká tehdejší šéfredaktor Jiří Nádoba.

Téma rasismu a obecně soužití lidí jiné barvy a vyznání se v tuzemsku během uprchlické krize stalo na dlouhé roky zásadním a řada stran jej použila ve svých volebních kampaních. Feri se ale na titulku nedostal jen pro svůj vzhled. Když s Ferim novináři mluvili, provázel je Teplicemi a hovořil jako kniha. „Byl jasným politickým talentem,“ vzpomíná Nádoba. Feri navíc nikdy nepůsobil jako oběť rasistických výpadů svých odpůrců. Naopak dokázal takové lidi vždy s grácií a vtipem setřít.

Budovat si image

Feri při pronikání do velké politiky představoval v konzervativně orientované TOP 09 liberálnější proud a při komunikaci s voliči vsázel především na sociální sítě. Jako jeden z prvních ve velké politice vycítil, že v této straně je pro osobnost jeho formátu, která je zvyklá budovat si image podle svého, ideální šance. V TOP 09 působil vedle Schwarzenberga s Kalouskem vysoce kontrastně a mohl na sebe (a spolu s tím z druhé strany i na TOP 09) upoutat dost pozornosti od lidí, které aktivity TOP 09 do té doby míjely. Strana, která byla za svým historickým vrcholem a klesaly jí preference, někoho mladého a výrazného potřebovala.

Facebook se v začátku Feriho kariéry stal jedním z jeho hlavních způsobů občansko-aktivistické a posléze i politické komunikace. V té době se inovativní politický marketing spojoval hlavně s hnutím ANO a Andrejem Babišem. Marketér Marek Prchal začal ukazovat politiky neformálně. Feri dělal to samé a čerpal k tomu zkušenost své generace, která velkou část svého života už žila v on-line prostředí.

Měl influencerství v DNA a to ještě v době, kdy slovo influencer bylo pro většinu Čechů neznámé a na internetu neexistoval nespočet návodů, jak k sobě přitáhnout pozornost na sociálních sítích. Feri své strategie vymýšlel za pochodu a obklopil se lidmi s podobným talentem. Stejně jako se první generace youtuberů učily od sebe navzájem, Feri se pohyboval v prostředí, které vygenerovalo nejen influencery, ale i budoucí talenty politického marketingu.

S desítkami tisíc sledujících se brzy stal facebookovou hvězdou. A jeho evropsky pozitivně laděné příspěvky pronikly i za hranice Česka. V roce 2017 ho ocenil magazín Die Welt. Zařadil ho mezi jedenáct politiků, kteří mohou pomoci překonat euroskepsi a krizi, do níž se projekt Evropské unie dostal.

Politika jako Tinder

Zhruba v té době se také Dominik Feri začal podílet na proměně předvolební strategie TOP 09. Pasoval se do role člověka, který má ke straně přitáhnout mladé voličstvo a část kampaně tomu uzpůsobil. Vytvořil stostránkovou brožuru Tahle knížka není pro staré, kterou strana rozdávala zadarmo. Uvnitř se hlavními tvářemi stal tehdy čestný předseda Schwarzenberg a také pražská a do té doby méně známá politička Markéta Pekarová Adamová a Dominik Feri. Ten kandidoval na posledním místě, třicátý šestý v pořadí. Na to, že je Feri poslední, ale i možnost kroužkování, brožurka opakovaně upozorňovala.

Sama brožurka pak grafikou připomínala mix různých sociálních sítí včetně seznamovací aplikace Tinder.

„Tady nejsme (bohužel) na Tinderu, takže nebudu nastavovat nějaký věkový rozmezí. Starej je ten, kdo se starým cítí být. No dobře, buďme konkrétní. Tahle knížka je primárně pro lidi do 30 let. Proč není určená i pro starší? To je jednoduchý – mladý totiž dělaj míň to, co dělaj ti starší. A placení hypotéky to není. Je to účast ve volbách. Volby má velká část mladejch lidí naprosto na salámu. A VÍTE, CO BUDE 20. A 21. ŘÍJNA? ANO, VOLBY! Mohl jsem teďka bejt na koupališti, poslouchat Despacito a prohlížet si memes. Místo toho ale píšu tohohle průvodce. Doufám, že máte škodolibou radost.“
Dominik Feri, červenec 2017

Jednotlivé kapitoly uvozují různé dvojsmysly typu „Nikdy jsem to nedělala“, playlist k Erasmus pobytu má vizuál nahého ženského pozadí, nechybí ani představování jednotlivých kandidátů a kandidátek ve stylu aplikace Tinder.

„It’s a match!“ hlásá jedna z kapitol, na níž je Schwarzenberg s nějakou mladou dívkou. Jednotlivými kapitolami nicméně provází hlavně Feri, případně Pekarová Adamová. Markéta Pekarová Adamová si čistí zuby nebo mluví u pultíku ve sněmovně – s korunkou na hlavě, Feri radí, jak „zasunout“ do urny. V brožuře nechybí ani imitace konverzace, kterou se Dominik Feri snaží lákat mladé – v tomto případě další atraktivně vypadající ženu – k volbám. „Tak hlavně tohle stejný, co ti tu píšu, řekni kamarádkám!“ zakončuje Feri konverzaci.

Zároveň měl někdy Feri v komunikaci i své limity. Bylo vidět, že je pro něj někdy těžké mluvit o vlastním selhání. Když byl ve volební rok pozván na FuckUp Night, jehož koncept spočívá v tom, že úspěšní lidé mluví o tom, co pokazili, tento formát nepochopil a připravil si přednášku o politice. Jako kdyby něco prezentoval voličům. „Nějakej tvůj fuck up. Cokoliv,“ naléhal na něj po skončení přednášky moderátor. Nervózní Feri dlouho hledal slova. „Na nic nepřijdu,“ odpovídá. Moderátor se nedal: „Každý něco posral a je ochoten to říct před Lucernou. Tady je náročné publikum, řekne si, že jen Feri to nedal a neřekl nic.“ Nakonec tedy Feri za fuck up označil volební průzkumy TOP 09, které věštily 4,4 procent, a pak vstup do TOP 09. K sobě samému žádné selhání nevztáhl. Feri byl v populárním vystoupení výjimka, protože nebylo zvykem zvát politiky a už vůbec ne před volbami.

Když se Feri do sněmovny dostal z posledního místa kandidátky, bylo to vnímané jako velký, leč nějak náhodný úspěch. Z materiálů i způsobu jejich prezentace ale spíše vyplývá, že šlo o dobře promyšlený tah. Feri si hrál na překvapení voleb, pro jeho zvolení dělala ale strana maximum a investovala do jeho úspěchu.

Feriho přednášky o Ferim

Brzy po vstupu do TOP 09 se Dominik Feri rozhodl také pořádat osvětové přednášky pro střední školy. „Je vždycky velkou chybou přednášejícího, když čeká, že si lidi odnesou úplně všechno od A-Z. Mně stačí, když budou mladí vnímat, že je v dnešní době snadné dostat se do politiky, že stačí kandidovat a přijít s nějakým tématem, že jsou sociální sítě opravdu hybatelem doby a že sledovat youtubery a trendy není vůbec na škodu,“ uvedl v jednom z rozhovorů, který dal po přednášce na gymnáziu v Uherském Hradišti.

Ačkoliv je na půdě škol zakázáno šířit politický vliv, našel si skulinu. Své přednášky zarámoval jako osvětu pro mladé lidi, jako způsob, jak je motivovat čistě jen k tomu, aby se o politiku a politické dění zajímali. Vedlejší linkou byla i mediální gramotnost. A ve svém snažení byl úspěšný. Nabídky od škol se jen hrnuly a často přednášel pro narvané přednáškové auly.

„Měl u spolužáků velký úspěch,“ vzpomíná jedna z oslovených svědkyň. „Vtipkoval, mluvil o politice, reprezentoval TOP 09,“ vypovídá jiná žena. Feri byl v té době skutečně hvězdou a část oslovených svědků potvrzuje, že ho vnímali „skoro jako boha“.

Našli se ale i tací, kteří byli z jeho vystoupení zklamaní. „Vnímali jsme ho jako celebritu, ale působil jako stárnoucí komik,“ říká kriticky jedna z žen. Všechny ženy, které s autory reportáže byly v kontaktu, uvádějí, že Feri mluvil vždy hlavně o sobě a snažil se být zábavný. „Bylo tam hodně vtipů o sexu a Tinderu, říkal, že když si vybíráme politika, je to jako swajpování,“ vzpomíná další z účastnic na charakter jeho přednášek.

Po většině přednášek se Feri s publikem fotil. Někdy požádal i o to, aby ho studenti označovali na Instagramu. Touhle strategií na sociálních sítích udržoval o své osobě neustále živou diskusi a dostával se k novému publiku. Když s ním někdo publikoval fotku a označil ho, odkázal prostě na jeho profil.

Seznamovací přednášky na školách

Mladý influencer se tehdy těšil enormní popularitě, nikoho podobného česká politika neměla. Jenže se stávalo, že přednášky používal i k cílenému seznamování se středoškolačkami. Autorům textu se již v roce 2021 podařilo získat svědectví jedné z žen, kterou se Dominik Feri snažil sbalit právě po jedné z takových středoškolských akcí.

Náctiletá Zuzana tehdy reportérům vypověděla, že ve chvíli, kdy s Ferim skončila sama v jednom ze školních kabinetů, jí řekl, že je „celá hezká“, nicméně když posléze zjistil, že má přítele, ohradil se, proč by s ní měl vůbec ztrácet čas. Dodala, že během přednášky aktivně vyhledával oční kontakt se studentkami a choval se koketně.

„Už tehdy jsem vnímala, že to není v pořádku, nebo že je to minimálně krajně neprofesionální. Především na středních školách, kam jezdí přednášet o politice, by se dle mého soudu takové chování nemělo ze strany vysoce postaveného politika a celebrity sociálních sítí vyskytovat,“ uvedla Zuzka. Jak ale zjistili reportéři při dalším pátrání, případ nebyl ojedinělý.

Tebe, prázdnou třídu, postel a klíč

Jedna žena reportérům vypověděla, že během návštěvy hospody po skončení přednášky sahal pod stolem na nohy spolužačkám, což nezávisle na ní potvrdila i další žena, která tehdy byla s Ferim a mladými lidmi v hospodě. „Po pořadatelích naší akce chtěl, ať mu na večer domluví holky do hospody. Pak měl nemístné poznámky a hned si bral kontakty, choval se nevhodně,“ vzpomíná žena. „Potkala jsem ho pak ještě párkrát náhodně v Praze a takto se choval vždy,“ uzavírá.

Jiná žena, dnes studentka vysoké školy Petra, vzpomíná na to, jak pozvala Feriho na gymnázium přednášet a Feri si ji hned bez zeptání vyfotil a její fotku dal na Facebook. „Samozřejmě se tam sešlo dost komentářů typu ,bacha, ta bude ještě pod zákonem‘ a tak,“ říká. „Pak jsme vyrazili do školy, on si stěžoval, že je unavenej, že byl včera na párty a má kocovinu. Ignorovala jsem to a začala mu nastiňovat, jak bude celá ta akce vypadat. No a pak jsem se ho zeptala, jestli by něco potřeboval, jestli je to takhle ok, a na to mi odpověděl, že by potřeboval mě, prázdnou třídu, postel a klíč.“

Petra se – dle výpovědi – nezmohla na jediné slovo. O svém zážitku ale hned řekla spolužákovi. Ten redakci deníku Alarm potvrdil, že když Petra Dominika Feriho přivedla do školy, byla zaražená. Řekla mu, že se Feri choval nevhodně a popsala, co jí řekl. „Rozhodně z toho byla velmi nesvá,“ uvedl. Jiné případy potvrzují, že Feri s dívkami z gymnázií flirtoval – někdy sám od sebe a jindy poté, co mu samy napsaly.

Narážky na pohlavní styk

„V době, kdy jsem byla na gymnáziu, tak Dominik Feri objel už hodně škol v Česku,“ začíná své vyprávění Jana, která se s Ferim také setkala v pozici studentky střední školy. „Tím, že jsem chodila na menší gympl, jsem si řekla, že by bylo fajn, aby přijel. Své přednášky totiž propagoval na sociálních sítích a tím by se naše škola částečně zviditelnila. Proto jsem se rozhodla, že mu napíšu napřímo, reagoval hned a byl poměrně hodně otevřený a přišlo mi, že od začátku se mnou flirtuje,“ vzpomíná na počátky své konverzace s Dominikem Ferim.

„Když přijel, flirtování pokračovalo, proběhla beseda na škole a s partou kamarádů jsme šli Dominika doprovodit a během toho zval nejen mě, ale i další mé kamarádky, abychom za ním někdy přijely do Prahy. Řekly jsme, že si to rozmyslíme a dáme mu vědět. Už tehdy mi přišlo, že je až moc otevřený a nedrží si příliš odstup, ačkoliv byl už v tu dobu poslanec. Když jsme byli na střední, přišlo nám to sympatický, ale dneska to hodnotím tak, že ten, kdo zastává veřejnou funkci, se musí umět chovat. Netrvalo ani pár týdnů a Dominik se ozval, jestli nechceme přijet s holkama do Prahy, že s klukama na bytě pořádají párty. Odmítly jsme, protože jsme neměly čas.“

Feri se ale ozval i o nějaký čas později. „Nabídka přišla opět s tím, že si to pořádně všichni užijeme, a hlavně se nesmíme stydět. Další zprávy následně obsahovaly narážky na pohlavní styk. Odmítla jsem tehdy přijet, holky taky. Potom mým kamarádkám psal úplně to samé, protože jsme si to navzájem řekly. Když jsem začala studovat v Praze, Dominika znali snad všichni mí vrstevníci, jeho párty v bytě na Žižkově byly proslavené. Zároveň o jeho chování směrem k holkám kolovaly už v té době velké zvěsti – například se řešilo to, co se děje ve sněmovně,“ uzavírá Jana.

Nicméně nebylo pravidlem, že by Feri na každé škole vyhledával dívky. Z mnoha výpovědí je patrné, že se řada přednášek obešla bez toho.

Kontrastní kandidát

„Chtěl bych být poslanec, který vykonává mandát maximálně veřejně. Možná to zní jako fráze, ale já to říkám s ohledem na sociální sítě. To je komunikační kanál, který mnoho poslanců neužívalo, a mimochodem to považuji za možný důvod, proč jsme neměli vyšší volební zisk,“ uvedl Feri pro Echo24 krátce po svém zvolení poslancem.

Po absolvování gymnázia se Feri odstěhoval do Prahy, začal studovat právnickou fakultu. Práva označoval za praktický doplněk k politice, věděl, že se mu toto studium bude hodit. V roce 2017 pak dosáhl dalšího prvenství – stal se nejmladším poslancem. TOP 09 tehdy získala něco málo přes pět procent, což znamenalo zisk sedmi poslaneckých mandátů. Feri dostal kancelář s dnešní předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Spolu ji sdíleli až do jeho rezignace po článku deníku Alarm a Deníku N o tom, že se podle svědectví dopouštěl na ženách sexuálního násilí.

Za zavřenými dveřmi poslanecké kanceláře

„Dominikovo chování se odvíjelo od jeho nálady,“ upozorňuje jeden ze zdrojů z Feriho pracovního prostředí. Podle několika zdrojů, se kterými autoři reportáže mluvili, se na jeho chování podepisovalo hlavně to, jestli byl předchozí den večírek, nebo nebyl.

Večírky byly u mladého politika časté a nezřídka kdy se odehrávaly přímo v jeho poslanecké kanceláři. Tam si Feri brával jak kamarády, tak některé dívky. Podle několika zdrojů s nimi konzumoval jak alkohol, tak drogy. To druhé v enormním množství. Podle toho, jak velkou kocovinu měl, se ráno choval. Spoušť po nich pak uklízeli asistenti a asistentky kanceláře, aby ráno při nástupu do práce nebylo nic poznat.

„Uměl být milý a zábavný, ale uměl taky řvát a ponižovat. Dokázal se ve vteřině rozčílit, byl pasivně agresivní a jeho chování občas hraničilo s bossingem,“ vzpomíná další zdroj, který byl v práci svědkem Feriho výbuchů. „Byl schopný hodit oblečením, které si nechal do sněmovny dovést s tím, ať ho jdu hned vrátit, že mu nesedí. Nebo mě jen tak poslal pro nějaký svůj oblíbený nápoj. To rozhodně neodpovídalo práci, kterou jsem měla vykonávat,“ popisuje jeden ze zdrojů.

S užíváním kokainu se Feri nijak netajil. „Všichni to věděli. Byl schopný přijít do klubu a dávat si kokain na záchodě nebo v oddělených místnostech s úplně neznámými lidmi. Bylo mu jedno, jestli je s ním třeba patnáct lidí, které vůbec neznal, klidně užíval,“ vzpomíná další ze zdrojů z jeho blízkého okolí. To, že měl Feri večírky rád, potvrzují i další zdroje, nezávisle na sobě. Často se například objevoval s přáteli v klubu Eccentric, kde se užíváním drog, dle informací reportérů, nijak netajil.

Faktor sněmovna

Poslanecká sněmovna v centru Prahy je exkluzivní prostor. Bez kartičky či „protáhnutí“ od politika se do ní jen tak někdo nedostane. A určitě ne návštěvník z ulice, který by chtěl jen nakouknout. Dominik Feri uměl tenhle prostor využívat ve svůj prospěch i propagaci. Například zval influencery na oběd do poslanecké kantýny. „Jednou mě pozval na oběd. Zdálo se mi, že je od té diskuse nějaký odpojený. Jako by mu víc šlo o to, abych ho pak vyfotil a označil na své fotce na sociálních sítích,“ popisuje člověk, který podobné setkání zažil. Protože se jedná o exponovanou osobu, nechtěl být v článku přímo zmíněný.

Pokud chtěl Feri skutečné soukromí, zvolil rovnou svou kancelář. Do těchto prostor už se bez poslance či asistentů nedá dostat. Místa jsou zapovězena novinářům, kteří se jinak mohou pohybovat ve vyhrazených prostorách sněmovny. Televize Nova už v roce 2021 popsala příběh dívky, kterou se ve své kanceláři Feri pokusil obtěžovat. Nejdříve měl ženě nabídnout stáž. Pak ji pozval k sobě do kanceláře.

„Dominik byl poměrně hodně neodbytný, zatarasil mi cestu a pokusil se na mě naléhat různými způsoby, sahal na mě, snažil se mě líbat, i přesto, že jsem říkala, že nechci, nemám o to zájem. Tehdy jsem s brekem z té Poslanecké sněmovny utekla,“ svěřila se žena TV Nova. Tento případ bude po vyhodnocení důkazů policií u soudu projednáván jako pokus o znásilnění.

Role strany

Deník Alarm se zeptal předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), zdali si při sdílení kanceláře s Ferim někdy něčeho nevšimla. Blízké okolí totiž Feriho změny nálad zaznamenalo. „Jen velmi naivní člověk by si toho nevšiml,“ řekl jeden ze zdrojů. Potvrdil také, že Pekarová Adamová při příchodu do práce byla svědkem i nevypitých flašek a nepořádku po večírku. Politička s reportéry po zveřejnění původních textů o kauze Feri odmítá komunikovat.

I teď nechala sérii velmi konkrétních otázek, v nichž se reportéři dotazovali na postavení Feriho ve straně, na užívání drog, na sexualizovanou kampaň v roce 2017 či na nevhodné chování, bez odpovědi. Odpověděla pouze: „Nebyla jsem svědkem protiprávního jednání, které je Dominiku Ferimu připisováno. Dominik Feri není členem TOP 09, politická zodpovědnost byla vyvozena v řádu několika hodin už v květnu 2021.“ O případech údajného sexuálního násilí v minulosti Pekarová Adamová mluvila jako o nařčení. Tento termín implikuje, že příběhy jsou smyšlené.

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek také údajně nebyl ničeho svědkem. „Neměl jsem o tom tušení. Jak kolegové, nevím,“ odpověděl stručně.

Feri také pořádal exkurze po sněmovně. Jeden ze zdrojů z jeho blízkého okolí uvedl, že měl občas pocit, že to funguje jako další platforma pro „balení“ holek. „Dominik vyžadoval především studenty a studentky středních škol, prý s nimi byla větší sranda. Žáky a žákyně základních škol moc rád neměl,“ vzpomíná. „Fungovalo to tak, že je vtipným způsobem provedl po sněmovně a pak se s nimi vyfotil, lidé ho označili a on se tak mohl dostat k řadě žen, kterým posléze psal.“

Stejně jako u přednášek to ale nebylo pravidlem. Deník Alarm nicméně komunikoval i s ženami, které na Feriho kontaktování nijak nereagovaly. A to proto, že o něm v Praze začalo být známo, že se k ženám nechová zrovna nejlíp.

Nevhodné chování

Podobně jako v případě užívání drog, při němž se Feri rozhodně nechoval opatrně, si nedával velký pozor ani při komunikaci se ženami. Reportérům se v reakci na první dva texty ozval jeden svědek Feriho nevhodného chování. To se mělo odehrát přímo na akci jedné nejmenované politické strany.

Svědek se účastnil hovoru mezi Ferim a mladou ženou. „Soudě podle tónu konverzace bylo zřejmé, že se s ní Dominik Feri moc nezná. Ve chvíli, kdy jsem se k nim připojil, byli uprostřed konverzace,“ podotýká svědek. „Dominik Feri na ženu tlačil a opakoval, ať s ním jde na pokoj. Říkal neustále ,vím, že to chceš‘ a ,nech toho‘. Žena ho nicméně několikrát odmítla, ale to mu nezabránilo tlačit na ni velmi nevybíravým způsobem i nadále. Rozhodně nešlo o vtip nebo nějakou humorně laděnou konverzaci,“ dodává svědek nepříjemné situace.

Podobně se Feri projevoval i v konverzacích s přáteli na sociálních sítích. Jak na Instagramu, tak na Facebooku, si často tvořil „publikum“ složené více méně z náhodných lidí. Ty navíc Feri často obměňoval. V těchto kruzích mluvil o ženách velmi nevybíravým způsobem.

Začíná se to kazit

S nástupem na pražská práva získalo Feriho chování novou dynamiku. Na škole měl Feri exkluzivní postavení, byl hvězdou práv a podle mnohých výpovědí už v roce 2021 se to projevovalo i na velmi vstřícném vztahu vedení vůči Feriho osobě i aktivitám. „Kappa Omega byl spolek, který vznikl strašně rychle. To byla unikátní situace, většina spolků má jednak dlouholetou tradici a jednak o své místo musely nějak bojovat. Kappa Omega byla od počátku jiná,“ vysvětloval jeden z bývalých členů.

Spolek byl inspirován americkými kampusovými spolky. Kappa Omega – a její spoluzakladatelé se tím nijak netajili – stála hlavně na večírcích a zábavě. V souvislosti s jedním seznamovacím kurzem, kam Feri a jeho blízcí přátelé přijeli, se jeho predátorské chování řešilo i na půdě akademického senátu. „Ano, obracely se na nás ženy s různými stížnostmi na chování Dominika Feriho,“ potvrdili redaktorům v roce 2021 Martin Samek a Jolana Ordeltová z akademického senátu.

Spolek ihned po zveřejnění prvního textu reagoval na svých facebookových stránkách s prohlášením, kde se od Feriho distancují a v němž mimo jiné zaznělo: „Zaprvé bychom rádi postavili najisto, že Dominik Feri již delší dobu není členem spolku a ani se neúčastní žádných námi pořádaných společenských, vzdělávacích nebo kulturních akcí. Zároveň jako současné vedení spolku musíme zdůraznit, že na žádné z námi pořádaných akcí nedošlo k jakýmkoliv sexuálním útokům.“ O rok později, v dubnu 2022, se spolek rozhodl činnost ukončit.

„Došli jsme k tomu, že další pokračování spolku není reálné. Máme za to, že jméno spolku bylo kauzou z minulého roku nenávratně poškozeno natolik, že není možné pokračovat v činnosti, navzdory tomu, že současná členská základna spolku včetně jeho vedení se značně liší od dob působení DF ve spolku. Byli jsme proto nuceni přistoupit k obtížnému rozhodnutí, a sice spolek zrušit. Nejvyšší orgán spolku přijal příslušné usnesení koncem minulého roku.“

Je všechno v pořádku?

Na škole měl Feri obecně pověst člověka, který se k ženám chová nevybíravě. Opíjí je, často na ně sahá, vytváří sexuální nátlak, píše jim nevhodné SMS. V roce 2019 to bylo také poprvé, kdy se o jeho chování začala zajímat média. Konkrétně šlo o Respekt a posléze Seznam. Ani jedno z médií však nakonec nezískalo autorizaci příběhu dotyčné ženy. Feri se to dozvěděl a začal na dívku vyvíjet nátlak a ujišťovat se, že je mezi nimi vše v pořádku a vyzvídat, co přesně novinářkám řekla, proč a také, jak z dané výpovědi sám Feri vychází.

To samé chování se opakovalo i v roce 2020, kdy Feri pojal podezření, že se o kauzu zajímá Česká televize. V té době také mimo jiné kontaktoval mladou ženu Moniku, která reportérům Alarmu popsala jeho chování do textu, který na první zveřejněný článek navazoval. Jedná se o ženu, jejíž případ se nakonec dostal před soud a je pro Feriho nejzávažnější. Obžaloba totiž mluví o tom, že znásilnil nezletilou.

Monika redaktorům už v roce 2021 vypověděla, že ji v roce 2020 náhle oslovil a ujišťoval se, že je všechno v pořádku. „Napsala jsem mu, že se už několik let snažím vypořádat s tím, co jsem zažila a co mi udělal. On chtěl obratem mé telefonní číslo. Volali jsme si a on se snažil omluvit. Tvrdil mi, že ho to, co se mezi námi stalo, roky tíží. Pak jsem si ho zablokovala.“

Vyšetřování a soud

Dominik Feri na svůj mandát poslance rezignoval takřka okamžitě po zveřejnění prvního textu. Dostalo se mu za to dokonce uznání, spolustraníci ho hájili. To vše se dělo ve chvíli, kdy ženy, které promluvily, byly veřejně dehonestovány a napadány. Řada lidí z Feriho blízkosti případ neustále zpochybňovala.

Například v jednom z dílů podcastu Brocast jeho bývalý spolubydlící Jan Palička mluvil o tom, že ženy měly o Dominika Feriho zájem, a že případ odloží pro nedostatek důkazů. „Bohužel tady budeme mít jednoho ze zástupu dalších politiků se zničenou kariérou,“ říká Palička. Na konci roku 2022, v silvestrovském speciálu Brocastu, pak Palička na otázku, co je v případu nového, odpovídá „nevinen“ a humorně dodá, že „když se to stihne do března, případně mu může dát Zeman milost.“

Podobně se na obranu Feriho stavěl i bývalý politický marketér Jakub Horák a některé další postavy z jeho okolí, které případ neustále zlehčovaly. Samostatným případem je pak role Nikoly Zwrtkové, Feriho nejlepší kamarádky a bývalé novinářky Seznam Zpráv. Podle informací deníku Alarm minimálně v jednom případě nabízela novinářům vybrané úniky ze spisu. Feriho strana ale nikdy neukazovala nic, co by exposlanci mohlo uškodit. Například hodnocení jeho chování vůči ženám státní zástupkyní, které bylo enormně kritické. Naopak tvrdila, že příběhy z článků byly smyšlené, ačkoliv to orgány činné v trestním řízení nikdy neřekly, naopak.

Zwrtková byla ještě krátce před volbami v roce 2021 asistentkou Markéty Pekarové Adamové. Pak její pracovní poměr náhle skončil. K její roli se Markéta Pekarová Adamová také odmítla vyjádřit. O Zwrtkové psal bulvár také v souvislosti s tím, že s Ferim po vypuknutí kauzy trávila čas v Paříži. Fotografové ji zachytily, jak se s bývalým poslancem drží za ruce. To Zwrtková následně popřela. Aktivně také Feriho bránila na Twitteru. Po podání obžaloby ale už její aktivita na sociálních sítích v tomto ohledu utichla. Na otázky deníku Alarm Zwrtková nereagovala.

Feri odmítá jakoukoliv konfrontaci

Po téměř roce a půl vyšetřování jsou tedy před soudem tři případy. A policie pět případů odložila. O tom, že se případy staly, však dle informací redaktorů pochybnost není. Spíše existuje obava, že jednání nenaplňuje znaky trestného činu dle současné právní definice znásilnění. I tak tyto výpovědi nicméně posloužily k rekonstruování celkového obrazu Feriho chování. Podle informací deníku Alarm jeho chování vůči ženám popisuje státní zastupitelství jako predátorské.

Feri celou dobu řízení tvrdí, že je připraven prokázat svou nevinu a s policií spolupracuje. Jak ale upozornil server Seznam Zprávy, vypovídat před policisty odmítl.

Hlavní líčení s Dominikem Ferim začne 14. 2. dopoledne. Jak se bude Dominik Feri chovat a zda se rozhodne vypovídat a čelit i otázkám, není jasné. Bývalý politik Dominik Feri na otázky zaslané redakcí deníku Alarm nereagoval.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Jakub Zelenka je novinář E15 a spolupracovník redakce.

Čtěte dále