Feriho hájí člověk, který se představuje jako poradce Pekarové. Vlivný člen a sponzor TOP 09 na konci roku 2022 získal pozici v ČEZ

Advokát Václav Kučera, specialista na obchodní právo, je jeden ze dvou právníků Dominika Feriho. Zároveň se jedná o dlouholetého spolupracovníka strany a blízkou osobu předsedkyně Markéty Pekarové Adamové.

S Dominikem Ferim nemá TOP 09 nic společného, opakuje neustále strana po jeho odchodu v roce 2021 kvůli obvinění ze sexuálního násilí, kvůli kterému dnes bývalý poslanec stojí před soudem. Vazby ale zůstaly. Od začátku kauzy ho zastupuje blízký spolupracovník předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové a vlivný člen a sponzor pražské TOP 09 Václav Kučera. Ten na konci roku přišel jako nominant strany i do dozorčí rady ČEZ, v níž je dodnes. Strana i Kučera střet zájmů v kauze odmítají.

Václav Kučera byl s Dominikem Ferim od té doby, kdy policie začala případy vyšetřovat. Na policii tehdy přišlo osm žen. Pět případů policie později odložila a tři poslala k soudu – jedná se o obžalobu ze dvou případů znásilnění a jednoho pokusu o něj. Protože se jeden případ týkal v té době nezletilé ženy, může bývalému poslanci a tváři TOP 09 hrozit až deset let vězení. Feri vinu odmítá a tvrdí, že u soudu dokáže svou nevinu.

Dlouhá historie

Václav Kučera má s TOP 09 dlouhou historii. „Václav Kučera je řadovým členem TOP 09. Strana s ním spolupracuje v rámci jeho dlouholeté kompetence v oblasti práva. V minulosti byl díky svým zkušenostem nominován do dozorčí rady Pražské plynárenské (kde už nepůsobí) a skupiny ČEZ,“ říká mluvčí TOP 09 Jan Kocourek.

Když v roce 2019 zvolili předsedkyní strany Markétu Pekarovou Adamovou, začal s ní úzce spolupracovat. „Znám ho historicky. Je to šikovný právník. Dřív se mnou externě spolupracoval. Ve chvíli, kdy jsem odešel z vedení TOP 09, tak začal spolupracovat s paní Pekarovou Adamovou, kterou v roce 2019 zvolili předsedkyní. Dnes je jejím poradcem,“ říká Jiří Pospíšil z pražské TOP 09. „Nevím, jestli je to ještě aktuální, ale měl by být stále poradcem předsedkyně TOP 09,“ uvedla Hana Kordová Marvanová.

Je to důležitý kontakt pro TOP 09. Ví se, že pokud se s něčím chcete na stranu obrátit, máte kontaktovat jeho.

Hned několik zdrojů nezávisle na sobě uvedlo, že se poté, co se šéfka TOP 09 stala předsedkyní sněmovny, začal se Kučera na schůzkách představovat jako její poradce. „Je to důležitý kontakt pro TOP 09. Ví se, že pokud se s něčím chcete na stranu obrátit, máte kontaktovat jeho,“ popsal reportérům insider pražské politiky. To, že je Kučera poradcem předsedkyně sněmovny, potvrzují i další lidé z oblasti byznysu, práva a politiky. Kučera sám to popírá. „Pracovní vztah k předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové nemám žádný. Spolupracuji příležitostně s TOP 09 v rámci právních a legislativních záležitostí,“ uvedl na dotazy Alarmu.

Redaktoři také zaslali celou řadu otázek předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. Ta odmítla, že by se mělo jednat o jejího poradce. Spolupráci se stranou ale potvrdila. „​​TOP 09 s Václavem Kučerou, jako členem strany, spolupracuje v rámci jeho dlouholeté kompetence v oblasti práva, nicméně není mým asistentem, ani mým poradcem,“ vyjádřila se předsedkyně sněmovny.

Na vyjádření zdrojů byla Markéta Pekarová Adamová upozorněna. „Potom vám musím sdělit, že jsou vaše zdroje špatně. A promiňte, ale vaši úvahu o střetu zájmu musím důrazně odmítnout a jde přímo proti zákonu o střetu zájmů, který v téhle souvislosti mluví o zneužití funkce při rozhodování. Myslím, že uznáte, že to se v tomhle případě opravdu neděje,“ odepsala předsedkyně sněmovny.

Nominant do dozorčích rad

Když v roce 2022 hledala TOP 09 nominanta do dozorčí rady ČEZ, padla původně volba na investora a bývalého bankéře Radovana Vávru. Ten později nominaci odmítl z důvodu nemoci. A právě na jeho místo navrhla TOP 09 advokáta Kučeru. Členem dozorčí rady se stal v listopadu 2022.

„Pokud jde o mé působení v dozorčí radě společnosti ČEZ, pak ohledně odměňování si dovolím odkázat na veřejně dostupné informace, ze kterých je tato skutečnost dohledatelná. Důvodem mé nominace byla, věřím, má právní erudice a snad i například dřívější zkušenost z působení v dozorčí radě společnosti Pražská plynárenská,“ uvedl v reakci na otázky redaktorů Václav Kučera. „Do dozorčí rady ČEZ byl nominován právě díky svým zkušenostem,“ říká Markéta Pekarová Adamová.
Není to poprvé, kdy Kučera získal místo v některé z dozorčích rad. Tato praxe se týkala nejen celostátní, ale i magistrátní politiky. V roce 2019 ho TOP 09 nominovala do dozorčí rady Pražské plynárenské, do funkce nastoupil 2. 3. 2019 a skončil dne 31. 5. 2021.

V té samé době byl TOP 09 nominován i do dozorčí rady další z městských firem, Technologií hlavního města Prahy. Tato akciová společnost vlastněná hlavním městem se stará o veřejné osvětlení. Spravuje nejen stožáry veřejného osvětlení, ale také nasvěcuje významné pražské památky. Předsedou dozorčí rady Technologií hlavního města Prahy byl od 27. 3. 2019 – 30. 11. 2020.

Místa v dozorčích radách jsou placená. Třeba nyní členové a členky dozorčí rady ČEZ pobírají měsíčně přes 50 tisíc korun a mají také celou řadu benefitů a odměn.

Václav Kučera také dvakrát TOP 09 podpořil sponzorskými dary. Nejprve tak učinil v roce 2014, kdy šlo o částku 50 tisíc korun, o čtyři roky později v roce 2018 o částku 150 tisíc korun. „Finanční dary, které jsem v minulosti TOP 09 poskytl, byly z mé strany řekl bych logickým a běžným výrazem podpory strany a zájmu, aby byla v politické soutěži úspěšná,“ vysvětluje Kučera.

Kučera dále působil v první polovině roku jako poradce kabinetu ministra vnitra. Podle dokumentu zveřejněném na stránkách resortu měl na starosti poradenství „v oblasti správy majetku a veřejných zakázek“. Ministr Vít Rakušan (STAN) zatím odpovědi nedodal, protože na ně potřebuje více času.

Kučera absolvoval v roce 2014 pražskou právnickou fakultu a má také bakalářský titul z Fakulty sociálních věd UK, obor politologie a mezinárodní vztahy. Původně působil v právní kanceláři Toman a Partneři, posléze se v roce 2017 osamostatnil a spolu s kolegy založili kancelář KKL Partners. Jeho specializací podle medailonku na webu není trestní právo, ale právo obchodních korporací, fúze a akvizice, nemovitostní právo, nekalá soutěž a energetické právo. Nejprve byl Feriho jediným advokátem, až v průběhu času se k němu přidala Zuzana Smítková z již zmíněné kanceláře Toman a Partneři.

Tichá podpora

Ve výrocích se strana od Feriho distancuje, objevuje se ale i tichá podpora od nejbližších nebo předsedkyně sněmovny. Například poradce Václav Ágh, vystupující na Twitteru pod přezdívkou Vvetvicka, sdílel Feriho výroky ze soudu. Později ale tweety smazal.

 

V minulosti jako poradkyně Pekarové Adamové působila také bývalá novinářka Seznam Zpráv Nikola Zwrtková. Ta po svém odchodu z poradního týmu podle informací deníku Alarm minimálně v jednom případu nabízela novinářům vybrané úniky ze spisu.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Autor je redaktor E15 a spolupracovník Alarmu.

Čtěte dále