Fotoreport: Aktivista nasprejoval cyklopruh na pražské magistrále. Zadržela ho policie

Cyklista se rozhodl vyznačit cyklopruhy na magistrále v centru Prahy. Od svého gesta si slibuje větší tlak na řešení zoufalé situace cyklistů v Praze.

Sergio Almeida denně jezdí do práce na kole po pražské magistrále. Tento způsob dopravy po Praze ale sám pokládá za nebezpečný. V minulosti se na tuto problematiku snažil upozornit úřady, ale ty se podle něj jen vymlouvaly. „Už příliš dlouho riskuju své zdraví. Bezohlední řidiči mě ohrožují rychlým předjížděním s minimálním odstupem. A policie tyto přestupky neřeší,“ říká Almeida, který na twitter pravidelně umisťuje videa svých jízd po magistrále.

„Už tři roky žiju v Praze a radnice celou dobu mluví o humanizaci magistrály. Ve skutečnosti ale politici nemají odvahu automobilovou dopravu jakkoli omezit,“ uvedl Almeida. Svou frustraci se rozhodl vyřešit individuálním činem. Ve středu na twitteru oznámil, že ve čtvrtek 9. února plánuje na silnici namalovat cyklopruh vlastními silami. Ve svém tweetu označil mimo jiné někdejšího primátora za Piráty Zdeňka Hřiba a také policii. Zřejmě právě proto ho podle svědků hned od začátku jeho guerillové akce doprovázelo neoznačené policejní auto.

Další dvě policejní auta se přidala u Muzea. Nakonec cyklistu zastavila čtyři policejní auta na I. P. Pavlova, kde byl Amleida zadržen. Platforma Praha – město pro lidi v tiskové zprávě pro média uvedla, že jej na místě zajistila policie se slovy: „We have to terminate your freedom immediately.“

V klimatickém plánu Prahy je uvedeno, že při řešení dopravy v hlavním městě musí být kladen důraz na „zvyšování atraktivity, kapacity a výkonů veřejné a nemotorové dopravy“ a na „snižování intenzity automobilové dopravy“. Ani svůj nedostatečný cíl snížit emise o 10 procent ale Praha nenaplňuje. Naopak, emise z dopravy dále rostou. „Není jasné, jakou dohru může tento čin mít. Křídovým sprejem se na silnici běžně vyznačují dopravní nehody, ale podle našich zákonů se to dá vyhodnotit i jako trestný čin,“ uvádí dále tisková zpráva.

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále