Fotoreport: Stávkující kurýři Woltu ukázali svou sílu

Od středečního rána demonstrovali na Václavském náměstí kurýři Woltu. Nelíbí se jim nový systém odměn, který podle nich reálně snižuje jejich výdělky.

Až stovka kurýrů a kurýrek i dalších lidí demonstrovala od desíti hodin ráno ve středu 1. února na Václavském náměstí za lepší pracovní podmínky. Kurýři reagovali na nový systém odměňování, který podle nich snižuje jejich výdělky, přestože jim vedení Woltu tvrdí něco jiného. „Za poslední roky šly odměny celkem dolů tak o čtyřicet procent, a to nepočítám inflaci,“ říká ještě před samotnou akcí jeden z prvních kurýrů, který na místo dorazil. Frustrace je tedy dlouhodobá.

Před desátou přicházejí další kurýři v modrých bundách a z boxů na doručování jídla skládají hradbu před sochu svatého Václava. Organizátoři rozdávají píšťalky a kurýři pískají a skandují: „Hanba, hanba!“ Nemají funkční megafon, a tak projevy mluvčí křičí na shromážděný dav, který se kolem nich shlukne. Mluvčí čte dopis vedení a kurýři se mu nahlas smějí. „Proč, když nám říkají, že všechny změny mají být lepšímu, je potřeba ještě systém optimalizovat?“ táže se mluvčí. „Podle nich máme být veselí a šťastní, ale my nejsme veselí a šťastní,“ pokračuje a zmiňuje dotazník, který společnost kurýrům poslala. „Kolikátý už?“ ozývá se z davu.

Po prvních projevech začínají sami stávkující kurýři zadávat objednávky Woltu. Po chvíli dosáhnou svého cíle: systém je zahlcený. Přes Wolt se nedá objednávat a aplikace hlásí technickou závadu. V tuto chvíli kurýři svým způsobem splnili jeden z cílů své akce. Z Václavského náměstí se pak v autech, na kolech, skútrech i pěšky vydávají k centrále Woltu v Holešovicích. Tam předávají pohřební věnec. „Hodnotou společnosti byla vždy rovnoprávnost mezi kurýry, restauracemi a společností. To teď mizí a Wolt si zvyšuje zisky na úkor kurýrů,“ řekl pro Alarm organizátor akce kurýr Aleš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále